Hlavní obsah

Europarlament schválil britský odchod z Unie. Emoce tekly proudem

Foto: European Union 2020 - Zdroj: EP

Britští europoslanci se loučili s Bruselem.

Reklama

aktualizováno •

Brexit míří do úplného finále. Europoslanci schválili dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Přímo v Bruselu tekly slzy, projevy byly plné lítosti a loučení. Jen známý zastánce brexitu Nigel Farage slavil.

Článek

Středa se stala symbolickou a také emotivní tečkou za odcházením Velké Británie z Evropské unie. Na půdě Evropského parlamentu se diskutovalo o dohodě, kterou již dopředu doporučil ústavní výbor. Přesto se chodbami skleněného „soubudoví“ bruselského parlamentu linula nervozita. A nezvratný pocit, že se píše historie. Jak vykřikl jeden z europoslanců na plénu: „Nestává se každý den, aby členský stát opouštěl Unii!“

„Brexitový“ den začal tiskovou konferencí toho, kdo je za odchod Velké Británie spoluzodpovědný – europoslance Nigela Farage. Jeho setkání s novináři připomínalo spíše divadelní představení než politickou diskusi. „V pátek se bude slavit,“ rozhodil Farage rukama, když upozornil na to, že pátek 31. ledna je určen jako oficiální den opuštění EU. „Ale Evropu milujeme, jen odcházíme z Unie,“ zjemnil britský europoslanec svůj výrok.

Některé novináře v místnosti mnohokrát rozesmál, jiné naopak donutil britský politik k odchodu svými expresivními projevy na účet evropských institucí. „Bylo by skvělé, kdyby Michel Barnier vyjednával za nás! Dělá neskutečně dobrou práci,“ pochválil Farage hlavního vyjednavače, který měl za úkol především udržet dobré vztahy mezi odcházejícím státem a Evropou.

Rozruch vzbudil Farage svou předpovědí, že další, kdo Evropskou unii opustí, by mohlo být Polsko nebo Itálie. Na plénum se poté společně s kolegy z Brexit Party vybavili britskými vlaječkami, které, jak upozorňovala místopředsedkyně parlamentu, nemají poslanci povoleno vystavovat. Jakmile je na to několikrát upozornila, poslanci odešli ze sálu, i s vlaječkami.

Teklo hodně slz

„V Polsku je sice hodně problémů a s vládou nesouhlasím, Evropskou unii ale lidé vnímají pozitivně,“ odmítla Farageův výrok polská europoslankyně Danuta Hübnerová, která je jednou z koordinátorek brexitu za Evropský parlament. „Musíme ale, hlavně my, menší státy, táhnout za jeden provaz,“ řekla Seznam Zprávám politička.

Svěřila se s pocity posledních pár dnů, které se nesou ve znamení loučení s Brity. „Je tu spoustu různých komisí, ve kterých Britové samozřejmě sedí. Když jsme se s nimi loučili, teklo hodně slz, bylo hodně lítosti. Říkali jsme jim, jak nám budou chybět,“ vylíčila Hübnerová.

Obrazem: Brexit v umění

„Máme šály, které připomínají těch 47 let, kdy byla Velká Británie součástí Evropské unie,“ komentují mladé dívky, které čekají u vstupu do hlavního jednacího sálu. Kolem krku mají fotbalové šály v barvách britské vlajky. „Ano, jsme asistentky britských europoslanců, z Labour Party,“ odpovídají s důrazem na politickou příslušnost na otázku Seznam Zpráv.

Barnier sjednotitel

Michela Barniera chválili i hlavní řečníci plenárního zasedání. „Chci poděkovat především Michelu Barnierovi, udržel přátelství,“ vzdal hold francouzskému politikovi–vyjednavači belgický europoslanec a šéf europarlamentní frakce Renew Europe Guy Verhofstadt. Téměř každý projev během diskuse byl ve znamení díků a mantry „neříkáme adié, říkáme au revoir“ neboli „ne sbohem, ale na shledanou“. Nejeden hlas znějící mikrofonem se dojatě zlomil.

„Máte náš vděk, máte náš respekt, budete nám chybět, zůstáváte našimi přáteli, můžete se na nás spolehnout a my víme, že se můžeme spolehnout na vás,“ pronesla emotivně předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se schůze parlamentu mimořádně účastnila. Zdůraznila, že se chce postarat o to, aby fungovala spravedlivá konkurence v obchodu mezi Velkou Británií a jinými evropskými státy. Za to si zasloužila velký potlesk přítomných poslanců.

621 hlasů pro

Diskuse na plénu v europarlamentu byla emotivní. Poslanci se svěřovali s životními příběhy, s tím, jak je pro ně Unie důležitá. Všichni se shodli na tom, že jde opravdu o historický okamžik. A většina z nich ho popsala jako „smutný“. Celou atmosféru tížil vzduch z předešlého bodu programu, a to uctění památky holokaustu, který si připomínal 75 let od osvobození koncentračních táborů. Poslanci na fakt také často upozorňovali ve svých projevech.

Když se spustilo konečné hlasování a s velkou převahou 621 hlasů plénum schválilo dohodu, končící britští europoslanci se zvedli a začali zpívat tradiční píseň Auld Lang Syne, v češtině známou také jako Valčík na rozloučenou. Přidali se k nim další a v úctě se postavili všichni, včetně galerií naplněných novináři. Dohoda nyní míří do Evropské rady, poté už budou následovat jen tvrdá jednání o konkrétních podmínkách odchodu. Symbolicky už jsou ale Britové mimo Brusel.

Oprava: V původní verzi článku bylo nesprávně uvedeno, že europoslanci zpívali britskou hymnu. Za chybu se omluváme.

Reklama

Doporučované