Hlavní obsah

Google a Apple podlehly Kremlu. Stáhly aplikaci, kterou představil Navalnyj

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá Navalného aplikace Smart Voting.

Reklama

Podřídily se Kremlu. To o technologických společnostech Google a Apple říkají příznivci ruského opozičníka Alexeje Navalného. Firmy totiž po nátlaku z Moskvy stáhly z obchodů jeho aplikaci.

Článek

Rusové vyrazili k volebním urnám – od pátka do neděle rozhodují o příštím složení ruské Státní dumy, dolní komory tamního Federálního shromáždění. Opozičník Navalný přišel při této příležitosti s aplikací pro taktické hlasování, díky níž mají ve volbách uspět odpůrci Kremlu.

Aplikace Smart Voting vyhledala v jednotlivých obvodech nejsilnějšího kandidáta opoziční strany, který byl schopný porazit toho z vládního Jednotného Ruska, v jehož čele stojí prezident Vladimir Putin. Dostupná byla v on-line obchodech Googlu i Apple, giganti ji ale po nátlaku ze strany ruských úřadů stáhly, píše britský list The Guardian.

Ruské úřady americké technologické firmy obvinily z vměšování do parlamentních voleb. V pátek, kdy se volební místnosti otevřely, už Navalného aplikace nebyla dostupná.

Úřady navíc zakázaly internetovým vyhledávačům Google a Yandex zobrazovat odkazy týkající se aplikace i internetové stránky se stejným obsahem ve výsledcích vyhledávání, informovala agentura DPA.

„Obrovská cenzura“

Tým ruského opozičníka zveřejnil znění dopisu, v němž společnost Apple stažení aplikace oznamuje: „Píšeme vám, abychom vás upozornili, že vaše aplikace bude z ruské App Store odstraněna, protože zahrnuje obsah, jenž je v Rusku ilegální.“

„Jde samozřejmě o obrovskou cenzuru. Je škoda, že v této chvíli střetu mezi poctivými lidmi a zkorumpovaným režimem tyto společnosti napomohly režimu,“ napsala o Googlu a Applu mluvčí Navalného Kira Jarmyšová

Foto: Profimedia.cz

Volby ve městě Čita na Dálném východě v Zabajkalském kraji. Úřady uvedly, že nynější hlasování bylo třeba rozdělit na tři dny kvůli pandemii covidu-19, která Rusko sužuje, ačkoliv bylo první zemí světa, jež schválila vakcínu proti tomuto onemocnění. Opoziční aktivisté a někteří liberální zákonodárci podle RFE/RF ale tvrdí, že jde o součást snah Kremlu manipulovat s volební účastí a zajistit dostatečnou většinu pro Jednotné Rusko.

Ivan Ždanov, Navalného poradce, podle Guardianu oznámil, že tým zvažuje žalobu na obě firmy. „Odstranění aplikace z on-line obchodů je ostudná ukázka politické cenzury. Ruská autoritářská vláda a propaganda budou nadšené,“ uvedl. Poradce pak vyzval ty, kteří si aplikaci již stáhli, aby se o výsledky podělili i s ostatními. Kreml už v pátek prohlásil, že zablokování aplikace vítá.

Navalného Protikorupční nadaci (FDK) označil moskevský soud už v červnu za extremistickou organizaci. V praxi to znamená, že aktivistům hrozí pobyt za mřížemi v případě, že budou opozičníka podporovat. Sám Alexej Navalnyj je momentálně ve vězení.

Reklama

Doporučované