Hlavní obsah

Draci, nacisté i Putin. Kandidáti na německého kancléře čelili otázkám dětí

Foto: Profimedia.cz

Kampaň Armina Lascheta i Olafa Scholze vrcholí.

Reklama

Německo má před sebou volby a politici se snaží udržet si v očích veřejnosti co nejlepší obraz. Co se ale stane, když do hry vstoupí dvě jedenáctileté děti, které si neberou servítky? Laschet a Scholz se ocitli pod palbou otázek.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Německé parlamentní volby se kvapem blíží. O novém kancléři budou moci Němci rozhodnout už 26. září. Předvolební kampaň politiků, kteří chtějí nahradit Angelu Merkelovou, tak vrcholí. Oslovit voliče, jejichž průměrný věk má být něco okolo 50 let, ale není jejich jediným úkolem. Měli by také obstát před otázkami dětí.

Kandidáti Armin Laschet a Olaf Scholz se týden a půl před očekávaným volebním dnem účastnili rozhovoru vedeného dvěma dětmi. Odehrával se ve světýlky zdobené jurtě plné hraček, která na první pohled působí idylicky. Nic lehkého zde ale politiky nečekalo. Jedenáctiletí Pauline a Romeo si pro ně připravili otázky na tělo, u kterých se Scholz i Laschet pořádně zapotili. Rozhovor vysílala v úterý večer soukromá televize ProSieben v rámci pořadu Late Night Berlin. Na svém serveru na něj poukázal deník The Guardian.

Na Lascheta, který je stejně jako Merkelová členem konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), a na Scholze, který patří ke středolevé Sociálnědemokratické straně Německa (SPD), čekaly nejen „oddychové“ otázky typu „Jak byste se jmenoval, kdybyste byl drakem?“ nebo „Stavíte si někdy, když chcete být o samotě, bunkr?“. Na řadu přišla i problematika zahraniční politiky vůči Rusku nebo vypořádávání se s radikálními politiky z vlastních řad.

Armin Laschet se nevyhnul ani otázce na své nedávné faux pas z návštěvy oblastí záplav. Kamery ho tehdy zachytily, jak se směje během truchlícího projevu německého prezidenta. Laschetovi se za jeho vystupování dostalo kritiky a mnozí tuto událost spojují s dramatickým poklesem podpory veřejnosti pro jeho stranu. „Proč jste se smál?“ zeptal se přímo chlapec jménem Romeo. „Může se stát kancléřem někdo, kdo neví, jak se správně chovat?“ pokračovala odvážně jeho moderátorská „kolegyně“ Pauline. Zaskočený Laschet se ohradil a řekl, že on rozhodně ví, jak se chovat.

Následovaly otázky na Laschetův postoj k Hansi-Georgovi Maaßenovi, kandidátovi CDU, který čelí kritice za svou krajně pravicovou agitaci na sociálních sítích. Laschet odpověděl, že v některých věcech s ním nesouhlasí, veřejně ho odsoudit ale odmítl. „Je Maaßen ultrapravičák?“ zeptal se Romeo. Laschet odpověděl, že ano. Po chvíli se ale snažil od nepříjemných otázek utéci a dodal: „Je nefér, když někdo říká, že je nacista. Nacisté nesmí být ve straně.“

Padla také otázka na Laschetův zvyk kouřit doutníky. Je to „velmi nezdravé“ poznamenal jedenáctiletý Romeo. „Ano, to je pravda,“ odpověděl Laschet. „Ale spousta věcí je nezdravých. Kouř nevdechuji,“ dodal.

Předpokládá se, že Laschetovo vystoupení nejspíše jeho šance na výhru nezvýší. Poslední průzkumy umisťují jeho Křesťanskodemokratickou unii pět až šest procentních bodů za Scholzovu Sociálnědemokratickou stranu Německa.

Ani jeho protivníkovi se ovšem v debatě s dětmi nedařilo vykreslit sám sebe o moc lépe. Na otázku, proč se mu přezdívá „Scholzomat“, politik odvětil, že to bývala jeho přezdívka, protože dával pořád ty stejné odpovědi. „Bylo to možná nutné, ale ne tolik chytré,“ dodal. Následovala otázka, zda je Vladimír Putin vrahem. „Putin je někým, kdo je zodpovědný za to, že mnoho lidí v Rusku je v ohrožení života,“ snažil se Scholz diplomaticky odpovědět. Děti si ale vágní odezvu nenechaly líbit. „Mluvíte zase jako Scholzomat?“ reagoval Romeo.

Rozhovor s dětmi čeká ještě kandidátku za Zelené Annalenu Baerbockovou. Na televizních obrazovkách by se měl objevit příští týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované