Hlavní obsah

Gottova rozlučka v číslech: Miliony fanoušků u obrazovek, na Žofíně místo 100 tisíc lidí jen půlka

Foto: Filip Vích, Seznam Zprávy

Rozloučení s Karlem Gottem.

Reklama

S oblíbeným zpěvákem se měly v Žofíně loučit statisíce lidí, většina ale zůstala doma u obrazovek. Karlu Gottovi vzdalo hold asi 49 tisíc lidí.

Článek

Za Karlem Gottem přijede 300 tisíc lidí. Alespoň to tipoval premiér Andrej Babiš, jeho odhad ale hned zpochybnil ministr kultury Lubomír Zaorálek. I Babišův Úřad vlády byl střízlivější a mluvil o 100 tisících návštěvníků, kteří za Mistrem dorazí do pražského paláce Žofín.

Jeho zástupci ale už ve čtvrtek varovali, že se dostane maximálně na 50 tisíc návštěvníků. Varování před nízkou kapacitou zřejmě odradilo část lidí, kteří se na rozloučení původně chystali. Po desáté hodině večer, kdy mělo rozloučení původně končit, hlásili pořadatelé účast 45 tisíc lidí.

Pořadatelé nakonec pouštěli další fanoušky Karla Gotta se rozloučit až do půlnoci a nakonec mělo příležitost poklonit se u rakve 49 tisíc lidí.

Scénáře o nekonečné frontě, kolabující dopravě a nedůstojném loučení se tak nenaplnily. Záchranáři ani 130 připravených policistů až na výjimky nemuseli zasahovat. I během největšího náporu ráno a dopoledne se táhla fronta „jen” k Dětskému ostrovu na Janáčkově nábřeží. Ve frontě tak stačilo vydržet zhruba dvě hodiny a z jejího konce se návštěvníci dostali až do paláce.

Jediná komplikace čekala na Gottovy fanoušky u kondolenčních knih. Na zápis si museli vystát další frontu. A rekord zaznamenal také Český červený kříž, který během noci ze čtvrtka a pátečního dne rozdal 750 litrů čaje.

Tuzemští dopravci kvůli páteční a sobotní pietní akci posílili spoje. České dráhy navýšily kapacitu vlaků o dva tisíce míst. Žádné komplikace ale dopravci nehlásili. I pražská hromadná doprava fungovala, mimo jiné díky posílení linky metra B, bez problémů. „Během dnešního smutečního aktu jsme neevidovali žádné významné komplikace,“ řekla Seznamu mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Největší provoz tak zasáhl internetové servery. Jen na Seznamu rozloučení se zpěvákem sledovaly statisíce lidí, kteří místo nejisté cesty až ke katafalku zůstali raději v práci nebo doma u obrazovky.

Reklama

Doporučované