Hlavní obsah

Grospičova slova k sovětské okupaci v srpnu 1968 projedná KSČM

Ilustrační foto.

Reklama

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

KSČM projedná ve stranických orgánech, zda bylo vhodné prohlášení místopředsedy komunistů Stanislava Grospiče o tom, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury byla Grospičova slova skandální, byť z jeho strany nijak překvapivá. Poslanec by podle něj měl skončit v čele mandátového a imunitního výboru.

Grospič o událostech z roku 1968 hovořil pro Český rozhlas před hlasováním, kterým ve čtvrtek Sněmovna podpořila vyhlášení 21. srpna významným dnem. Jeho slova poté odsoudila řada představitelů stran. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil je označil za zrůdná, lidovecký poslanec Jiří Mihola za drzost a nestydatost.

Filip dnes v ČT řekl, že nepovažuje Grospičova slova za něco, kvůli čemu by ho měl ostrakizovat. Připustil však, že i dopravní nehody by v srpnu 1968 nevznikly, pokud by po Československu vojáci nejezdili. V úterý budou podle něj komunisté probírat, jaký dopad mohou Grospičova slova mít a zda byla vhodná. „Nikomu neberu právo na jeho názor,“ uvedl. Místopředsedovi strany také nechce nic vzkazovat přes média.

Šéf komunistů připomněl stanovisko strany k srpnu 1968, na kterém v roce 1998 spolupracoval. V dokumentu se hovoří o postupu vojsk Varšavské smlouvy jako o „násilném zásahu“. „Tento nedemokratický krok doslova šokoval většinu občanů ČR, včetně mnoha tehdejších členů KSČ. Násilný vstup vojsk posloužil spíše ku prospěchu zemí kapitalistické orientace,“ stojí ve stanovisku.

Podle nových historických údajů při demonstracích v roce 1968 zemřelo v Československu 137 lidí. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v té souvislosti označil Grospičovo vyjádření za bagatelizaci. „Vzdělaný člověk by neměl popírat zjevná fakta. Jestliže to vypustil z úst a nedomyslel, tak je namístě, aby to upřesnil, případně se omluvil,“ uvedl Vondráček.

Stanjura řekl, že slova byla skandální, ale od Grospiče nejsou překvapivá. Hovořil v té souvislosti o stalinistických názorech místopředsedy KSČM. „On se stejně neomluví. A víte, co je skandální? To je předseda mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny,“ uvedl Stanjura.

Odvolání Grospiče z čela výboru by podle Stanjury bylo namístě. Rozhodující ale bude vzhledem k počtu hlasů názor ANO, dodal. Vondráček v té souvislosti odkázal na to, že kluby se dohodly na obsazení funkcí v čele výborů. „Já opakovaně slyšel od ODS, ať nekádrujeme jejich kandidáty. Že máme respektovat kandidáty druhé strany,“ uvedl. Stanjura odvětil, že pokud by nějaký člen ODS řekl tak skandální výrok, jeho odvolání by navrhl sám.

Reklama

Související témata:

Doporučované