Hlavní obsah

V srpnu 1968 nešlo o sovětskou okupaci. Mrtví byli oběti dopravních nehod, řekl Grospič

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Reklama

Stanislav Grospič, poslanec a místopředseda komunistické strany, v Českém rozhlasu uvedl, že 21. srpna v roce 1968 se nejednalo o okupaci a mrtví byli oběti dopravních nehod. Opozice se bouří, Grospič by se měl podle nich omluvit.

Článek

Měl by být 21. srpen významný den k připomínce obětí invaze vojsky bývalé Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968? Poslanecká sněmovna podpořila návrh, aby 21. srpen byl významným dnem. Členové komunistické strany pro návrh nezvedli ruku, až na poslance Jiřího Dolejše.

Poslanci navrhli, aby se oficiálně připomínal památný den obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Kabinet doporučil úpravu formulace na „den památky obětí“, jak je běžné i v jiných případech, s čímž lidovecký poslanec Jiří Mihola za předkladatele souhlasil.

Pro novelu zvedlo ruku 130 ze 137 přítomných poslanců. Z komunistů ji podpořil pouze Jiří Dolejš.

Sovětské tanky náhodou překročily hranice

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič Českému rozhlasu ještě před hlasováním řekl, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a že lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod.

Vstup vojsk tehdejší Varšavské smlouvy sice považuje za nešťastný, ale proto, že „vedení tehdejší KSČ situaci nezvládlo“. A oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod. „Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Proti tomu se následně ohradil jeho stranický kolega: „21. srpen 1968 byl samozřejmě okupací a v KSČM se uznávalo i to, že šlo o porušení mezinárodního práva,“ napsal Jiří Dolejš na Twitteru.

A kritika se rychle snesla i z řad politiků dalších stran. „Výroky pana Grospiče jsou proti historické pravdě. KSČM stojí o vymazání minulosti, popírá fakta. Šokující bylo i hlasování strany, kdy stanovisko pana Grospiče ve Sněmovně podpořili tím, že pro návrh nezvedli ruku,“ řekl pro Seznam poslanec za ODS Pavel Žáček.

Podle Žáčka je nehorázné, když někdo říká, že 21. srpna v roce 1968 jely kolem československých hranic sovětské tanky, které náhodou překročily hranice.

„Sovětská armáda s komunistickými bezpečnostními orgány na ně pak pořádaly hony. Nebo skoro každý velký výjezd obrněných vozidel z míst, kde až do roku 1991 (Sověti) byli, znamenal, že také tank projel rodinným domem a zajel půlku rodiny včetně malých dětí,“ dodal Grospič v rozhovoru.

„Nezměnili se. Nezmění se. Jsou to stále oni. Původci zničených životů a zmařených nadějí, komunisti,“ napsal na Twitter Vít Rakušan, předseda hnutí Starostové a nezávislí.

K výrokům poslance a místopředsedy Stanislava Grospiče se vyjádřili také občanští demokraté.

„Hanba. Stanislav Grospič by se měl stydět! To ale po současných komunistech, kteří by asi nejraději navázali na 50. léta, těžko chtíti,“ napsala ODS na Twitteru.

Předseda strany KDU-ČSL Marian Jurečka konstatoval, že komunisté jsou stále stejní. „Ty mrtvé na hranicích vlastně zabil elektrický proud nebo kus kovu, co jim vnikl do těla. Někteří uvěznění zemřeli, protože si zlomili vaz. Neuvěřitelná hajzlovská argumentace,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované