Hlavní obsah

Guterres vyzval k ukončení bojů v Jemenu, situace je podle něj naléhavá

Tajemník OSN volá po míru v Jemenu, hrozí nejhorší hladomor za několik desetiletí.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

K ukončení bojů v Jemenu vyzval generální tajemník OSN António Guterres všechny válčící strany konfliktu. Situace je podle něj opravdu vážná a zemi hrozí největší hladomor za poslední desetiletí.

Článek

Generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres vyzval k okamžitému ukončení bojů v Jemenu a varoval, že v zemi hrozí nejhorší hladomor na světě za desítky let. Informovaly o tom světové agentury. „Jemen teď stojí před propastí. Po humanitární stránce je situace zoufalá. Musíme udělat maximum, abychom zabránili dalšímu zhoršení už tak špatných podmínek,“ uvedl před novináři v OSN.

Doplnil přitom, že nejnovější politický vývoj vytvořil naději na ukončení bojů. Zároveň vyzval všechny válčící strany konfliktu, aby okamžitě ukončily násilnosti, a to zejména v okolí měst a u důležité infrastruktury.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala tisíce lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy.

Gutteres hovořil tři dny poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval k zastavení bojů v Jemenu a oznámil, že tento měsíc mají být zahájeny rozhovory o ukončení konfliktu, které se budou konat pod záštitou OSN. K výzvě USA se připojilo i několik dalších zemí.

„Musíme dělat vše, co je v našich silách, abychom maximalizovali šanci na úspěch,“ řekl Guterres. Zároveň vyzval válčící strany, aby neblokovaly dodávky komerčního zboží a humanitární pomoci do Jemenu a zapojily se bezpodmínečně do mírových rozhovorů.

„Mezinárodní společenství má teď opravdovou příležitost ukončit nesmyslný cyklus násilí a zabránit bezprostředně hrozící katastrofě,“ řekl generální tajemník OSN. „Teď je čas konat,“ zdůraznil.

Navzdory jeho výzvám boje v Jemenu ale dnes pokračovaly. Arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií oznámila, že zaútočila na mezinárodní letiště v Saná a na přilehlou leteckou základnu využívanou šíitskými povstalci.

Reklama

Související témata:

Doporučované