Hlavní obsah

Katastrofu na Sibiři jsme zastavili, tvrdí firma. Fotky jsou ale šest dní staré

Foto: nornickel.ru

Satelitní snímek ze 4. června ukazuje, že ropa se u hrází zastavila.

Reklama

Uniklá ropa z tepelné elektrárny v Norilsku na severu Ruska se podle guvernéra Krasnojarského kraje dostala do jezera Pjasino. To je přitom povodím řeky ústící do Karského moře. Společnost, které palivo uniklo, to ale popírá.

Článek

Firma Norilsk Nickel popřela včerejší prohlášení guvernéra Krasnojarského regionu, který prohlásil, že ropa z poškozené nádrže se dostala do jezera Pjasin. „Je to krásné asi 70 kilometrů dlouhé jezero, je bohaté na ryby a má dobrou biosféru,“ řekl guvernér Alexander Uss agentuře Interfax. „Teď je důležité, abychom zamezili rozšíření do řeky Pjasina, která odtéká dál na sever. Měli bychom to zvládnout,“ upozornil Uss na nebezpečí rozšíření ropy do řeky, která se asi 500 kilometrů vzdušnou čarou od jezera vlévá do Karského moře.

Firma, která patří k největším světovým producentům niklu, paladia a platiny, na svých stránkách ještě týž den publikovala rozsáhlou zprávu, kde mimo jiné popírá informace o úniku do jezera i riziko znečištění Karského moře, upozornil na to dnes ráno zpravodajský server ruských opozičních novin Novaja Gazeta.

Záběry z místa.Video: AP

Norilsk Nickel uvádí, že ropu v řece Ambarnaja zachytila speciální kilometr dlouhá dekontaminační hráz. „Ropa se nevlila do jezera Pjasino. Riziko rozšíření úniku do Karského moře nehrozí. Oblast pravidelně letecky monitorujeme,“ stojí ve zprávě u bodu „vybrané obavy“. Průkaznost svého tvrzení Norilsk Nickel dokládá satelitními snímky ruské vesmírné agentury Roskosmos, které ukazují, jak se viditelně znečištěná voda zastavila u hrází v řece Ambarnaja ještě před jezerem. Jenže ty jsou z minulého čtvrtka.

Foto: nornickel.ru

Na tomto satelitním snímku vidíte vzdálenost hrází od ústí řeky do jezera.

Pokračuje zatýkání

Guvernér ani jiné úřady se k věci dnes nevyjádřili. Ruskými médii nicméně kolem poledne proběhla zpráva, že vyšetřovací výbor oznámil zadržení ředitele společnosti Norilsk-Taimyr (součást skupiny Norilsk Nickel) i s hlavním inženýrem a jeho zástupcem. Trestní řízení v „norilské kauze“ je v chodu už od minulého týdne, kdy byl zadržen vedoucí kotelny a turbínové dílny. Orgány činné v trestním řízení se do věci vložily hlavně kvůli nařčení z pozdního informování o incidentu.

K úniku došlo 29. května, ovšem k příslušným úřadům se informace podle ruského prezidenta Vladimira Putina dostala až o dva dny později. Podle BBC se vyšetřovatelé domnívají, že ropa se vylila poté, co se hnula skladovací nádrž v důsledku rozmrznutí půdy. Ruská severní oblast totiž letos zažívá rekordně teplé jaro.

Do půdy a vody uniklo asi 21 000 tun ropných látek. Kolik se záchranářům podařilo dosud odčerpat, není známo. Norilsk Nickel uvádí, že ke včerejšímu dni odstranila 23 tisíc kubických metrů kontaminované půdy, 1,5 tisíce kubického metru směsi vody a paliva z okolí elektrárny a 5,2 tisíce kubických metrů z řeky Ambarnaja. Údaje o tom, kolik se v daném množství materiálu a vody nacházelo ropy, společnost neuvedla. Včera koncern oznámil, že čištění půdy má být hotové v srpnu.

Z důsledků havárie se tamní ekosystém bude podle ruské vlády zotavovat nejméně 10 let. Celkový rozsah škod je vzhledem k rozcházejícím se informacím společnosti a úřadů těžké posoudit.

Reklama

Doporučované