Hlavní obsah

Hacker nabízel policistovi za disk s bitcoiny 384 milionů korun, odsedí si tři roky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Krajský soud v Brně v úterý odmítl odvolání muže, který nabízel policistovi 384 milionů korun za vrácení hard disku s třemi tisíci bitcoiny. Ten mu kriminalisté zabavili za jiné podvody. Brněnský městský soud ho předtím potrestal třemi lety ve vězení a propadnutím věci. Rozhodnutí je pravomocné.

Článek

Hackerovi Petru Křístkovi se hard disk s více než třemi tisíci bitcoiny nevrátí. Brněnský krajský soud zamítl jeho odvolání, nezmění se ani jeho trest. Křístek byl v září za pokus o uplácení odsouzen ke třem letům ve vězení. „Opakovaně se dopouštěl trestné činnosti, nejsou žádné polehčující okolnosti,“ vysvětlil soudce Dan Krátký. Rozhodnutí je pravomocné.

Křístek nepřednesl žádné nové důkazy nebo argumenty, z jednání se omluvil. Jeho obhájce se snažil soudce přesvědčit, že městský soud posoudil důkazy špatně, a žádal propuštění. Takové odvolání ale posoudil krajský soud za nedůvodné. „Skutkově i právně rozhodl prvoinstanční soud správně, obhajoba byla zcela vyvrácena,“ řekl Krátký.

Případ se začal psát před třemi lety, kdy kriminalisté odhalili Křístkovy podvody. Nabourával se do cizích e-mailů, z nichž si potom nechal proplácet faktury za zboží, které nikdy nedodal. Policisté přitom zabavili i hard disk s 3 284 bitcoiny. Dnešním kurzem by šlo asi o 250 milionů korun.

Hacker se svého disku vzdát nechtěl. Využil dokonce policistovy známé, kteří ho měli k vrácení disku přesvědčit. Nejprve Křístek nabízel statisíce korun, nakonec se nabídka vyšplhala až na polovinu všech bitcoinů, v dané době 384 milionů korun. Pokus o úplatek ale nevyšel, policista vše nahlásil nadřízeným, kteří setkání sledovali.

Spolu s Křístkem byl obžalován i František Laššák, který měl s přesvědčováním pomoci. Ten se proti rozsudku ze září neodvolal, dostal dvouletou podmínku. Křístek tehdy tvrdil, že policisté si o úplatky sami říkali, a označil to za provokaci. Laššák měl podle něj dokonce vystupovat jako agent slovenské informační služby, proto si myslel, že se vše řeší „oficiální cestou“. Soud však jeho verzi neuvěřil.

Reklama

Související témata:

Doporučované