Hlavní obsah

Hacker prolomil Trumpův Twitter. Heslo bylo „maga2020“

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Nizozemský etický hacker se dokázal přihlásit na twitterový účet amerického prezidenta Donalda Trumpa. Aktivní uživatel sítě Trump měl extrémně slabé a snadno uhodnutelné heslo, podle hackera navíc neaplikoval dvoufázové ověření.

Článek

Výzkumník Victor Gevers získal přístup k Trumpovým osobním zprávám, mohl jeho jménem zveřejňovat tweety i měnit jeho profil. Na důkaz Gevers pořídil snímky obrazovky, které sdílel s nizozemským měsíčníkem Vrij Nederland. Nizozemští bezpečnostní experti považují Geversova tvrzení za věrohodná.

„Očekával jsem, že mne po čtyřech neúspěšných pokusech zablokují. Nebo mne alespoň požádají o poskytnutí dalších informací,“ uvedl Gevers. Nic z toho se ale nestalo. Gevers uspěl na pátý pokus, kdy se pokusil přihlásit heslem „maga2020“ (zkratka pro Trumpovo volební heslo Make America Great Again - pozn. red.).

U Trumpova účtu na Twitteru podle Geverse nebylo zavedeno dvoufázové ověření, účet však podle něj má zabezpečení vlastní. To by podle webu Vrij Nederland vysvětlovalo, proč se Trumpovu účtu vyhli hackeři v červenci 2020, kteří prolomili ochranu např. u účtů bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, Elona Muska nebo demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Holanďan po prolomení bezpečnosti účtu varoval Trumpa i americké bezpečnostní služby. Skrz sociální síť Twitter se pokusil zkontaktovat Trumpa, jeho volební tým i rodinu. Ve veřejných příspěvcích psal, že Trumpův účet není zabezpečený a označoval v nich účty Bílého domu nebo amerických tajných služeb FBI a CIA. Po několika dnech byl v Nizozemsku americkou tajnou službou kontaktován. Agentura zprávu vzala vážně, uvádí web De Volkskrant. Trumpův twitterový účet měl v tu dobu být více zabezpečen.

Bezpečnostního pracovníka společnosti Secura Matthijse Koota rovněž překvapilo, jak snadno Gevers dokázal převzít Trumpův účet. „Stručně řečeno, lidé, kteří v roce 2020 stále ignorují základní rady v oblasti online bezpečnosti, představují potenciální nebezpečí pro sebe i pro své okolí,“ uvedl Koot.

Není to poprvé, co se nizozemským hackerům podařilo převzít twitterový účet Donalda Trumpa. Poprvé to bylo před čtyřmi lety, těsně před volbami v roce 2016. Třem hackerům se tehdy podařilo získat Trumpovo heslo a přístup k jeho účtu, včetně Geverse. Tehdy měl Trump mít účet zabezpečený heslem „yourefired“ („máš padáka“ - pozn. red.). „To, že se nám to podaří znovu, jsme neplánovali,“ uvedl Gevers. Důvodem dalšího pokusu o hacknutí Trumpova účtu byly zprávy v USA o Hunterovi Bidenovi.

V nedávné době se hackeři podporovaní zahraničními vládami snažili proniknout do e-mailových schránek spojených s volebními štáby amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho rivala Joea Bidena. Hackeři se údajně pokoušeli do účtů proniknout pomocí tzv. phishingu, což je označení pro snahu podvodně vymámit z uživatele určité služby jeho přístupové údaje. Shane Huntley, který vede oddělení Googlu monitorující kybernetické hrozby, nicméně uvedl, že jeho tým neregistruje „žádné známky narušení“ té či oné kampaně.

Reklama

Doporučované