Hlavní obsah
Online

Ve Francii se počet nakažených zvýšil o 42 tisíc. Země rozšíří zákaz vycházení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Dosud nejvyšší počet nakažených od začátku pandemie zaznamenalo v Evropě už Česko (téměř 15 000), Německo (přes 11 000), Rakousko (přes 2400), Polsko (12 000) Maďarsko (přes 2000) Chorvatsko (přes 1500), Slovinsko (přes 1600). Strmý nárůst v poslední době ale přišel téměř všude v Evropě. Obzvlášť alarmující jsou poslední dny čísla například v Belgii, Francii, Španělsku, Nizozemsku i Velké Británii a Itálii.

- Obětí přibývá v posledních dnech po třech stovkách ve Francii, kde se číslo přes stovku poprvé po jarní vlně dostalo teprve v půlce září, podobně je na tom i Španělsko. Nejnovější bilance 168 mrtvých za den v Polsku je rovněž nejvyšší od začátku pandemie.

- Slovensko kvůli šíření koronaviru od soboty 24. října do neděle 1. listopadu výrazně omezí volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení. Ještě přísnější pravidla budou platit pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země. V pátek začne první fáze plošného testování obyvatel Slovenska na koronavirus, na většině území se uskuteční v příštích dvou týdnech.

- Za poslední den ve Francii přibylo 41 622 nových případů nákazy koronavirem a 162 úmrtí. Už minulý týden země dvacetitisícovou hranici překročila pětkrát a dvakrát francouzské úřady zaznamenaly více než 30 000 nově nakažených. Francie ve snaze zabránit šíření koronaviru od páteční půlnoci zvýší počet oblastí se zákazem nočního vycházení. Omezení se bude týkat celkem 46 milionů lidí, včetně těch v zámořských územích, a platit bude šest týdnů.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VČERA:

  • Bolsonaro navštívil ministra zdravotnictví, u něhož se potvrdil koronavirus

    Na videu zveřejněném na Bolsonarově facebookovém účtu je vidět, že politici seděli bez roušek blízko sebe. Bolsonaro, který dlouhodobě snižuje závažnost koronaviru a sám nemoc covid-19 v červenci překonal, návštěvu využil k tomu, aby zopakoval svůj názor na přínos léčiva chlorochin.

    Bolsonaro tvrdí, že díky včasnému nasazení tohoto antimalarika lze nemoc rychle překonat, přestože klinické testy podle odborníků prokázaly, že chlorochin ani příbuzná látka hydroxychlorochin žádný pozitivní vliv na pacienta s covidem-19 nemají. „Tohle je další konkrétní příklad někoho, kdo si vzal chlorochin, a zafungovalo to,“ řekl Bolsonaro o ministrovi.

  • Ve Francii se počet nakažených zvýšil o 42 tisíc

    Za poslední den ve Francii přibylo 41 622 nových případů nákazy koronavirem a 162 úmrtí. Už minulý týden země dvacetitisícovou hranici překročila pětkrát a dvakrát francouzské úřady zaznamenaly více než 30 000 nově nakažených. Smrtelná bilance se vyšplhala na 34 210, celkový počet nakažených se blíží milionu. Roste také počet lidí na jednotkách intenzivní péče, úřadům dělá starosti zejména situace v Paříži.

  • Od pátku začne v Bavorsku platit nutnost testů pro pendlery z ČR

    V Bavorsku od pátku začne platit povinnost testování lidí, kteří do země dojíždějí za prací z rizikových oblastí, tedy i z České republiky. Vyplývá to z informací, které ČTK získala z diplomatických zdrojů. I když povinnost negativního testu začne platit již od pátku, pendleři budou mít na podstoupení prvního rozboru sedm dní, opakovat ho pak budou muset jednou týdně. Testy budou pro zahraniční pracovníky bezplatné, náklady bude hradit bavorská vláda.

  • Johnson: Británie nemůže v boji proti covidu spoléhat na vakcínu

    Británie nemůže ve svých snahách o zastavení pandemie nemoci covid-19 spoléhat jen na vakcínu a bude potřebovat jiná opatření, aby zbrzdila šíření nákazy. Dnes to podle agentury Reuters řekl britský premiér Boris Johnson.

    „Podle mě na to nemůžeme spoléhat,“ uvedl. „Může se to (očkování populace) stát, děláme, co můžeme, aby se tak stalo, ale spoléhat se na to nejde,“ dodal. Proto je podle něj nutné podnikat všechny další kroky proti šíření koronavirové infekce. Hlavní poradce britské vlády pro vědu Patrick Vallance začátkem tohoto týdne řekl, že je nepravděpodobné, že vakcína proti koronaviru bude v Británii rozšířená dříve než příští rok na jaře.

  • Matovič: Zákaz vycházení na Slovensku bude prodloužen na tři týdny

    Faktický zákaz vycházení na Slovensku bude postupně prodloužen na tři týdny, řekl premiér Igor Matovič. Podmínky výjimek ze zákazu volného pohybu osob se ale budou měnit tak, aby vláda přiměla obyvatele zúčastnit se připraveného plošného testování obyvatel, vyplývá z prohlášení členů kabinetu.

  • Slovensko kvůli koronaviru výrazně omezí volný pohyb lidí

    Slovensko kvůli šíření koronaviru od soboty 24. října do neděle 1. listopadu výrazně omezí volný pohyb lidí, až na výjimky prakticky zavede zákaz vycházení. Ve čtvrtek to oznámil premiér Igor Matovič. Ještě přísnější pravidla budou platit pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země. V pátek začne první fáze plošného testování obyvatel Slovenska na koronavirus, na většině území se uskuteční v příštích dvou týdnech.

  • Řecko a Portugalsko zpřísní restrikce, omezí pohyb části obyvatel

    Řecko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. V hlavním městě Aténách a v dalších oblastech bude platit noční zákaz vycházení, oznámil podle deníku Kathimerini v televizním projevu k národu premiér Kyriakos Mitsotakis. Učinil tak poté, co úřady v bezmála 11milionové zemi ohlásily rekordních 882 nakažených v posledním dnu. Částečnou uzávěru vyhlásilo také Portugalsko.

  • Itálie hlásí 16 tisíc nově nakažených, nejvíce od začátku epidemie

    V Itálii za posledních 24 hodin přibylo 16 079 nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Na 136 lidí za uplynulý den s nemocí covid-19 zemřelo, informovalo dnes italské ministerstvo zdravotnictví.

    Ve středu úřady ohlásily 15 199 nových případů koronavirové nákazy a 127 zemřelých s covidem-19. Navzdory nynějším rekordním přírůstkům nakažených zatím v zemi přibývá daleko méně úmrtí než při jarní vlně, kdy za jeden den zemřelo i více než 900 lidí.

  • Švédsko ruší doporučení seniorům, aby se izolovali

    Švédsko dnes zrušilo výzvu starším lidem, aby se kvůli koronavirové nákaze izolovali od ostatních. Podle ministryně sociálních věcí neexistuje důvod, proč by pro ně měla platit zvláštní pravidla. Zároveň ale skandinávská země od listopadu omezí počet účastníků večírků v nočních klubech na 50 a naopak povoluje účast až 300 diváků na sportovních a jiných akcích místo dosavadních 50.

  • Francie rozšíří noční zákaz vycházení, dotkne se 46 milionů lidí

    Francie ve snaze zabránit šíření koronaviru od páteční půlnoci zvýší počet oblastí se zákazem nočního vycházení. Ve čtvrtek to oznámil premiér Jean Castex. Omezení se tak bude týkat celkem 46 milionů lidí, včetně těch v zámořských územích, a platit bude šest týdnů. Francie má asi 67 milionů obyvatel.

    Už od minulého týdne nesmějí mezi 21:00 a 06:00 až na některé výjimky opouštět domovy obyvatelé Paříže a osmi dalších velkých měst.

  • Ve sklepení sibiřské nemocnice se nahromadili mrtví s koronavirem

    Rozruch na internetu i v ruských celostátních médiích vyvolaly záběry zachycují pytle s mrtvými ve sklepení „koronavirové“ nemocnice v Barnaulu, západosibiřském městě s asi 630 000 obyvateli. Místní úřady vysvětlily nahromadění těl tím, že nemocnici „v podmínkách rostoucí úmrtnosti na koronavirus chybějí patologové“, uvedl list Kommersant.

    Kvůli nedostatku patologů zařízení nestíhá pitvy a ani není s to včas předávat těla zesnulých pozůstalým. „Bohužel, stalo se, že množství mrtvých vzrostlo, ale děláme vše možné, aby se zkrátilo čekání na pitvu. Pracujeme na dvě směny, bez dnů volna,“ prohlásil vedoucí patologie.

  • Štrasburk zrušil vánoční trhy, Vídeň jich povolila osmnáct

    Kvůli prudkému zhoršení epidemie covidu-19 ve Francii se pořadatelé rozhodli zrušit 451. ročník vánočních trhů ve Štrasburku. Informovala o tom agentura AFP. Naopak vídeňská radnice se navzdory pandemii rozhodla trhy povolit. Na území města jich bude osmnáct.

    Vánoční trhy ve Štrasburku jsou největší a nejznámější ve Francii. Každoročně na ně zavítají zhruba dva miliony návštěvníků. V minulosti byly podle AFP zrušeny jen během druhé světové války.

  • V Jižní Koreji zemřelo 14 pracovníků doručovacích firem

    V Jižní Koreji zemřelo z přepracování 14 zaměstnanců doručovacích společností zatížených kvůli epidemii koronaviru více než obvykle. Zaměstnanci musejí vyřídit mnohem víc objednávek než v minulosti, informovala agentura Reuters. Zatím poslední oběť tohoto pracovního vypětí zemřela tento týden.

    Byl to zaměstnanec firmy CJ Logistics, kterému se udělalo špatně v úterý při krátké večerní pauze a později zemřel v nemocnici. Mezi mrtvými je i člověk, který spáchal sebevraždu a v posledním vzkazu napsal, že nemůže dál snést těžké podmínky vyčerpávající práce. Příčinou úmrtí dalšího ze skupiny byl infarkt. Rodiny ostatních označily úmrtí termínem kwarosa, který se používá při náhlé smrti z přepracování vyvolané srdečním selháním nebo mrtvicí.

  • Šéfka OPS: Amerika se musí poučit z druhé vlny covidu-19 v Evropě

    Americký kontinent registruje denně na 100 000 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, v denních nárůstech ho ale už výrazně předstihla Evropa, uvedla ve středu šéfka Panamerické zdravotnické organizace (OPS) Carissa Etienneová. Vyzvala přitom vlády amerických zemí, aby příliš neuvolňovaly opatření, ač některé z nich mají vrchol epidemie za sebou. V Americe podle ní zatím neskončila první vlna, zatímco Evropa se potýká s vlnou druhou. Americké státy by se měly z druhé evropské vlny poučit, uvedla Etienneová.

  • Prudké denní přírůstky zaznamenává i Švýcarsko

    Ve Švýcarsku ve čtvrtek přibylo 5 256 potvrzených případů nákazy. To je o něco méně než ve středu, kdy země hlásila dosud nejvyšší údaj: 5 596 infikovaných. Podle švýcarského Spolkového zdravotního úřadu (BAG) je nyní stejně jako v úterý pozitivních 19,8 procenta všech testovaných.

    Od počátku epidemie se ve Švýcarsku, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, a v Lichtenštejnsku, v němž žije asi 38 000 lidí, nakazilo koronavirem přes 97 000 osob. S covidem-19 jich 1 867 zemřelo.

  • V Rakousku počet nakažených za den poprvé překonal hranici 2 000

    V Rakousku překonal denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem poprvé hranici dvou tisíc. Testy odhalily 2 435 infikovaných, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví.

    Od počátku epidemie se v Rakousku, které má asi 8,9 milionu obyvatel, infekce koronavirem prokázala u více než 72 000 lidí. S covidem-19 zemřelo 941 nakažených. Téměř 54 000 lidí se viru SARS-CoV-2 už zbavilo. Od 13. října se v Rakousku držel denní přírůstek nad hranicí jednoho tisíce, dnes poprvé překonal dvě tisícovky. Dosavadní rekord v počtu nakažených za den ohlásila alpská země teprve ve středu, kdy přibylo 1 958 případů. V nemocnicích je nyní přes tisíc lidí, z toho 161 na jednotkách intenzivní péče.

  • Slovinsko a Chorvatsko opět hlásí nejvíc nakažených za den

    Chorvatsko a Slovinsko již druhý den v řadě hlásí nejvyšší denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku epidemie.

    V Chorvatsku se za poslední den nakazilo 1 563 lidí. Čtyřmilionová balkánská země celkem od počátku epidemie eviduje bezmála 30 000 infikovaných a 406 úmrtí s covidem-19, z toho 13 za posledních 24 hodin. Zhruba tři čtvrtiny infikovaných se vyléčily, Chorvatsko hlásí 7 380 aktivních případů. Čtvrteční bilance vychází z 6 874 vzorků vyhodnocených v posledních 24 hodinách.

    Slovinsko, kde se nově prokázalo 1 663 infekcí, tento týden vyhlásilo na 30 dní stav nouze a zavedlo noční zákaz vycházení. Od čtvrtka jsou také uzavřena kina a kulturní instituce. Celkem se v této dvoumilionové alpské zemi od propuknutí epidemie nakazilo 17 646 lidí, z nichž jich 200 zemřelo. S koronavirem se aktuálně potýká přes 10 000 lidí. Slovinské laboratoře za posledních 24 hodin vyhodnotily 6 215 testů.

  • Nejvyšší denní přírůstek oznámilo i Maďarsko

    Nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie ve čtvrtek oznámilo rovněž Maďarsko. Za poslední den se tam nákaza prokázala u 2 032 lidí. Celkem se tak skoro v desetimilionové zemi infikovalo dosud 52 212 osob, z toho 1 305 jich zemřelo.

    Maďarská vláda zatím neplánuje žádná další opatření proti šíření viru. Po jarní celostátní karanténě, která poznamenala maďarskou ekonomiku nejvýrazněji z celé střední Evropy, se nyní Orbánova vláda snaží dalším dopadům restrikcí na ekonomiku vyhnout, píše Reuters. Kabinet premiéra Viktora Orbána ale pověřil odborníky, aby prověřili účinnost vakcín proti koronaviru, které vyvíjejí Rusko a Čína. Kabinet zvažuje jejich koupi v pozdějším období, píše agentura Reuters s odvoláním na šéfa úřadu vlády Gergelyho Gulyáse. Maďarsko se podle něj zavázalo nakoupit 6,5 milionu vakcín, jež vyvíjí firma AstraZeneca, a to v rámci širší dohody o dodávkách vakcín, kterou s výrobci uzavřela EU.

  • Polsko hlásí nejvyšší denní přírůstek i počet úmrtí s covidem-19

    Polské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo 12 107 nově potvrzených případů koronaviru za den, což je dosud nejvíce. Eviduje rovněž nejvyšší počet úmrtí s covidem-19, za den zemřelo 168 lidí s nákazou. Očekává se, že vláda během čtvrtka oznámí nová opatření proti šíření infekce.

    Ministerstvo zdravotnictví také uvedlo, že v nemocnicích leží 10 091 pacientů s covidem-19, přičemž 812 jich potřebuje ventilátor. Koronavirem se od vypuknutí pandemie v Polsku, kde žije přibližně 37 milionů obyvatel, nakazilo už 214 686 lidí. S covidem-19 dosud zemřelo 4 019 osob, informuje server Rzeczpospolita. Milník 100 000 nakažených země překročila 4. října.

  • Belgická ministryně zahraničí Wilmèsová je s covidem-19 na JIP

    Belgická ministryně zahraničí a donedávna premiérka Sophie Wilmèsová je kvůli covidu-19 na jednotce intenzivní péče. S odvoláním na jejího mluvčího o tom ve čtvrtek informovala belgická média. Stav 45leté političky je sice stabilní, potřebuje ale lékařskou péči.

    Ministryni Wilmèsovou, která byla do 1. října předsedkyní belgické vlády, převezli na jednotku intenzivní péče ve středu večer. „Je při vědomí a komunikuje,“ uvedl její mluvčí. Nákaza koronavirem se u liberální političky, která zastává i funkci vicepremiérky, potvrdila v sobotu. Tehdy informovala, že ji patrně infikoval někdo z rodinného kruhu. Mimo domov totiž podle svých slov dodržovala nezbytná opatření.

Reklama

Hlavní zprávy