Hlavní obsah

Dušičky v Česku, kde vznikl Halloween a jak se dostal do USA

Foto: Profimedia.cz

Halloweenská dýně.

Reklama

Kde vznikl Halloween, jaké jsou jeho hlavní symboly a tradice, jak se slaví v České republice a Dušičky v Česku.

Článek

V anglicky mluvících zemích, kde je Halloween nejvíce rozšířený, se slaví 31. října. V České republice dáváme přednost tradičním Dušičkám, které se slaví 2. listopadu, den po Slavnosti Všech svatých.

Historie Halloweenu a vznik názvu

Halloween se slaví 31. října v předvečer Všech svatých. Jeho název je odvozen od „All Hallow's Eve“, což v překladu znamená právě předvečer Všech svatých. Během let se název komolil, až vznikl název Halloween, který známe dnes.

Historie sahá do Irska, ke Keltům. Ti v noci z 31. října na 1. listopadu slavili konec léta a příchod nového roku. Tento den se nazýval Samhain podle boha Samhaina, pána mrtvých. Při oslavách hořely obrovské ohně a lidé se oblékali do převleků, aby se chránili před zlými duchy.

Do Ameriky se dostal až společně s přistěhovalci z Irska v 19. století. Postupem času dostal Halloween podobu, jakou známe dnes. Slaví se především v anglosaských zemích - v USA, Kanadě, Velké Británii, Austrálii a dalších.

Halloweenské tradice a symboly

Tradiční barvou Halloweenu je oranžová a černá. Mezi halloweenské tradice patří například dlabání dýně, koledování, průvody nebo vyprávění hororových příběhů.

  • Dlabání dýně - Vydlabané dýně jsou nejznámějším symbolem Halloweenu. Lidé do vydlabaných dýní vyřezávají různé strašidelné obličeje. Do dýně se potom vkládá svíčka. Dříve Irové používali řepu, kterou dávali se zapálenou svíčkou do oken na odehnání zlých duchů. Američané potom začali používat místo řepy dýně. V Americe je oranžová vydlabaná dýně známá jako Jack-o’-lantern.
  • Trick or treating - Jedná se o další velmi známou tradici Halloweenu. Děti převlečené v kostýmu se vydávají po setmění na koledování. Obchází sousedy s koledou a dostávají sladkosti. Trick or treat, v překladu „Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“, znamená, že pokud děti nejsou odměněny, mohou se pomstít legráckou.
  • Masky a kostýmy - Děti i dospělí se převlékají do nejrůznějších masek. Dříve sloužily jako ochrana před zlými duchy, dnes především pro zábavu.
  • Hororové příběhy - Ke strašidelné atmosféře patří také strašidelné hororové příběhy, které si mezi sebou vypráví děti a dospělí.
  • Halloweenský průvod - Průvody se konají ve větších městech. Děti v převlecích a maskách soupeří o nejlepší, nejstrašidelnější a neoriginálnější masku.

Halloween v Česku

V České republice se Halloween neslaví v takové míře jako ve světě, ale postupně nabírá na oblibě. Oslavy Halloweenu se k nám dostaly až v posledních 20 letech. Někteří lidé si zdobí domy tradiční výzdobou, dlabají se dýně, pořádají se průvody masek, jsou vyzdobené obchody tradičními barvami (oranžová a černá) a pořádají se halloweenské akce v maskách.

Dušičky

Hlubší význam má v Česku Svátek zesnulých, který všichni známe také pod názvem Dušičky. Slaví se 2. listopadu, den po Slavnosti Všech svatých. Právě v tento den si připomínáme zemřelé příbuzné či blízké osoby, lidé navštěvují hřbitovy, vzpomínají na ty, kteří už tu s námi nejsou, pokládají na hrob květiny a zapalují svíčky.

Ačkoliv se jedná u nás o jeden z nejvýznamnějších svátků, Dušičky nejsou oficiálním českým státním svátkem.

Na který den v týdnu vychází v letošním roce 2023

Úterý 31. října 2023Halloween
Středa 1. listopadu 2023Svátek Všech svatých
Čtvrtek 2. listopadu 2023Dušičky

Reklama

Doporučované