Hlavní obsah

Hamáček: V polovině října můžeme mít problém. Lze vyhlásit stav nouze

Foto: vlada.cz

Jan Hamáček zmínil v Otázkách Václava Moravce v České televizi možnost opětovného vyhlášení nouzového stavu.

Reklama

Pokud by začala docházet lůžka v nemocnicích a nadále by přibývalo nakažených zdravotníků, nevyhne se Česko vyhlášení nouzového stavu, říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Velmi rychle roste počet nakažených zdravotníků. K 19. září se nakazilo 259 lékařů a 433 zdravotních sester, o měsíc dřív to byli jen čtyři lékaři a tři sestry. V pondělí tyto údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky zveřejnila Česká lékařská komora.

Pokud by počty nakažených zdravotníků nadále rostly a nemocnicím by se nedostávalo personálu, bude vláda podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nucena vyhlásit nouzový stav. Jedině v takovém případě totiž může nařizovat pracovní povinnost například pro studenty medicíny.

„Řešíme to, ale toto je první moment, při kterém narážíme na limity zákona z pohledu standardního působení. Pokud by se ukázalo, že je velký výpadek na straně zdravotnického personálu, znamenalo by to povolat tam někoho jiného, a to už by znamenalo nějakou formu mimořádného opatření,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce v České televizi s tím, že takovým mimořádným opatřením má na mysli nouzový stav.

Ten platil v Česku od 12. března a byl opakovaně prodlužován až do 17. května. Bez souhlasu Poslanecké sněmovny ho může vláda vyhlásit maximálně na 30 dní.

„Bude hodně záviset na dynamice růstu nákazy v následujících dnech. Nebavíme se o řádu dnů (vyhlášení nouzového stavu, pozn. red.), bavíme se o několika týdnech. Kritické scénáře ukazovaly na problémy v půlce října, tam zatím snad nejsme,“ dodává Hamáček.

Pokud by podle ministra vnitra opět rostl počet nově nakažených exponenciálně, začnou docházet lůžka v nemocnicích a bude nutné vyčlenit kapacity i mimo zdravotnická zařízení.

„Půlka října bude klíčová,“ dodává Hamáček.

Ve vládě vázne komunikace

Podle ministra vnitra je problémem vlády i nadále komunikace, a to především mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem školství.

Hamáček tak v České televizi reagoval na středeční prohlášení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který doporučil školám, aby na pátek vyhlásily ředitelské volno, a vznikl tak čtyřdenní prodloužený víkend, který by mohl pomoci oploštit křivku epidemie. Dopředu toto doporučení ale Prymula nevyjednal s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO).

„Nemyslím si, že tady vznikl nějaký chaos, ale uznávám, že si ministři zdravotnictví a školství spolu mohli zavolat. Přiznávám, že se tam stala chyba, že se ministr školství o doporučení dozvěděl z médií,“ okomentoval to Hamáček.

Reklama

Doporučované