Hlavní obsah

Nejhorší jsou střední školy, budeme je muset zavřít, říká Prymula

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Reklama

Střední školy se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) staly nejrizikovějším místem pro přenos koronaviru. Příští týden se proto bude jednat o jejich uzavření. Výjimku by mohly dostat pouze první ročníky.

Článek

V sobotu nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku zpomalil. Z pátečních téměř tří tisíc případů na dva tisíce. O víkendu sice čísla klesají kvůli menšímu počtu provedených testů pravidelně, oproti minulé sobotě ale také mírně klesl, asi o 60 případů.

„Čísla jsou velmi mírně optimistická, ale jen z toho pohledu, že jsme se vyhnuli katastrofickému scénáři, že by tady leželi lidé na ulicích, ale zátěž na nemocnice je stále obrovská,“ komentoval aktuální situaci ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Partie na televizi Prima.

V současné situaci se podle Ministerstva zdravotnictví pohybuje reprodukční číslo mezi hodnotou 1,24 a 1,29, ale dále výrazně klesat nebude.

„My musíme ale zavést opatření, aby se to číslo dostalo pod jedna, protože pokud se nedostaneme pod jedna, budeme tady mít hodnoty dvou až třech tisíc nových případů setrvale, a to je naprosto nepřijatelné,“ upřesňuje Prymula.

Střední školy se patrně zavřou

Příští týden chce ministr zdravotnictví představit další sérii omezujících opatření současně s plánem, za jakých okolností budou opět rozvolněna. Na distanční výuku patrně přejdou střední školy. Jedná se i o zrušení tělocviku a hudební výchovy na omezený čas.

„Nebudu chtít zavírat základní školy, ale u středních škol tu diskuzi povedeme, bude se to odvíjet od nejrizikovějších regionů. Pokud se podíváme na současnou rizikovost kontaktů, tak střední školy se dostaly na první místo,“ řekl Prymula v Partii na televizi Prima.

Finální rozhodnutí se dá očekávat ve středu nebo v pátek. „Osobně si myslím, že první ročník by měl pokračovat ve výuce, bude to ale velmi těžce diskutováno,“ dodává Prymula.

Omezovat se budou ale i volnočasové aktivity. Podle Prymuly se sdružování lidí omezí na 10 až 20 lidí. Výjimku by mohly dostat svatby, kde by se počet účastníků mohl pohybovat do 30.

Změníme systém trasování

Velkým problémem je i trasování, hygieny se dostaly na hranu svých možností a nestíhají dohledávat kontakty potvrzených nakažených. Ministr zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že se trasování omezí pouze na lidi s vysokou náloží viru.

„Není to bez výhrady přijímáno odborníky. Záleží totiž na odběru, pokud ho odeberete špatně, tak tam může být falešně nízká pozitivita. Když se stěr navíc udělá v iniciální fázi, je tam podstatně méně viru než za dva až tři dny, kdy se nemoc rozvine,“ vysvětluje problémy v tomto přístupu Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví chce rovněž zvýšit počet provedených testů na 30 tisíc v průběhu několika dnů a posléze až na 50 tisíc. Pomoci by v tom měly i takzvané LAMP-testy, tedy rychlotesty ze slin. Jejich navýšení výroby je stát připraven finančně podpořit. Prymula je také připraven nasadit pro testování méně přesné screeningové testy.

„Tohle bylo náplní včerejší diskuze s řadou našich odborníků, kteří působí i v zahraničí. Byť celý svět brojí proti tomu, aby se prováděly screeningové testy, které jsou méně citlivé, tak v praxi je jejich význam velký. Jsou sice o 10 procent méně spolehlivé než PCR testy, ale když neuděláme žádný test, tak je to o 90 procent horší. Já budu propagovat, abychom tyto testy v nějakých přesných indikacích používali,“ dodává Prymula.

Reklama

Doporučované