Hlavní obsah
Online

Za neděli přibylo 720 případů a 4 mrtví. Nákaza se šíří i mezi hasiči

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Laboratoře odhalily do nedělních 18:00 celkem 720 potvrzených případů nákazy koronavirem. O víkendu obvykle počty nových případů klesají kvůli menšímu počtu prováděných testů. Minulou neděli přibylo do 18:00 celkem 577 nových případů, za celou neděli to pak bylo 985 nakažených.

- Za sobotu přibylo celkem 1 985 potvrzených případů nákazy koronavirem. Údaje zveřejnilo na svých stránkách ministerstvo zdravotnictví. S nemocí covid-19 se v Česku aktuálně potýká 32 191 lidí.

- V nemocnicích je 802 osob a na nemoc covid-19 zemřelo 601 lidí.

- V pátek přibylo celkem 2 946 potvrzených případů. Ve čtvrtek laboratoře odhalily 2 913 nových případů koronaviru.

  • Zeman: Zavření hospod po desáté je rozumné, další opatření možná přijdou

    Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor rádiu Frekvence 1. Hovořil o superhrubé mzdě, výměně ministra zdravotnictví a pokračujícím boji s pandemií. Zeman vyjádřil názor, že základní školy by se neměly zavírat.

  • Nárůst počtu případů covidu-19 v Praze opět zpomalil

    Denní nárůst počtu případů covidu-19 v Praze v neděli opět zpomalil. K 18:00 bylo nově nakažených za 24 hodin 191, tedy asi třetina rekordního čtvrtečního nárůstu. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. V sobotu přibylo k večeru v Praze 327 případů nemoci, v pátek 485 případů a ve čtvrtek rekordních 601 případů. Od březnového začátku epidemie v Česku bylo v Praze zaznamenáno dohromady 11 822 nakažených. Další a podrobnější údaje, například počet vyléčených a zemřelých, v neděli hygienici z technických důvodů nezveřejnili.

  • První náměstek brněnské primátorky Hladík je v karanténě

    První náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) je v karanténě. Uložili mu ji hygienici poté, co měla primátorka Markéta Vaňková (ODS) pozitivní test na nový koronavirus. O Hladíkově karanténě dnes ČTK řekl vedoucí tiskového střediska magistrátu Roman Burián.

    Hladík míří v úterý na odběr. Pokud bude test negativní a politik nebude mít příznaky nemoci, karanténa mu skončí 2. října. Vaňková má pozitivní test od pátku, kdy uvedla, že je v izolaci s projevy mírné virózy. Do běžného života by se mohla vrátit v úterý 6. října, do té doby bude pracovat z domova.

  • Zeman by považoval za zbabělost zrušení oslav 28. října na Hradě

    Prezident Miloš Zeman by považoval za zbabělost, kdyby se letos na Pražském hradě nekonaly oslavy 28. října. Umí si představit, že by se u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa musely nosit roušky ve Vladislavském sále a zrušila se následná recepce ve Španělském sále. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes označil hromadné akce za jednu z rizikových činností pro šíření koronaviru, hodlá navrhnout omezení účasti na volnočasových aktivitách na deset až dvacet lidí.

    Zeman dnes také zopakoval, že hodlá 28. října udělit státní vyznamenání ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za ANO). Ocenit ho chce za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru na jaře. Prymula ho údajně požádal, aby ocenění odložil o rok až podle toho, jak se podaří zvládnout druhou vlnu, Zeman ale řekl, že si ministr zaslouží ocenění už teď.

  • Na koronavirus už v Česku zemřelo 601 lidí

    Podle aktualizovaných údajů Ministerstva zdravotnictví zemřeli v neděli v souvislosti s nemocí covid-19 další 4 lidé. Počet obětí v Česku tak vzrostl na 601.

  • Laboratoře hlásí 720 nových případů nákazy koronavirem

    Laboratoře odhalily do nedělních 18:00 celkem 720 potvrzených případů nákazy koronavirem. O víkendu obvykle počty nových případů klesají kvůli menšímu počtu prováděných testů. Minulou neděli přibylo do 18:00 celkem 577 nových případů, za celou neděli to pak bylo 985 nakažených.

    Ve srovnání s minulou nedělí je tak nárůst v počtu odhalených případů o něco vyšší. S nemocí covid-19 se v Česku aktuálně potýká 32 485 lidí.

  • Babiš vyzval operátory, aby kvůli eRoušce zlevnili chytré mobily

    Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření aplikace eRouška, která má pomoci při sledování možných kontaktů s osobami nakaženými koronavirem. Mobilní telefony nicméně kromě operátorů prodává i řada obchodníků.

    „Takový chytrý telefon dneska stojí asi 2000 korun. Tak by bylo strašně fajn, kdyby naši mobilní operátoři, a já bych je chtěl k tomu vyzvat, udělali nějakou solidární akci, kde by tyhle chytré telefony hlavně pro starší nějak výrazně zlevnili,“ řekl Babiš ve svém pravidelném nedělním vyjádření na sociálních sítích. Zároveň premiér opětovně apeloval na všechny uživatele chytrých telefonů, aby si aplikaci eRouška stáhli. V současnosti ji podle něj využívá 495 000 lidí.

  • Odpůrci vládních opatření proti koronaviru protestovali v Praze

    Několik stovek odpůrců vládních opatření proti šíření koronaviru se dnes odpoledne sešlo na pražském Palackého náměstí. Kritizovali zejména premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Řečníci na demonstraci kritizovali hlavně povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách budov. Protest svolala iniciativa Hnutí občanské nespokojenosti (HON).

    Řečníci ve svých projevech kritizovali zejména to, že jsou opatření povinná a nemají možnost volby, někteří současná opatření, jako je omezení hromadných akcí nebo povinné roušky v MHD, školách a jiných vnitřních prostorách, přirovnávali k totalitnímu režimu.

  • Lázně ujišťují o zabezpečení proti covidu, potřebují klienty z ČR

    V lázních je podle Svazu léčebných lázní ČR menší riziko nákazy koronavirem než třeba v obchodě či škole. Svaz, který se snaží přilákat české klienty po omezení cestování z Německa, to dnes uvedl v tiskovém prohlášení.

    Svaz v dnešním prohlášení ujišťuje, že v léčebných lázních jsou zavedena mnohem důkladnější opatření proti šíření nemoci covid-19 než v běžných ubytovacích zařízeních. Přijíždějící klienty kontrolují lékaři lázní, denně je kontrolován i personál zařízení, zaměstnanci lázní nosí roušky a do lázní má veřejnost omezený vstup.

  • Šéf letiště Praha: Odhad ztráty 200 milionů Kč je optimistický

    Odhad letošní ztráty letiště Praha 200 milionů Kč je příliš optimistický. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda představenstva společnosti Václav Řehoř. Zhoršení hospodaření souvisí podle něj s poklesem odhadu počtu cestujících, který se měl letos snížit na čtyři miliony. Výsledky se propadly kvůli pandemii covidu-19, loni letiště Praha vydělalo 4,54 miliardy Kč. Provozní ztráta letiště Praha nyní podle Řehoře činí 100 milionů Kč měsíčně. Společnost proto začne čerpat bankovní úvěr zhruba jednu miliardu Kč.

  • Hamáček: Když nebude v nemocnicích dost lékařů, vyhlásíme stav nouze

    Pokud by začala docházet lůžka v nemocnicích a nadále by přibývalo nakažených zdravotníků, nevyhne se Česko vyhlášení nouzového stavu, říká ministr vnitra Jan Hamáček.

  • Pražští hasiči mají 5 příslušníků s covidem, přijímají opatření

    Pražští hasiči přijímají preventivní opatření kvůli nákaze pěti příslušníků sboru koronavirem. Skoro tři desítky lidí z hasičského sboru kvůli tomu skončily v karanténě. V tiskové zprávě to dnes oznámil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči z různých stanic se nenavštěvují a jednotlivé směny se střídají bezkontaktně. Profesionálním hasičům jsou připraveny vypomoci jednotky dobrovolných hasičů.

    „Pražští hasiči mají pět pozitivních příslušníků na koronavir, 27 lidí je v karanténě,“ sdělil Kavka.

  • Podle Hamáčka a Prymuly je spor mezi SÚKL a poštou vyřešený

    Ministři vnitra a zdravotnictví Jan Hamáček a Roman Prymula považují spor mezi Českou poštou a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) o distribuci roušek seniorům za vyřešený. Uvedli to dnes v diskusních pořadech v České televizi a v televizi Prima. Trestní oznámení na SÚKL, kterým kvůli sporu hrozil Hamáček, podle Prymuly nakonec nebude vzneseno.

    Pošta v pátek zveřejnila na svém webu informace o tom, jakým způsobem mají lidé prověřit, jestli byly roušky od státu při doručování poškozeny. Podle Hamáčka se vyvěšením informací na internetových stránkách pošty věc vyřešila. „Platí, že jsme lidem neposílali nic jedovatého. Pokud to nebylo znehodnoceno transportem, dá se to normálně používat,“ řekl dnes v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 147 lidí s covidem-19

    V sobotu přibylo 147 nakažených koronavirem z Moravskoslezského kraje. Je to zhruba o padesát případů méně, než tomu bylo o den dříve, kdy nárůst představoval 196 nových případů nákazy. Od počátku pandemie tak v regionu covidem-19 onemocnělo 7990 lidí. Vyplývá to z údajů chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák.

  • Základní školy se nyní podle Prymuly zavírat nebudou

    Základní školy by i přes nadcházející omezení měly podle ministra zdravotnictví i nadále zůstat otevřené, očekává se ale přechod středních škol na dálkovou výuku, protože tento vzdělávací stupeň je nyní nejrizikovějším prostředím z hlediska šíření epidemie. Výjimka by mohla být pro první ročník středních škol. Prymula také zmínil, že bude jednat s ministrem školství Robertem Plagou o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku, při kterých žáci nenosí roušky.

  • Prymula: Volnočasové aktivity se asi omezí na 10 až 20 lidí

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula předpokládá, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast 10 až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek, řekl dnes v pořadu Partie na televizi Prima. Neočekává také, že by se v rámci opatření proti koronaviru uzavíraly základní školy, pravděpodobný je ale podle něj přechod středních škol na dálkovou výuku. Podle něj opatření mají sloužit ke snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru, nyní je mezi 1,26 a 1,29.

    Prymula dále zdůraznil, že čím později se restriktivní opatření zavedou, tím déle budou muset platit. Společně s omezeními by chtěl představit i plán na delší dobu, který by ukázal, jak se situace může vyvíjet zhruba do Vánoc.

  • Ve Zlínském kraji přibylo za den 134 případů covidu-19

    Ve Zlínském kraji přibylo za 24 hodin podle krajské hygienické stanice 134 případů nákazy koronavirem. V sobotu bylo rekordních 184 nových případů, v pátek 106. Od začátku pandemie je podle hygieniků v kraji 2467 nakažených.

    Ministerstvo zdravotnictví disponuje jinými čísly, eviduje nemocné podle trvalého bydliště. Podle ministerstva se dosud v kraji nakazilo 2783 lidí, v sobotu jich bylo 2663.

  • Podle vědců mohou roušky odvrátit odjezd na ARO

    Dobře víme, že roušky stoprocentně nechrání před nákazou covidem-19, ale „jen“ snižují její riziko. Podle hypotézy vědců z USA ale roušky možná chrání i ty, co se nakazí. Snížením dávky viru mohou zvýšit šanci na lehký průběh.

  • V Olomouckém kraji hlásí hygienici rekordní nárůst infikovaných

    V Olomouckém kraji přibylo za 24 hodin 119 potvrzených nákaz novým koronavirem. V sobotu byl denní přírůstek rekordní, a to 269 případů, v pátek bylo 155 nově nakažených.

Reklama

Hlavní zprávy