Hlavní obsah

Prymula nevyslyšen. Z krajských měst se školy plošně uzavřou jen v Jihlavě

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia

V pátek zůstane asi 15 procent škol prázdných, kvůli koronaviru vyhlásí ředitelé volno (ilustrační snímek).

Reklama

Školy dostaly od ministra zdravotnictví doporučení, aby se v pátek zavřely. Ředitelé ale chtějí držet výuku ve třídách, dokud to půjde, a tak apel vyslyší jen menšina škol. A to i proto, že volno musely vyhlásit už kvůli volbám.

Článek

Uzavřete v pátek školy, aby se získal čas na útlum epidemie, vyzval ředitele ve středu nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Jde ale pouze o doporučení, které navíc nebylo konzultováno s Ministerstvem školství.

„Jsem připraven se bavit o úpravě školního roku, ale ne takto ad hoc dva tři dny dopředu, ale skutečně nějak systémově,“ reagoval na to minstr školství Robert Plaga (za ANO) v České televizi.

A jako k doporučení se k Prymulově výzvě staví i zřizovatelé veřejných základních a středních škol, tedy města a kraje.

Ze všech krajských měst se s řediteli na pátečním volnu dohodla plošně pouze Jihlava.

„V Jihlavě jsou uzavřené některé třídy základních škol. ZŠ Seifertova je postižena koronavirem, stejně tak ZŠ Evžena Rošického. Máme ale navíc onemocnění i na speciální základní škole, a tak se odbor školství s řediteli dohodl na plošném ředitelském volnu na tento den,“ říká mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

V pátek učíme

Ostatní krajská města nechávají rozhodnutí na jednotlivých ředitelích. Všechny základní školy tak zůstanou například otevřené v Ústí nad Labem a ve Zlíně, v Pardubicích se pak ze 17 škol uzavře jen jediná.

Na druhou stranu většina základních škol zůstane v pátek bez žáků v Karlových Varech, a to i bez zvláštního doporučení města.

„Ve čtyřech případech se ředitelé přiklonili k doporučení nového ministra zdravotnictví, na dvou školách bylo ředitelské volno plánováno již od počátku školního roku, například kvůli školení celého pedagogického sboru, a tedy nesouvisí přímo s aktuální situací a vydaným doporučením,“ říká mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Okres Karlovy Vary je přitom podle Ministerstva zdravotnictví na první úrovni pohotovosti, takže tam neplatí žádná dodatečná opatření. Na rozdíl od sousedního okresu Cheb, který MZ zoranžovělo, protože se zde začíná šířit koronavirus komunitně. Třeba konkrétně v Chebu se ale v pátek uzavře jen jediná základní škola ze sedmi.

Asociace: Uzavře se 15 procent škol

Vyjma krajských měst se ale i v některých dalších obcích neotevře v pátek žádná škola. Týká se to například Náchoda na Královéhradecku, Prachatic v Jihočeském kraji a Nového Jičína na Moravskoslezsku.

Podle Asociace ředitelů základních škol, která sdružuje 200 škol z celkových 4200 v Česku, zůstanou lavice prázdné asi v 15 procentech případů. Vyšlo to z ankety asociace mezi 120 řediteli.

Podle předsedy asociace Michala Černého je ke zvážení, zda by v té souvislosti nemělo některé dny vyhlásit jako volné Ministerstvo školství. Jednalo by se o takzvanou změnu organizace školního roku, kterou má ministerstvo v kompetenci.

„Vyjádření nového pana ministra zdravotnictví Romana Prymuly je doporučením pro ředitele škol, a je tedy na nich, zda jej vyslyší a využijí tak své možnosti udělit ředitelské volno, a to například s přihlédnutím k epidemiologické situaci v konkrétní oblasti,“ podává ale oficiální stanovisko MŠMT jeho mluvčí Aneta Lednová.

Co se týká středních škol, tak kompletní uzavření není na stole v žádném kraji, navzdory doporučení ministra zdravotnictví.

„Naprosto nechápu, proč to dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili,“ uvažuje předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové v pátek například neotevře asi dvacítka gymnázií.

Volby seberou dva dny volna

Ředitelé základních i středních škol mají totiž pouze pět dní ředitelského volna, které mohou libovolně využít během školního roku. Jenže na některých školách hned dva dny padnou na volební pátky 2. a 9. října. V řadě škol jsou totiž umístěny volební místnosti.

To je případ i ZŠ Vodičkova v Praze 1. I z toho důvodu tak zůstane škola v pátek 25. září otevřená, protože by zdejší žáci přišli na přelomu září a října hned o čtyři vyučovací dny, tři pátky a pondělní svátek 28. září.

„V pátek 2. a 9. října se sice škola neruší, ale děti budou mít projektový den mimo budovu školy, takže i toto jsme brali v úvahu. Naše škola navíc nemá žádného pozitivního žáka ani zaměstnance. Hlavně ale byly děti prakticky půl roku od 10. března doma, takže, pokud to nebude opravdu nutné, chceme učit žáky ve škole,“ vysvětluje ředitelka ZŠ Vodičkova Dagmar Zelená.

Distanční výuku bere ředitelka jako skutečně poslední možnost. Žáci si navíc podle Zelené na roušky velmi rychle zvykli, výuka probíhá co možná nejčastěji na čerstvém vzduchu a škola dodržuje i všechna ostatní hygienická nařízení a doporučení.

„Kontaktní způsob výuky je nenahraditelný, i když mnozí mají jiný názor,“ dodává Zelená.

Avšak pokud už by někde měl den navíc pohledem Ministerstva zdravotnictví skutečně pomoci, je to právě v hlavním městě, kde je situace ohledně počtu nakažených nejkritičtější. Vůbec nejvíce potvrzených případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel hlásí Praha 1 (610), po ní Praha 15 (540) a Praha 3 (530).

Všechny pražské městské části ale nechávají na ředitelích, jestli v pátek ředitelské volno využijí.

„Našim základním školám nenařizujeme, aby v pátek vyhlásily ředitelské volno, ale doporučujeme ředitelům, aby vyhověli rodičům, kteří chtějí v pátek nechat děti doma, a aby jejich nepřítomnost omluvili,“ popisuje mluvčí městské části Praha 1 Martin Šebesta.

Den volna navíc pro hygienu

ZŠ Vodičkova tak zůstane otevřená, nedaleká Střední průmyslová škola sdělovací techniky se ale uzavře. Tam však musí řešit o poznání horší situaci. Z 27 tříd jsou tři v karanténě a další tři třídy fungují omezeně, protože se u několika žáků potvrdila nákaza covidem-19.

„Ten den snad pomůže tomu, aby hygiena stihla nějakým způsobem všechny kontakty oslovit a rozhodnout, jaký bude další postup,“ doufá ředitel Luděk Šnajdar.

Jestli ale situace něčemu pomůže, je otázkou, školy sice zůstanou zavřené, bude ale záležet na žácích a jejich rodičích, jak volno využijí.

„Městská část Prahy 8 respektuje všechna opatření, ale nebude suplovat rozhodnutí hygieny, potažmo některého z ministerstev. Je to na zhodnocení situace konkrétních ředitelů. Na druhou stranu je otázkou, jestli takové opatření bude z pohledu preventivních opatření účinné,“ vysvětluje mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. V Praze 8 zůstanou v pátek z 15 škol uzavřené dvě.

Tito žáci sice v pátek nebudou ve škole, zvlášť ti na druhém stupni ale mohou trávit den kdekoliv jinde. Mohou tak cestovat v hromadné dopravě, kde je riziko nákazy vyšší než ve škole, nebo třeba v obchodním centru.

Problém budou mít v případě uzavřených škol i rodiče, a to především dětí na prvním stupni. Nejenže si museli během pár dní zajistit na pátek volno nebo hlídání, ale nebudou mít nárok ani na ošetřovné. Stejně tak nemůže probíhat distanční výuka. Ta se aktivuje jen v případě mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví nebo rozhodnutím krajské hygienické stanice, na ředitelské volno se novela školského zákona, která dálkovou výuku v legislativě zakotvila, nevztahuje.

Reklama

Doporučované