Hlavní obsah

Co se od pondělí změní: pravidla pro akce, roušky a školy

Foto: Profimedia.cz

Povinnost mít nasazenou roušku platí i pro účastníky tanečních kurzů.

Reklama

Situace okolo nového koronaviru přinesla další várku ochranných opatření. Nejvíce se dotknou Prahy, změny ale platí i pro další regiony.

Článek

Praha a školy

Metropole se v pátek na pohotovostním semaforu přesunula do červeného stupně, který značí narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos.

Počty nově nakažených se v hlavním městě celý týden šplhaly na rekordní hodnoty - ve čtvrtek 17. září přibylo dokonce 786 případů.

Kvůli vývoji se pražská hygienická stanice rozhodla k několika krokům. První se týká studentů a pedagogů - od pondělí se zavádí distanční výuka na vysokých školách.

Nebudou se konat přednášky ani jiná výuka pro početnější skupiny studentů. Opatření na univerzitách se nicméně nevztahuje na zkoušení za přítomnosti až deseti lidí, laboratorní, experimentální a uměleckou práci za přítomnosti až 15 lidí a klinickou a praktickou výuku. Možné jsou i konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

Primátor Zdeněk Hřib je také pro uzavření středních škol v Praze, ředitelka hygieny Zdeňka Jágrová chce ale počkat a situaci ještě týden analyzovat.

Školy v krajích

Plošně se zastavení prezenční výuky na vysokých školách ostatních krajů netýká. Už od pátku 18. září se ale škol v republice týká povinnost nosit roušku ve společných prostorách i ve třídách při výuce - výjimkou je tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje.

Pravidlo se vztahuje na 2. stupeň základních škol, střední školy i vysoké školy.

Zákaz návštěv

Kvůli zhoršené situaci v Praze nově platí také zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. K podobnému kroku se rozhodly i některé kraje - Liberecký či Jihomoravský, jinde návštěvy zakazují přímo jednotlivá zařízení, vyhlásila ho třeba Fakultní nemocnice Plzeň.

V Praze je opatření nastavené podobně jako na jaře - výjimku budou mít návštěvy u nezletilých a umírajících.

Přítomnost otců u porodu je dál povolená, znovu ale platí určitá omezení. U porodu může být jen druhý rodič nebo člověk žijící s rodičkou ve společné domácnosti. Povinná bude rouška nebo respirátor, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia a nepřítomnost příznaků covidu-19. Porod se musí vést v samostatném pokoji nebo porodním boxu a další osoba přítomná u porodu se nesmí potkat s jinými rodičkami.

Venkovní akce

Kromě škol nebo návštěv došlo nově také na hromadné akce, které se konají venku. V Praze bude od pondělí 21. září povinné nosit na všech venkovních akcích nad sto lidí roušku. Zdeňka Jágrová pro Český rozhlas upřesnila, že se opatření týká akcí organizovaných. Typicky tedy například koncertů pod širým nebem. Z opatření nicméně vyplývá několik výjimek - budou ji mít děti do dvou let, lidé s poruchou intelektu, herci, hudebníci, moderátoři a sportovci při tréninku či zápase. Stejnou povinnost zavádějí také ve Středočeském kraji, na Chebsku, Zlínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však ve čtvrtek novinářům řekl, že se zvažuje i celostátně. Plošné nošení roušek venku ale zatím vyloučil. Důležité jsou podle něho na akcích, kde se nedodržují rozestupy, případně kde se křičí či zpívá.

„U hromadných akcí s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob, konaných ve venkovních prostorech, sehrává roli (…) také předpoklad, že návštěvníci mohou být z různých regionů, případně i ze zahraničí, a zvyšuje se tak pravděpodobnost přenosu a dalšího šíření nákazy daleko za hranice místa konání akce,“ uvedli v opatření hygienici.

Akce na stání

Už od pátku 18. září je v celé zemi zakázaná většina vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné události. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávány na konkrétní místo, přesně určené ho musí mít návštěvník i na akci bez vstupenek.

Nové nařízení platí také pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení.

„Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určité distance od ostatních,“ odůvodnil krok vedoucí epidemiologické skupiny při Ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Podle něj tak není omezena možnost pořádat plesy nebo taneční, protože lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce pohybovat po provozovně. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v provozovnách stravování. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci jídla či nápoje, povinné jsou i při stání u baru při čekání na objednávku. Musí je mít také lidi, kteří se po provozovně pohybují.

Maximální kapacita hromadných akcí byla už dřívějšími nařízeními ministerstva omezena na 500 lidí. Vyšší může být jen v případě, že jsou sektory po nejvýše 500 lidech organizačně oddělené a vstupy mají samostatné nebo v jiném čase. Kapacita nad 1000 lidí může být využita z poloviny.

Otevírací doba

V celé republice zároveň došlo od půlnoci z pátku na sobotu na zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi půlnocí a 6. hodinou ranní. Výjimku mají ty, které neslouží veřejnosti - zaměstnanecké jídelny nebo jídelny v nemocnicích a podobné.

Zákaz se také nevztahuje na provozovny rychlého občerstvení s výdejním okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny. „Občas slýcháváme, že půlnoc covid nezastaví. To je sice pravda, ale i mezinárodní zkušenosti potvrzují, že s pozdější večerní hodinou a alkoholem jsou lidé méně zodpovědní a přestávají dodržovat bariérová opatření,“ vysvětlil epidemiolog Chlíbek.

Reklama

Doporučované