Hlavní obsah

Páteční volno ve školách s námi Prymula nekonzultoval, říká Plaga

Foto: vlada.cz

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (za ANO).

Reklama

Opatření mají být systémová, nikoliv dva nebo tři dny předem, a nemohou poškodit vzdělávání, říká ministr školství.

Článek

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) doporučil ředitelům vyhlásit v pátek ředitelské volno, aniž by tento krok projednal s resortem školství. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO). Na dalších opatřeních by resorty měly spolupracovat, poznamenal Plaga.

„Ministerstvo školství bylo osloveno s tím, jakým způsobem se stanovuje ředitelské volno. Tu technickou informaci jsem brzy ráno Ministerstvu zdravotnictví poskytl,“ popsal Plaga na dotaz České televize. Žádná diskuze ale podle něj neproběhla.

Nastupující ministr zdravotnictví Roman Prymula hned po uvedení do úřadu doporučil ředitelům škol, aby v pátek 25. září vyhlásili ředitelské volno. Ve spojení se státním svátkem 28. září by prodloužený víkend podle Prymuly vytvořil čas na útlum epidemie covid-19. Opatření ale není závazné.

„Ředitelské volno určuje ředitel školy. To znamená, že nic jiného z úst ministra zdravotnictví než doporučení ředitelům, aby vyhlásili ředitelské volno, zaznít nemohlo,“ okomentoval Prymulovo prohlášení Plaga.

„Vyjádření nového pana ministra zdravotnictví Romana Prymuly je doporučením pro ředitele škol, a je tedy na nich, zda jej vyslyší, a využijí tak své možnosti udělit ředitelské volno, a to například s přihlédnutím k epidemiologické situaci v konkrétní oblasti,“ dodal.

Ministr školství by pro příště uvítal, aby s ním ministr zdravotnictví případná další opatření zasahující do jeho resortu diskutoval.

„Já jsem vyzval nového ministra zdravotnictví, aby navázal na to, co fungovalo dobře na jaře a v létě tohoto roku. Na jaře při rozvolňovacích scénářích byla spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví velmi dobrá, stejně tak jako při přípravě manuálu (k otevření škol, pozn. red.) v létě,“ řekl Plaga.

Úprava školního roku by podle ministra školství měla být systémová, nikoliv dva nebo tři dny předem.

„Pokud mají být nějaká opatření, tak nemohou být na úkor vzdělávání. My jsme jako vždy připraveni Ministerstvu zdravotnictví v tomto pomoci. V proveditelnosti těchto opatření a samozřejmě i v tom dohlédnutí dopadu, které jakákoliv opatření ve vzdělávací soustavě mají,“ dodal.

Školy musí zavřít hygiena, říkají ředitelé

Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček v reakci na Prymulův výstup řekl, že zavírání škol kvůli epidemii je úkolem hygieniků, nikoliv ředitelů.

„Pokud se pan ministr domnívá, že podobná aktivita může pomoct utlumit krizi, tak je plně v jeho kompetenci, aby se domluvil s hygienou a školy uzavřel,“ řekl ČTK Zajíček. „Naprosto nechápu, proč to dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili,“ uvedl.

Upozornil, že ředitelé musí své rozhodnutí konzultovat se zástupci zřizovatele a rodičů. Pokud to zůstane v rovině doporučení, tak Zajíček sám jako ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 volno nevyhlásí.

„Já raději budu učit, protože každý den, který odučíme je dobrý před tím, než nás pošlou do distančního vzdělávání,“ vysvětlil. Dodal, že z jeho školy jsou tři děti v karanténě a ve škole zatím covid-19 potvrzený není. Při ředitelském volnu se děti nemusí učit ani na dálku, takže by se podle Zajíčka řada z nich pravděpodobně sešla někde mimo školu.

Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého by mělo vyhlášení volna naopak zvážit Ministerstvo školství. Jednalo by se o takzvanou změnu organizace školního roku, kterou má ministerstvo v kompetenci. Sám je připravený volno ve své škole v pátek vyhlásit, potěšilo ho ale Prymulovo vyjádření, že nechce zavírat první stupeň.

„My určitě uděláme vše pro to, aby k uzavření škol došlo co nejpozději. Určitě se budeme snažit panu ministrovi vyhovět,“ řekl Černý.

Ředitelé se budou v rozhodování o ředitelském volnu lišit, vyplývá z jejich odpovědí na dotaz ČTK. Podle šéfky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové by se měla hledat řešení pro jednotlivé školy.

Sama přitom volno v pátek vyhlásí pro Gymnázium Nad Štolou v Praze 7. Rozhodla se tak s ohledem na to, že nakažených ve škole přibývá. Nyní má osm tříd v karanténě a potvrzenou nákazu u jedné učitelky. Situace je podle ní ve školách různá, takže plošné opatření by považovala za problematické. I podle ní by se ale mělo najít jiné řešení než ředitelské volno, protože toho má škola na celý školní rok k dispozici jen pět dní.

Reklama

Doporučované