Hlavní obsah

Plaga: Školu musí zavřít hygiena, jinak rodič nárok na ošetřovné nemá

Foto: vlada.cz

V rámci ředitelského volna nárok na ošetřovné nevznikne, říká ministr školství Robert Plaga.

Reklama

Nové prodloužené ošetřovné stát nemůže vyplácet v rámci ředitelského volna. Podle ministerstva školství musí o uzavření školy rozhodnout pouze krajská hygienická stanice tak, aby vznikl nárok na ošetřovné.

Článek

Ministr školství Robert Plaga se domnívá, že problém s ošetřovným spočívá v nejednotném jednání hygienických stanic. „V následujících dnech se budeme s panem ministrem Vojtěchem bavit o tom, aby existoval jasný postup pro hygieny. Není možné, aby v těchto případech postupovaly alibisticky a přenášely svou zodpovědnost na ředitele škol,“ uvedl.

Podle Plagy také ještě existuje jedno nouzové řešení v podobě reorganizace školního roku, kterou by muselo schválit ministerstvo. Jediným správným a jednoduchým řešením však zůstává rozhodnutí hygienické stanice. V žádném jiném případě si rodič ošetřovné nárokovat nemůže.

„To jednoduché a věcně správné řešení je v rukou hygienických stanic. Hygieny se nesmějí bát rozhodovat v případě potřeby. Neříkám, že musí zavírat celé školy, ale pokud jsou všichni učitelé v karanténě, tak kdo má potom v té prezenční výuce učit,“ dodává.

Plaga také odmítá tvrzení, že by se ministerstvo školství v této věci chovalo alibisticky, a ujišťuje o fungující součinnosti mezi školami a ministerstvem. „Kromě manuálu jsme zavedli pro ředitele škol korona linku a také korona mail, přes které se na nás mohou obrátit. Přesto platí, že to zásadní rozhodnutí o uzavření školy spadá pod hygienické stanice. Nejedná se o alibismus ze strany ministerstva školství, je to holý fakt,“ říká ministr.

„Předpokládám, že se ještě o ošetřovném budeme bavit s ministryní Maláčovou v následujících dnech. V rámci karanténních opatření mi přijde logické případné prodloužení. Napřed se však seznámíme se všemi variantami,“ dodává Plaga.

Dávka ošetřovného by se neměla vyplácet ani v případě omezené výuky, která by se konala jen v některé dny. Nárok na ni by naopak mohli mít rodiče dítěte, které skončí v karanténě, i když jeho třída zavřená nebude. Pokud se školák bude učit na dálku, ošetřovné za celou dobu stát pošle. Na peníze by měli mít nárok i pracovníci na dohodu, kteří si aspoň tři měsíce před uzavřením třídy, školy či stacionáře platili nemocenské pojištění.

Upravené ošetřovné by se podle návrhu mělo vyplácet nejvýš do konce školního roku. Ministerstvo práce náklady do června vyčíslilo na 650 milionů. Počítalo přitom s tím, že by karanténa měla trvat 14 dní. K nynějším devíti dnům by tak přibylo pět proplácených dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované