Hlavní obsah

Hamáčkův dodavatel testů: prodělek dva miliony, pobočka ve stavebninách

Foto: Profimedia.cz

Dodavatel testů pro školy zčásti zveřejnil údaje o svém hospodaření. (Snímek z antigenního testování je ilustrační.)

Reklama

Dodavatel antigenních testů zveřejnil účetní uzávěrku za rok 2019. Firma v tomto roce prodělala 2,3 milionu korun. Seznam Zprávy také pátraly po pobočkách společnosti.

Článek

Už do konce týdne by do Česka měla dorazit první várka antigenních testů od společnosti Tardigrad International Consulting. Ta i přes nesplnění podmínek vyhrála tendr na antigenní testy určené pro testování v českých školách.

Soutěž organizovalo Ministerstvo vnitra a její průběh na konci minulého týdne rozhádal vládu. Zejména ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš měli na věc rozdílné názory.

Společnost Tardigrad International Consulting se základním kapitálem tisíc korun ještě minulý týden v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 nezveřejnila nic –⁠ účetní uzávěrky ani žádné další dokumenty.

Nyní to firma aspoň zčásti napravila –⁠ zveřejnila bilanci z roku 2019. Ta ukazuje, že společnost v tomto roce 2019 prodělala 2 375 000 korun při obratu 6 362 000 korun.

Z uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku také plyne, že od samotného vzniku v roce 2016 je společnost ve ztrátě téměř dvanáct milionů korun.

To, že původně v rejstříku údaje chyběly, označila sama majitelka společnosti Monika Jírovcová za chybu.

„Jejich nezveřejnění v rejstříku je naše chyba. I když údaje nezveřejňuje podle odhadů minimálně polovina českých firem, my budeme mezi těmi, kteří danou věc plní,“ napsala novinářům v prohlášení.

Analytik Transparency International Milan Eibl nad novými údaji v obchodním rejstříku uvedl, že společnost nadále nesplnila zákonnou povinnost.

„Uvedení pouze jedné účetní závěrky je alibismus, nikoliv splnění zákonné povinnosti. Navíc údaje v ní obsažené vzbuzují pochybnosti, jestli si ministerstvo vůbec zkontrolovalo ekonomické zdraví subjektu. Pokud k tomu připočítáme výskyt daňových rájů a virtuálních sídel, je rizikovost uchazeče velká,“ napsal redakci Seznam Zpráv.

Firma se na svých webových stránkách prezentuje jako mezinárodní logistická společnost, která má své pobočky v České republice, na Ukrajině a ve Spojených arabských emirátech. Hlavní náplň práce je pak podle Moniky Jírovcové přeprava a logistika pro teplotně a časově kritické materiály.

„Působíme na specializovaném trhu, logicky tak máme kontakty na řadu výrobců zdravotnického materiálu, který je potřeba skladovat a převážet způsobem, který umí dodržet přesné teploty tohoto materiálu,“ uvedla o firmě Jírovcová, která se odkazuje také na mezinárodní spolupráci a na pobočky společnosti v řadě zemí.

Seznam Zprávy pobočky, které Tardigrad International Consulting na webu deklaruje, zkoumaly a jednu z nich našly v prodejně stavebnin v Kyjevě na adrese Pyrohivskiy shliakh 34.

Foto: Seznam Zprávy

Budova, kde má být jedna z poboček společnosti Tardigrad International Consulting.

Na tuto pobočku také společnost Moniky Jírovcové uvedla telefonní číslo, po zavolání se však pouze ozve: volané číslo neexistuje, pro vyhledání čísla či jiné informace volejte 1188.

Druhá oficiální pobočka je podle webových stránek ve Spojených arabských emirátech –⁠ konkrétně v centru Dubaje na adrese IBN Battuta Gate. Po zadání společnosti Tardigrad do obchodního rejstříku Spojených arabských emirátů se ve vyhledávači ukazuje, že pobočka je zrušena, a to na konci září roku 2019.

Seznam Zprávy na telefonní číslo této zrušené pobočky také volaly, avšak výsledek byl stejný jako na Ukrajině.

Jak to s pobočkami je, se chtěly Seznam Zprávy Moniky Jírovcové zeptat, avšak podobně jako v řadě minulých dnů majitelka Tardigrad International Consulting na telefonáty, e-maily ani sms zprávy nereagovala.

Vyjádření firmy Tardigrad ze soboty minulého týdne

Tardigrad International Consulting se specializuje na přepravu zdravotnického materiálu ve striktně kontrolované teplotě. Za čtyři roky existence odbavila už stovky zakázek a pracuje také pro české zdravotnické subjekty. Tato zakázka sice není výjimečná, ovšem je logické, že podléhá zostřené kontrole médií a veřejnosti.

Tardigrad International Consulting vstoupila řádně do výběrového řízení, které vyhlásilo Ministerstvo vnitra ČR a splnila všechny jeho podmínky. Stejně tak od počátku komunikuje časový plán jednotlivých dodávek a na splnění celé zakázky se vzhledem ke krátkým termínům i nyní pracuje.

„Vzhledem k rychlosti zakázky je objednána a už i zaplacena první dodávka v počtu 1 000 350 testů v celkem 2223 kartonech. Dojednáváme teď všechno potřebné pro exportní licenci a celní odbavení, dodávky, kamiony na letiště a sloty pro charterový let,“ vysvětluje Monika Jírovcová, majitelka společnosti Tardigrad International Consulting, která má přímo na starosti tuto zakázku.

Tardigrad ovšem vnímá, že je zakázka pod zostřenou kontrolou veřejnosti. Proto obratem doplní všechny údaje do obchodního rejstříku. „Tardigrad byl založen už v roce 2016, od té doby podáváme daňová přiznání. Jejich nezveřejnění v rejstříku je naše chyba. I když údaje nezveřejňuje podle odhadů minimálně polovina českých firem, my budeme mezi těmi, kteří danou věc plní,“ doplňuje Monika Jírovcová.

Společnost obsluhuje poměrně úzký segment trhu, takže nekomunikuje směrem k široké veřejnosti. Není ovšem pravda, že by nekomunikovala vůbec. Příkladem jsou její internetové stránky: www.tardigrad.net. Na nich lze nalézt velmi přesné informace o produktech a službách, které firma nabízí.

„Působíme na specializovaném trhu, logicky tak máme kontakty na řadu výrobců zdravotnického materiálu, který je potřeba skladovat a převážet způsobem, který umí dodržet přesné teploty tohoto materiálu. Ještě bych měla dodat, že firmu tvoří specialisté, kteří mají s tímto typem transportů zkušenosti podstatně delší, než je celá historie skupiny Tardigrad,“ dodává Monika Jírovcová.

Reklama

Doporučované