Hlavní obsah

Harry s Meghan se zapojili do tradiční maorské slavnosti

Princ Harry se zúčastnil maorského ceremoniálu.Video: Šimon Trantina, AP

 

Reklama

S vévodou a vévodkyní ze Sussexu se závěrem jejich cesty po Austrálii a Oceánii rozloučil místní kmen Maorů. Ti předvedli tradiční obřad, kterým vítají vzácnou návštěvu.

Článek

Princ Harry s manželkou Meghan ve středu zakončili šestnáctidenní cestu po Austrálii a Oceánii na Severním ostrově Nového Zélandu. Zde se zúčastnili slavnostního ceremoniálu a poznali tradice místního kmene Maorů.

Slavnostem se domorodým jazykem říká powhiri, jedná se o tradiční obřad pořádaný na přivítanou vzácného hosta. Vévodovi a vévodkyni ze Sussexu se obřadu sestávajícího zejména ze zpěvu a tance dostalo v městě Rotorua.

Manželé dostali od domorodců dary. Oba přijali speciální sváteční plášť a Harry obdržel zbraň tewhatewha, což je typ sekyry zdobené řezbami. V děkovné řeči projevil mladší ze synů prince Charlese a princezny Diany vděčnost za dary a pocty.

„Děkujeme za krásné věci, kterými jste nás obdařili, jsou na nich vidět vaše jedinečné dovednosti. Je pro nás potěšením setkat se s tolika mladými Novozélanďany, prosazujícími se svým talentem a energií,” řekl domorodcům Harry.

Ve čtvrtek se z Nového Zélandu, čtvrté a poslední země, kterou členové královské rodiny navštívili v rámci své cesty, vydají zpět do Londýna. Jejich návštěva však neskýtala pouze pozitivní zkušenosti, hned první den před přistáním v Sydney zažila královská výprava odložení přistání pouhé sekundy před dosednutím na zem z důvodu přítomnosti jiného letadla na přistávací dráze.

Reklama

Doporučované