Hlavní obsah

Hasiči tři dny bojovali s požárem. Nehořely lesy, jen obří baterie

Foto: Tesla

Ilustrační foto.

Reklama

Austrálie se potýkala s dalším požárem. Ve státě Victoria hoří síť baterií od Tesly. Hasiči se ohněm zabývali od pátečního rána, od pondělí je požár pod kontrolou. Australská vláda chce prošetřit, proč se bateriové pole vzňalo.

Článek

Poměrně nový bateriový systém Tesly ve státě Victoria, takzvaný Victorian Big Battery Megapack, od pátečního rána hořel. Až dnes se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu, vyšetřovatelé tak mohou začít prozkoumávat místo.

Požár začal v pátek ráno v australském Mooraboolu, informoval server The Guardian. I když se ho v pondělí podařilo „zkrotit“, hasiči zůstanou na místě z preventivních důvodů ještě jeden den a každé dvě hodiny budou měřit teplotu.

První případ vznícení megabaterie

Jak ke vzniku požáru došlo, se zatím neví. Vyšetřování však vzhledem k situaci začne co nejdříve a bude se ho účastnit několik agentur včetně Energy Safe Victoria, jež ve státě Australského společenství zodpovídá za bezpečnou těžbu plynu a výrobu elektřiny. Vyšetřování se bude účastnit i policie.

Na baterie nemůžete nalít vodu. Jediným efektem by totiž bylo prodloužení doby, po kterou oheň hoří.
Ian Beswicke, kontrolor incidentu

Baterii s výkonem 300 MW provozuje francouzský gigant Neoen a operátor energetického trhu ji do sítě zaregistroval 28. července. Výkonný ředitel společnosti Neoen Australia Louis de Sambucy uvedl, že „nyní probíhají fyzické inspekce a vyšetřování“.

Kontrolor incidentu CFA (dobrovolná hasičská služba státu Victoria, pozn. red.) Ian Beswicke uvedl, že uhasit požár bylo obzvláště náročné – vzhledem k povaze místa i samotným bateriím. „Pokud vím, jde o první případ, kdy došlo ke vznícení megabaterie“, dodal Beswicke pro Guardian.

„Řešení je náročné, protože na baterie nemůžete nalít vodu. Jediným efektem by totiž bylo prodloužení doby, po kterou oheň hoří.“

Hasičům radili odborníci z Tesly

Hasiči si nechali poradit od odborníků z UGL, kteří baterie instalují, a expertů z Tesly, která baterie společnosti Neoen dodala. „Doporučený postup je zchladit vše kolem, aby se oheň nemohl šířit a nechat ho vyhořet,“ řekl Beswicke.

Místo, které požár zasáhl, se má stát největší sítí baterií na jižní polokouli. Zároveň je součástí zelené politiky a přechodu k obnovitelným zdrojům tamní vlády. Oheň však vyvolává otázky a představitelé státu Victoria musí zanalyzovat, co přesně se stalo a jak se dá zabránit tomu, aby se v budoucnu něco podobného neopakovalo.

Agentury budou zkoumat místo požáru, jeho příčinu a celkové zabezpečení místa.
Mluvčí vlády státu Victoria

„Pokud labouristická řešení pro obnovitelnou energii skončí v plamenech ještě před tím, než budou funkční, jak si mají být obyvatelé Victorie jistí tím, že vláda bude schopna efektivně zvládnout přechod k obnovitelné energii,“ rýpl do vládních představitelů pro server The Guardian stínový ministr energetiky Brad Rowswell.

Mluvčí vlády státu Victoria uvedla, že „úplné a komplexní“ vyšetřování požáru má na starosti hned několik agentur: „Ty budou na místě zkoumat místo požáru, jeho příčinu a celkové zabezpečení místa.“

Firma Neoen Australia uvedla, že nedošlo k žádnému zranění pracovníků, a potvrdila, že místo bylo odpojeno od sítě bez dopadu na dodávky elektřiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované