Hlavní obsah

Hasiči v Havlíčkově Brodě se díky vybavení specializují na stabilizace budov

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Havlíčkobrodská stanice Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina má také jako jediná v kraji zastřešovací kontejner nebo velký kontejner vyprošťovací určený k rychlému zásahu v oblastech zasažených přírodními katastrofami.

Článek

Na ostatních stanicích je vybavení menší. Od dubna má k dispozici také novou stanici, garáže pro techniku a halu, kterou lze použít i jako sklad materiálu nebo dočasné útočiště lidem zasaženým neštěstím. Stála asi 269 milionů korun.

Specializace Havlíčkova Brodu se podle ní začala rozvíjet po pádu mostu ve Vilémově, při kterém v září 2014 zemřeli čtyři lidé. „Říkali jsme si, že potřebujeme nacvičovat i tyto věci, jako je zajištění konstrukcí, abychom je dokázali zpevnit a byli jsme schopni provést záchranu. Havlíčkův Brod byl úplně první, kdo se do toho pustil,“ řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. K nácviku sloužil bývalý vojenský areál v Humpolecké ulici. Dnes na něm stojí vedle sídla územního odboru i nová stanice.

„Struktura hasičských výjezdů se mění, přibývá technických zásahů, třeba speciálních na vyproštění. Dřív se to dělalo úplně jiným způsobem, dneska je na to speciálně připravený kontejner,“ řekl velitel směny humpoleckých hasičů Jiří Kuneta. Hasičem je 27 let. Kromě stanice v Chotěboři pracoval také na původní stanici hasičů v Havlíčkově Brodě v Žižkově ulici. Na velkoryse pojaté nové stanici oceňuje dostatek skladovacích prostor, zázemí pro hasiče, pro zásahovou techniku i pro výcvik. „Máme tady obrovský areál. Tam, ve středu města na malém plácku, kde jsme se nevešli s technikou, bylo všechno složité,“ řekl Kuneta. Příkladem je nácvik používání jeřábu, který by v původní stanici překážel při výjezdu.

I díky svému vybavení byli hasiči z Vysočiny pomáhat tornádem zasaženým obcím na jižní Moravě. V několika odřadech tam sloužilo 152 hasičů. Pomoc ukončili z rozhodnutí krizového štábu Jihomoravského kraje v pátek. Kuneta se vrátil z jihomoravských Hrušek v úterý. Na místě pomáhal spolu s kolegy především se zajištěním staveb při demolicích sousedních objektů. „Havlíčkův Brod je zaměřený jako opěrný bod pro pažení. Myslím si, že i z toho důvodu Hrušky padly, že se tam dost demoluje a že se tam muselo dost zdí stabilizovat,“ řekl Kuneta. Zdůraznil velkou solidaritu a ochotu, která v obci panovala. „Druhou stránkou bylo samozřejmě přítomné lidské neštěstí,“ poznamenal.

Nová havlíčkobrodská stanice stojí na pozemku, který získali hasiči od armády v roce 2005. Před tím měli zázemí v Žižkově ulici v objektu postaveném původně pro dobrovolné hasiče. Prostory tam byly zastaralé a hlavně malé. Budovu budou mít hasiči ještě do konce roku, pak ji předají Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Součástí nového areálu je socha patrona hasičů svatého Floriána nebo zvonička.

Na stanici pracuje 39 výjezdových hasičů a jejich velitel, loni zasahovali u 632 událostí. První výjezd z nové stanice měli 1. dubna.

Reklama

Doporučované