Hlavní obsah

Havajská Kilauea se znovu probudila, láva zničila několik stovek domů

Kilauea začala znovu chrlit lávu.Video: Tropical Visions Video, Reuters

 

Reklama

Havajská sopka Kilauea po několika dnech relativního klidu opět vychrlila proudy lávy, které během noci na středu zničily až několik stovek domů. Podle místních úřadů jde o domy v rekreační oblasti Vacationland, která již byla evakuována, uvedla agentura AP.

Článek

Sopka na největším havajském ostrově Havaj během noci v souvislosti se zemětřesením o síle 5,5 stupně vychrlila mohutný proud lávy, který se rychle dostal až do zmíněné oblasti na východě ostrova.

Video: Veronika Krátká, AP

„Vacationland je skoro celý zničený,“ řekla médiím mluvčí místního úřadu Janet Snyderová, podle níž se v lokalitě nacházely hlavně rekreační domy, ale i trvale obývané budovy. Zničen byl i dům místního starosty Harryho Kima.

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Kilauea začala soptit začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Sopka až dosud zničila podle oficiálních údajů na 120 domů, po dnešku se však jejich počet výrazně zvýší.

Video: Zuzana Lachnitová, AP

Sopka vysoká 1200 metrů je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované