Hlavní obsah

Havel byl můj kamarád, ale žil jsem kvůli němu ve strachu, vzpomíná jeho soused z Hrádečku

Na Václava Havla vzpomíná jeho soused z Hrádečku Vladimír Pechan.

 

Reklama

Dnes uplyne šest let od smrti bývalého prezidenta Václava Havla. První český polistopadový prezident zemřel v 75 letech na své chalupě v osadě Hrádeček na Trutnovsku. U plotu chalupy nyní hoří desítky svíček, které tam zapalují exprezidentovi příznivci a obdivovatelé. Pro Seznam Zprávy vzpomíná na Václava Havla jeho nejbližší soused z Hrádečku a také starý přítel Vladimír Pechan.

Článek

Chalupu na Hrádečku nedaleko Trutnova koupil Václav Havel v roce 1967. Přestěhoval se na ni v období normalizace, kdy byl nepohodlný pro tehdejší režim, jenž ho potřeboval odstěhovat z Prahy. Havel tehdy pracoval jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Toto angažmá ho inspirovalo k napsání dnes již legendární divadelní hry Audience.

Na Hrádeček se uchyloval i po revoluci již jako prezident. Asi žádné jiné místo na Trutnovsku nehostilo tak významné návštěvy, jako právě Hrádeček. Za prezidentem tam tehdy přijeli například generální tajemník OSN Kofi Annan či americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

Na Hrádečku Václav Havel 18. prosince 2011 zemřel.

Reklama

Doporučované