Hlavní obsah

Havlíček: Obchody v pondělí otevřou. Personál s respirátory, zákazníci nikoliv

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček oznámil, že po dohodě s kraji v nebližších dnech navrhne vládě obnovení provozu obchodů od následujícího pondělí. Nezbytná při jejich otevření by byla přísná hygienická opatření.

Článek

Havlíček oznámil po dohodě s kraji další krok ke znovuotevření maloobchodu, obchodníci se mají nachystat na pondělí 22. února.

„Jednání o možném rozvolnění maloobchodu probíhala po konzultaci s většinou krajských hygienických stanic. Považujeme to za jeden z kroků, které je dobré udělat. V pandemii už nelze pokračovat neustálými omezeními. Je to hodně o individuálním dodržování opatření a shodli jsme se na tom, že i toto opatření chceme alespoň částečně povolit. Zároveň chceme apelovat také na lidi, aby do situace vkládali i svou osobní odpovědnost, která je v šíření pandemie nejdůležitější,“ doplnil k možnému rozvolnění předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Návrh na otevření obchodů od 22. února je přijatelný také podle Rady vlády pro zdravotní rizika. „Po dohodě na Radě vlády pro zdravotní rizika je tento návrh přijatelný, a to za předpokladu, že personál obchodů bude povinně používat respirátory na bázi FFP2, do osvěty zapojíme rovněž obchodní centra,“ napsal ministru průmyslu a obchodu na Twitteru.

Podle ministra Havlíčka je otevření maloobchodů výrazný posun. „Je to velký psychologický zlom. Lidé po delší době uvidí světlo na konci tunelu, pouštíme to pozvolna, a pokud to zvládneme, je to velký signál, že budeme moci pokračovat. Jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“ vyjádřil se v reakci na plánované rozvolnění Karel Havlíček na svém Twitteru.

Nezbytná pro otevření maloobchodů budou podle jeho slov přísná hygienická opatření. Týkat by se měla maximálního počtu zákazníků na provozní plochu, povinnosti nošení roušek, dodržování rozestupů či používání dezinfekce. Ministerstvo průmyslu a obchodu je má v následujících dnech upřesňovat, ale podle ministra nebudou pravidla překvapivá. V pondělí řekl, že respirátory pro zákazníky povinné nebudou.

Rozvolnění opatření týkajících se služeb nebo kulturních či sportovních zařízení bude podle Havlíčka závislé na dalším vývoji pandemie koronaviru. Pokud se situaci podaří zvládat, tyto provozy by podle něj mohly následovat.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Havlíčkovu iniciativu vítá, podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy ji lze ovšem vnímat jako snahu být rychlejší než Ústavní soud. Ten by měl právě 22. února vynést ve věci omezení maloobchodu nález na listopadový podnět od skupiny 63 senátorů. Zástupci horní parlamentní komory označili opatření za diskriminační a likvidační pro menší prodejny.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je jen prodej zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

Reklama

Doporučované