Hlavní obsah

Prouza: Otevřete obchody s oblečením, jinak přijde vlna krachů

Foto: Seznam Zprávy

Kdy otevřou obchody? Věříme, že dřív než za dva týdny, tvrdí Tomáš Prouza ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR).

Reklama

S novým nouzovým stavem dojeli prodejci oblečení na hranu své existence. „Hračky a velkou elektroniku můžete prodat kdykoli. Ale zimní bundu si v dubnu nikdo nekoupí,“ tvrdí zástupce obchodníků Tomáš Prouza.

Článek

Známé značky Kara a Pietro Filipi můžou do insolvence následovat další, jestli se prodej nerozjede v rádu dnů. Varuje před tím prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Jak jsme viděli na insolvenci i tak známých značek, jako jsou Kara a Pietro Filipi, řada dalších prodejců oblečení je na hraně. Pokud nebudou moci začít prodávat v řádu dní, nemají šanci dovyprodat zimní kolekce, najít nové peníze na jaro a léto a budou muset končit,“ říká Prouza.

Byznys s oblečením totiž funguje tak, že obchod nakoupí jednu kolekci a za utržené peníze pak další. Ale protože e-shopy na boty a oblečení nefungují nijak zázračně, většina věcí, které budou tři čtvrtě roku neprodejné, zůstanou na skladě.

Jmenovat konkrétní firmy v problémech Prouza kvůli jednání s bankami nechce: „Obecně jde o větší řetězce, které mají víc prodejen a víc zboží na skladě. Menší obchůdky se dokážou dohodnout přes telefonické objednávky na prodej přes okénko a aspoň trochu zásoby vyprodat.“

Zmar. Vláda hejtmany ignoruje

Než vláda přes odpor poslanců vyhlásila další nouzový stav, připravovali se někteří z prodejců na otevření. „Základní pocit je rezignace. Nikdo neumí vysvětlit, proč můžete prodat boty dítěti, kterému je 17 let a 364 dní a o dva dny staršímu člověku je prodat nesmíte. Vláda nikdy nevysvětlila, proč něco zakazuje, něco povoluje,“ líčí pocity prodejců Prouza.

Obchodníci doufají, že budou smět otevřít dříve než za 14 dnů, kdy nouzový stav končí. „Doufám, že se otevře dříve. Otevření obchodů bylo jeden z požadavků hejtmanů, aby kývli na žádost o nouzový stav. Stejně jako nastavení férových kompenzačních programů. A minimálně v prvním rozhodnutí návrhu vláda základní požadavky hejtmanů ignorovala. Otázka je, jestli budou hejtmani ještě umět tlačit na vládu. Když kývli na vyhlášení nouzového stavu, tak je vláda začne ignorovat,“ přemýšlí Prouza.

Ať ústavní soudci rozhodnou do tří dnů

S nadějí se obchodníci dívají k Senátu. Šéf horní komory Miloš Vystrčil chce nový nouzový stav napadnout u Ústavního soudu. Ten by měl podle Tomáše Prouzy rozhodnout hlavně rychle. „Tady by měl (Ústavní soud) rozhodnout do dvou tří dnů. Když rozhodne za měsíc, za dva, bude to zbytečná práce,“ míní Prouza. Na druhou stranu stížnost na uzavření malých obchodů, zatímco supermarkety běží nepřetržitě, leží u Ústavního soudu už přes dva měsíce.

Toto rozhodnutí by mělo padnout za týden. Pokud se ústavní soudci dohodnou, že jsou malé krámky zavřené v rozporu s Ústavou, čeká stát podle Tomáše Prouzy vlna žalob. A to až o desítky miliard korun: „Rozhodně budeme doporučovat, aby každý z těch obchodů zažaloval stát pro nesprávný úřední postup a aby si zažádal o kompenzace. A podobně by to platilo, kdyby Ústavní soud řekl, že nový nouzový stav je neústavní. Vláda znala rizika a musí nést náklady svého postupu.“

Reklama

Doporučované