Hlavní obsah

Pietro Filipi a Kara skončí v konkurzu, říká majitel. Přišel o 100 milionů

Investicemi do módních firem přišel Michal Mička o sto milionů korun. Novou vizi nemám, říká.

Reklama

Nešťastný příběh módních značek Pietro Filipi a Kara asi skončí konkurzem, odhaduje vývoj investor a jejich majitel Michal Mička. Do insolvence nejspíš zamíří celá jeho investiční skupina C2H.

Článek

Výrobce formální módy Pietro Filipi, kterou založil v roce 1993 Petr Hendrych, a trutnovský výrobce kožené módy a doplňků Kara s historií z padesátých let 20. století jsou ode dneška v insolvenčním řízení. Dohromady dluží přes 561 milionů korun stovkám věřitelů. „Konkurz je pravděpodobnější. Reorganizace by byla možná za předpokladu, že by někdo byl ochoten koupit pohledávky od banky,“ říká majitel značek Michal Mička v rozhovoru pro SZ Byznys.

Na čem ztroskotalo jednání s investory?

Na komplikovanosti dohody zajištěného věřitele a investora. Nechtěl bych v tomto případě zacházet do detailů, protože se jedná o banku, a jakékoliv vyjádření k ní bych se vyvaroval. Doba a dohoda je tak komplikovaná, že vyžaduje větší míru času, než kolik máme na to, abychom jí byli schopni dosáhnout. Banka na všechno potřebuje čas, schválení, razítka, nezávislé posudky.

Obchody jsou zavřené, a i kdyby byly otevřené, peníze půjdou k bance. Je to stav, kdy firma nemá z čeho platit zaměstnance a ostatní závazky. Internetový obchod navíc nefunguje už od začátku ledna.

Máte teď před sebou dvě možné cesty, reorganizaci, nebo konkurz. Jak vidíte vývoj?

Těžko říct, za mě je subjektivně pravděpodobnější konkurz. Reorganizace by byla možná za předpokladu, že by někdo byl ochoten koupit pohledávky od banky.

Proč to není moc reálné?

Muselo by se to stát ve velmi rychlé době, aby zůstaly v chodu firmy, jejich vztahy s pronajímateli i zaměstnanci. V řádu dnů nebo týdnů by muselo dojít k odprodeji pohledávky a to je skoro nerealizovatelné. Musel by do toho někdo skočit po hlavě.

Zrovna to nevypadá, že by se investoři do této oblasti vrhali po hlavě v době, kdy není jasné, kdy se otevřou obchody, jaké budou další restrikce nebo uzávěry ekonomiky. Je to těžká doba.

Kolik vlastních peněz jste vložil do firem Pietro Filipi a Kara?

Peníze, které šly ode mě, byly řádově kolem 100 milionů korun. Částečně šlo o prostředky z prodeje investiční skupiny DRFG a částečně výnosy z investice do nemovitostí. Všechny peníze jsem nechal v podnikání, to znamená ve skupině C2H.

Jaký dopad bude mít insolvence módních značek na vaši investiční skupinu C2H?

Předpokládám, že to povede k insolvenci celé skupiny, kde je také značka francouzského spodního prádla Etam, společnost Aido, poskytovatel investičního a finančního poradenství v retailu nebo naše malá investice Papíromat. Je tam i 21procentní podíl ve společnosti Incomming Ventures, kde zbývá z neexitovaných investic už jen realitní start-up Flatio.

Máte vizi, co dál?

Zatím nemám. Až dobojujeme, dám si chvíli oddech a uvidím, co mi bude dávat smysl.

Reklama

Doporučované