Hlavní obsah

Havlíček popsal, jak otevře obchody a restaurace. Omezí počty zákazníků

Foto: vlada.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Všechny obchody, provozovny, služby a restaurace se otevřou, až protiepidemický systém (PES) zahlásí číslo tři na pětistupňové škále. Podle Havlíčka by to mohlo být už na začátku prosince.

Článek

V obchodech jen jeden člověk na 15 metrů čtverečních a v restauracích polovina hostů. Tak má vypadat rozvolňování podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Klíčem k rozvolňování je systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření s názvem PES, který v pátek na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Obchody a restaurace se otevřou v okamžiku, kdy se epidemie nemoci covid-19 dostane na úroveň 3 protiepidemického plánu (PES). Zároveň ale budou platit některá hygienická opatření. Vláda otevře všechny podniky včetně velkých obchodních center v jeden termín, aby nevytvářela neférové konkurenční prostředí.

„Z našeho úhlu pohledu je neakceptovatelné to, že by se otevřel obchod s určitým sortimentem, řeknu papírnictví nebo hračky, který je v běžné ulici, a teprve čtrnáct dní poté by se otevřel obchod, který je v obchodním centru,“ řekl Havlíček.

Celou tiskovou konferenci ministra Karla Havlíčka si můžete pustit ve videu.

Tisková konference ministra Karla Havlíčka k otevírání obchodů a služeb před Vánoci.Video: Youtube/Ministerstvo průmyslu a obchodu, Youtube.com

V obchodech bude moci být pouze jeden zákazník na 15 metrů čtverečních prodejní plochy. Ostatní budou stát před obchodem ve frontě.

Restaurace a další stravovací zařízení budou otevřené pouze od 6 do 22 hodin, a to jen ty s místy k sezení. U jednoho stolu mohou sedět pouze 4 lidé a celý podnik může být obsazený nanejvýš z poloviny plné kapacity.

„Dokud budou provozovny zavřeny, platí stále všechny dotační programy,“ dodal Havlíček.

Ministerstvo podle Havlíčka chystá kampaň, která by měla lidi odradit od hromadného nakupování v jeden čas. Právě davu nakupujících zákazníků v obchodních centrech se přitom obávají epidemiologové. Havlíček totiž vyhlásil, že by se obchody a restaurace mohly otevřít už na začátku prosince, tedy v době předvánočních nákupů.

„Je to naprostá šílenost. Takto rozsáhlý plán uvolňování bude znamenat jediné – prodlouží se druhá vlna, kterou jsme ještě nepřekonali. Znovu bude zdravotnický systém ohrožen přehlcením a nakonec budeme muset znovu zatáhnout za brzdu,“ komentuje plán ministra přední český virolog a vakcinolog Libor Grubhoffer.

Reklama

Doporučované