Hlavní obsah

Havlíčkova Borová vysází k 200. výročí narození Karla Havlíčka alej z 200 třešní

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na stromy přispívají rodiny i organizace. Sázení začne 30. října, den před narozeninami borovského rodáka. Kulaté výročí novináře a spisovatele Karla Havlíčka Borovského (1821 - 1856) připomínají od jara i další místa na Vysočině.

Článek

Karel Havlíček se v Borové narodil 31. října 1821. Později se jeho rodina přestěhovala do Německého (dnes Havlíčkova) Brodu.

Alej Karla Havlíčka Borovského v Havlíčkově Borové bude lemovat starou Podstráneckou cestu směřující k lesům, která patří obci. Kdo chce mít „vlastní“ stromek, přispěje na jeho pořízení 1000 korun. „Vypadá to tak, že většina stromů bude mít svého patrona a pokud strom patrona nenajde, bude ho mít pod patronátem městys,“ řekl starosta Přemysl Tonar (nestraník). Seznam přispěvatelů a jimi sázených stromů bude na tabuli zkraje aleje. „Aby do budoucna přesně věděli, který strom si zasadili,“ uvedl starosta.

Alej bude složená z šesti až osmi odrůd třešní, budou to stromky s vysokým kmenem. Sehnat takový počet podle starosty nebylo snadné. Zájemci si mohou „svůj“ strom zasadit v sobotu mezi 13:00 a 16:00, případně v pondělí 1. listopadu. Tonar podotkl, že druhý termín umožní podílet se na vzniku aleje i lidem, kteří třeba odjíždějí na víkend. Městys nechá u cesty připravit jamky pro stromy a zajistí kolíky a materiál k ochraně kmínku.

Poslední říjnovou sobotu bude v Havlíčkově Borové také přednáška k realizaci pamětní mince připomínající 200. výročí Havlíčkova narození. Jaroslav Moravec z České národní banky o tom bude mluvit od 18:00 v Památníku Karla Havlíčka Borovského.

Karla Havlíčka připomene v závěru měsíce i Havlíčkův Brod, kde se sejdou příznivci hry geocaching. Hlavní program s pokusem o co největší setkání „Havlíčků“ bude v sobotu 30. října. Pokus o rekord se uskuteční po poledni na Havlíčkově náměstí. Sčítat se tam budou lidé s nasazeným knírkem. Rekvizita bude k dostání v informačním centru a u stánků na náměstí.

Reklama

Související témata:
Havlíčkova Borová

Doporučované