Hlavní obsah

Havlíčkův Brod daruje kraji pozemek u nemocnice na stavbu lůžkového hospice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Havlíčkův Brod daruje kraji pozemek poblíž nemocnice na stavbu lůžkového hospice. Na mimořádném jednání o tom jednohlasně rozhodli havlíčkobrodští zastupitelé. Kraj vyjednává o dotaci na stavbu s ministerstvem zdravotnictví.

Článek

Na Vysočině zatím žádný kamenný hospic není. Kraj by měl stavbu zařízení nejméně s 20 lůžky dokončit do deseti let od uzavření smlouvy s městem.

Záměr darovat Kraji Vysočina pozemek na stavbu hospice podpořili zastupitelé města už na zasedání 29. října. Místostarosta Zbyněk Stejskal (ODS) dnes řekl, že město kraji daruje parcelu s rozlohou 5663 metrů čtverečních. Po dokončení stavby geodeti zaměří budovu hospice a k ní příslušné plochy, jako jsou chodníky, parkoviště nebo místo sloužící k odpočinku. „Ono to skutečně bude tvořit jakoby uzavřený celek,“ uvedl. Zbylé části pozemku se městu vrátí.

O stavbu hospice na Vysočině usiloval od roku 2015 Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy. V Havlíčkově Brodě dostal od města stejný pozemek jako teď kraj. Spolek také dohodl krajský příspěvek na stavbu hospice, ministerstvo zdravotnictví mu ale dotaci nedalo. Proto pozemek městu zase vrátil.

Kraj teď projekt spolku přebírá. „Ministerstvo řeklo, že by pro ně důvěryhodným partnerem byl Kraj Vysočina. Takže jsme se dohodli, že jsme ochotní tu investici převzít,“ řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) koncem letošního října novinářům.

Podle předběžných jednání by kraj mohl od ministerstva dostat na hospic s 20 lůžky nejméně 47 milionů korun. Náklady na stavbu jsou podle aktuálních propočtů 136 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované