Hlavní obsah

Havlíčkův klíčový muž na Smartwings odchází z ministerstva

Foto: vlada.cz

Ministr dopravy a zároveň průmyslu Karel Havlíček přišel o poradce, kterého najal kvůli Smartwings.

Reklama

Klíčový poradce ministra dopravy Karla Havlíčka skončí v poslední červnový den. „Ode dneška čerpám dovolenou a home office, uvedl pro Seznam Zprávy. Anonym jej nedávno vylíčil jako člověka, který podporuje protibabišovské postoje.

Článek

Až doteď byl na ministerstvu dopravy považován za pravou ruku šéfa resortu Karla Havlíčka. Nyní ale klíčový poradce Roman Lesný končí. A to za situace, kdy ještě není zcela dokončen materiál ohledně možné státní pomoci pro letecký koncern Smartwings.

Právě tým vedený Romanem Lesným tento analytický materiál připravoval.

„Ode dneška čerpám dovolenou a home office, a to až do konce června. Pak už žádná spolupráce s ministerstvem,“ reagoval stroze na dotaz Seznam Zpráv končící poradce.

Konec Lesného k 30. červnu potvrdil i ministr Karel Havlíček.

„Pan Lesný byl na úřadě dočasně, pomáhal mi s řadou věcí, včetně Smartwings a nastavení nové organizační struktury. Odejde přesně v momentě, kdy bude kompletně nová organizační struktura úřadu funkční, a půjde opět do byznysu,“ uvedl šéf resortu.

Ačkoliv ministr hovoří jen o dočasném působení Romana Lesného na ministerstvu, donedávna se v kuloárech počítalo s tím, že by měl tento muž nahradit náměstka ministra Tomáše Čočka. Roman Lesný se podle informací Seznam Zpráv hlásil do výběrového řízení, ale nakonec svou přihlášku stáhl.

Funkci v čele ekonomické a infrastrukturní sekce nakonec získala interní auditorka Lenka Hlubučková.

Co se odehrálo v zákulisí, není jasné.

Do řady českých médií, včetně redakce Seznam Zpráv, doputoval ve druhé polovině května anonymní hanopis, jenž vylíčil Lesného jako člověka napojeného na skupinu PPF, která má zájmy i v oblasti dopravy (Lesný několik let působil v roli předsedy auditního výboru firmy Škoda Transportation, která nyní PPF patří).

Anonym ale také upozornil, že Lesný v minulosti na sociálních sítích sdílel příspěvky, které byly namířeny proti premiérovi Andreji Babišovi.

Reklama

Související témata:

Doporučované