Hlavní obsah

Hejtman Půta si na právníky půjčil od Starostů, vracet chce z odškodnění

Foto: Seznam Zprávy

Liberecký hejtman Martin Půta.

Reklama

Hejtman Martin Půta, viněný z přijetí úplatku, byl v květnu soudem zproštěn obžaloby. Nyní se jeho kauza vynořila znovu – opozice řeší, zda a proč Půtovi platilo advokáty hnutí Starostové pro Liberecký kraj, jehož je lídrem.

Článek

„Zaznamenal jsem, že se veřejně diskutuje o tom, jestli je správné, že Starostové pro Liberecký kraj platí náklady na moje soudní spory. Je před volbami a někteří lidé prostě a jednoduše neunesli rozhodnutí krajského soudu v Liberci, který mě v květnu zprostil obžaloby. A tak šíří nepravdy,“ napsal Půta, který i letos obhajuje post hejtmana.

Naráží na soudní líčení, kde čelil podezření v kauze, jež byla podle obžaloby spojená s pokusem neoprávněného čerpání evropských dotací a uplácení. Vedle hejtmana bylo obžalováno dalších 11 lidí a čtyři firmy. Státní zástupce pro Půtu navrhoval pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle spisu Půta přijal úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Měl dostat 830 000 korun, vyplaceno mu bylo podle obžaloby 530 000 korun. Soud nakonec po více než pěti letech, kdy se případ řešil, dospěl k závěru, že ke korupci nedošlo. Zprostil obžaloby všech 12 lidí, včetně libereckého hejtmana, a také čtyři firmy. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Nyní opozice v Liberci řeší, kdo Půtovi platil obhajobu. S podezřením, že to byli Starostové, v konečném důsledku tedy stát, přišel opoziční web Náš Liberec, jehož zakladatelem je politik z hnutí Změna Jan Korytář – někdejší liberecký primátor, dnes městský i krajský opoziční zastupitel. ‚Jeho‘ web kromě jiného napsal: „Hejtman Libereckého kraje si platil své elitní advokáty z příspěvku od státu, který získali jeho Starostové pro Liberecký kraj za vítězství ve volbách a získané mandáty. Pokud se dnes, nikoliv neprávem, vyčítá premiéru Andreji Babišovi, že si kupuje vliv v médiích nebo rovnou média celá, hejtman Půta je ještě o krok napřed. Na nejdražší advokáty v zemi si v případu, kde je obžalován, že pomáhal Metrostavu tunelovat veřejné peníze, vezme 1,2 milionu - z veřejných peněz. Výrok soudu, který osvobodil i ty, kteří se přiznali, také stál za to. Takové korupční perpertuum mobile, chtělo by se říci.“

Půta to popírá. „Starostové pro Liberecký kraj moji obhajobu neplatí, to je nepravdivá informace, zveřejněná s cílem mě poškodit. Hnutí mi poskytlo půjčku v celkové výši 1,5 milionu, na kterou existuje smlouva o úvěru a byla uzavřena v roce 2015. Půjčka figuruje od počátku v mém majetkovém přiznání, které jako politicky činná osoba zveřejňuji,“ uvedl dnes liberecký hejtman.

Dodal, že předpokládá, že se splacením mu pomůže odškodnění za nespravedlivé stíhání, jehož se hodlá domoci „poté, co soud pravomocně vyhraji. Za to, že celá kauza trvá šestý rok a státní zástupce z ní vytvořil nepřehlednou kauzu, nenesu žádnou odpovědnost. Soudní spor je nákladný, do dnešního dne mě stál už více než 2 miliony korun a jsem vděčný, že jsem si na něj mohl půjčit od hnutí, ve kterém působím, a nemusím tak být za půjčku zavázaný bance nebo komukoliv jinému.“

Reklama

Doporučované