Hlavní obsah

Liberecký hejtman úplatek nevzal. Verdikt soudu Půtu nepřekvapil

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Liberecký hejtman Martin Půta ve svém domovském Hrádku nad Nisou.

Reklama

Liberecký hejtman Martin Půta, obžalovaný z přijetí úplatku, byl v úterý ráno zproštěn obžaloby. Soud v Liberci osvobodil také všech dalších 11 obžalovaných lidí a rovněž čtyři firmy.

Článek

Půta čelil obžalobě v kauze, jež byla podle obžaloby spojená s pokusem neoprávněného čerpání evropských dotací a uplácení. Vedle hejtmana bylo obžalováno dalších 11 lidí a čtyři firmy. Státní zástupce pro Půtu navrhoval pět let vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Rozhodnutí soudu mě nepřekvapilo. Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonného neudělal. Na rozhodnutí soudu o své nevině jsem čekal několik let, celá situace byla velmi nepříjemná nejen pro mne, ale také pro mé blízké. Chtěl bych proto poděkovat rodině, kolegům i spoluobčanům, že mi celou dobu projevovali důvěru a dodávali mi tím tolik potřebnou motivaci,“ uvedl po verdiktu soudu Martin Půta.

Soud tedy zprostil všech 12 obžalovaných lidí a čtyři firmy v korupční kauze spojené s dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic.

Podle předsedy senátu Petra Neumanna pro odsouzení obžalovaných chyběly důkazy. „Nepředložilo se nic, o co by se to dalo opřít. Myslím, že se to nemělo žalovat,“ řekl.

Stěžejní část případu se týká téměř dokončené rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. Podle obžaloby mělo být výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Policie vycházela ze znaleckého posudku, který ale zpochybnily tři oponentní posudky.

„Posudek ze spisu, co přišel, je nepoužitelný,“ řekl dnes soudce. Náklady na stavbu podle něj navíc odpovídají nabídkovým cenám z veřejné zakázky. Soudce ani neviděl možnost, jak by bylo možné ze zakázky za 65 milionů vygenerovat více než čtvrtinu na úplatky. Ty byly podle spisu částečně určené na úplatky pro hejtmana a dva pracovníky ROP k zajištění a vyplacení dotace na opravu kostela. I to Neumann odmítl s tím, že nebyli schopni vyplacení dotace ovlivnit a tudíž by bylo zbytečné je uplácet. Soud se zabýval i podezřením z korupce u projektu oddychové zóny Perštýn v Liberci za více než 30 milionů, tento projekt realizován nebyl.

Mezi hlavní strůjce v kauze patřil podle spisu Jiří Zeronik, zakladatel Geotermální energie pro občany, který stál u zrodu obou projektů. Ve společnosti Geotermální energie pro občany skončil v roce 2012 poté, co byl pravomocně odsouzen za pokus o uplácení v jiném případu. Zeronika nahradil ve funkci Petr Jirkův, který byl zároveň administrátorem zakázky, již obžaloba považovala za zmanipulovanou. Podle státního zástupce byl Jirkův jedním ze strůjců této kauzy a navrhl mu nejpřísnější trest 6,5 roku vězení. Jirkův vinu odmítal.

Podle spisu pak Půta přijal úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény. Měl dostat 830 000 korun, vyplaceno mu bylo podle obžaloby 530 000 korun.

„Při rekonstrukci kostela nedošlo ke zneužití či neoprávněnému vyplacení žádných veřejných prostředků. Ani k němu dojít nemohlo. Jakémukoliv vyplacení peněz, ať už by bylo průběžné, nebo k němu došlo po ukončení projektu, musela předcházet kontrola z naší strany, respektive z pardubické či hradecké komory regionálního rozvoje – takzvanou ‚křížovou kontrolu‘ jsem sám prosadil po dohodě s ředitelem úřadu Vašákem,“ hájil se Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Za testy chce hejtman peníze po vládě.

Ve své závěrečné řeči dodal: „Pět a půl roku jsem v situaci sprostého podezřelého, obviněného a obžalovaného. Celá obžaloba je přitom už pět a půl roku vystavena na spekulacích, neopírá se o důkazy a hlavní metodou práce obžaloby je manipulace s fakty, jejich výběr a používání v rozporu se skutečností,“ konstatoval.

Půtovi nevěřil například bývalý liberecký primátor, dnes opoziční krajský i městský politik Jan Korytář (Změna). Zakázku považuje za předraženou a zmanipulovanou. Důvodem podle něj byly provize a úplatky pro lidi, kteří rozhodovali o dotaci z Evropské unie. Na záchranu zchátralého kostela mělo jít z Bruselu 65 milionů korun.

Hejtman měl podle spisu jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav.

Projekt byl totiž veden jako vysoce rizikový. Nevědělo se, kdo je skutečným vlastníkem kostela. Známy nebyly ani okolnosti založení společnosti Geotermální energie pro občany, která žádala o dotaci. Od začátku se proto počítalo s tím, že k proplacení dojde až po dokončení opravy.

Podle nedávné výpovědi Korytáře, jenž byl členem výboru Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod, neexistoval žádný důvod, aby se měnilo financování podezřelé zakázky na průběžné. „Jediné logické vysvětlení, které se nabízí, je to, aby se mohly vyplatit úplatky,“ domníval se Korytář.

Jedním z pilířů obžaloby byly odposlechy. Část z nich unikla na veřejnost. Půta se na nahrávkách vyjadřuje vulgárně. Při zmínkách o některých účastnících celého procesu chystané přestavby používal termíny jako „nas*anej“ nebo „debil“. Půta k tomu na svém blogu napsal: „Nechci nikomu sahat do svědomí, ale v soukromé neformální komunikaci se asi každý z nás chová trochu jinak než na veřejnosti. Já v tomhle nejsem výjimkou, když se rozčílím, mluvím někdy sprostě. Nejsem kluk z nedělní školy. To ale neznamená, že kradu nebo beru úplatky.“

Půtovu politickou kariéru kauza nijak nepoškodila. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 kandidoval za hnutí STAN na posledním místě kandidátky v Libereckém kraji. Získal 4 470 preferenčních hlasů, skončil první v rámci kandidátky a stal se poslancem. Mandátu se ale vzdal s tím, že se chce i nadále věnovat regionální politice. Ve Sněmovně jej nahradil Petr Pávek, známý jako starosta Jindřichovic pod Smrkem, který se kromě jiného proslavil výstavbou jedné z prvních českých větrných elektráren a také tím, že vydal zákaz vstupu úředníkům do obce.

Na krajské úrovni se v roce 2016 Půta navzdory obžalobě dočkal rovněž triumfu. Starostové pro Liberecký kraj získali 32 % hlasů a volby s velkým náskokem vyhráli. Druhé ANO obdrželo 17 % voličských hlasů. Půta dostal 8 143 preferenčních hlasů a s náskokem několika tisíc hlasů se stal nejpopulárnějším krajským politikem regionu. V Hrádku nad Nisou, kde Půta žije a kde s politikou začínal coby starosta, dostali Starostové pro Liberecký kraj dokonce 69 % hlasů.

Svou podporu Půtovi dnes u soudu vyjádřili i kolegové z hnutí STAN. „Martina znám jako schopného a pracovitého hejtmana, za kterým jsou vidět výsledky usilovné a koncepční práce ve vedení Libereckého kraje. Považuji ho ale také za férového a čestného člověka, který mi byl vždy ochoten poradit a předat své zkušenosti. Když jsem jako zelenáč začínal se starostováním Kolína, byli to právě úspěšní starostové jako Martin Půta, k nimž jsem vzhlížel a kteří mi nesčetněkrát podali pomocnou ruku. Z těchto důvodů jsem o jeho nevině ani na vteřinu nepochyboval,“ vyjádřil podporu hejtmanův kolega a dlouholetý přítel Vít Rakušan.

„Je to pozitivní signál, že v České republice nelze jakoukoli osobu odsoudit bez důkazů, jen na základě spekulací či závisti svých konkurentů. Považuji toto rozhodnutí soudu jako očištění Martina Půty jako hejtmana i jako člověka. Je až neuvěřitelné, jak jednoduché může být v této zemi pošpinit pověst komunálních i krajských politiků. Takových případů je celá řada, a přestože byli po letech stejně jako Martin očištěni, tak jim to nevrátí čas strávený taháním po soudech, veřejnou nálepku podvodníků, pošramocenou pověst či náročný tlak na lidskou psychiku. Jak znám Martina, tak ho to povzbudí a bude dál odvádět skvělou práci ve prospěch svých spoluobčanů,“ dodal europoslanec Stanislav Polčák (STAN), který byl stejně jako Vít Rakušan podpořit Půtu přímo u soudu.

Za skandální považuje rozsudek lídr opoziční Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář. „Dnešní rozhodnutí soudce Neumanna je špatnou zprávou pro veřejnost, zato výbornou zprávou pro zkorumpované politiky a šéfy i zaměstnance firem, kteří se podílejí na rozkrádání veřejných peněz,“ uvedl Korytář ve svém prohlášení. I on přitom figuruje v tabulce, podle níž se údajné úplatky rozdělovaly. V tabulce je u částky 700 000 korun uveden Nejčistší, za něhož státní zástupce Radim Kadlček považuje právě Korytáře. Peníze mu ale podle něj vyplaceny nebyly, Korytář obžalován nebyl.

Soud dnes nepřipustil klíčové důkazy obžaloby, což byly odposlechy. Povolení k nim dostali policisté podle soudu v rozporu se zákonem. „Pro nezákonnost toho nařízení podle našeho názoru, protože to není odůvodněné a protože to bylo (vydané) pro jiné lidi (než obžalovaní),“ řekl soudce Petr Neumann.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Kadlček se na místě odvolal. Rozhodnutí soudu o nepoužitelnosti odposlechů považuje za překvapivé. „Protože takto mohlo být rozhodnuto už na začátku roku 2018, kdy začínalo hlavní líčení, případně jsme mohli znát judikaturní názor vrchního soudu na tuto problematiku,“ uvedl státní zástupce. Reagoval i na výtku soudu, že nejsou ani důkazy, že byly úplatky předány. „V takové věci trestní, pokud nejsou odposlechy, případně záznamy telekomunikačního provozu, tak je v podstatě iluzorní myslet si, že by ta trestná činnost byla prokázána,“ dodal.

Státní zástupce se domníval, že úplatek hejtman dostal za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav. Půta to od počátku odmítal. I trestní senát dospěl k názoru, že neměl jak ovlivnit rozhodování rady. „Je to potvrzeno všemi, co tam kdy jednali,“ řekl soudce Neumann.

Reklama

Doporučované