Hlavní obsah

Hejtman Půta: Vláda je neschopná, naše země je ve strašidelné situaci

Foto: Liberecký kraj

Podle Půty část lidí stále nevnímá situaci jako vážnou, protože vláda není schopná představit předvídatelné kroky a srozumitelně vysvětlit nutnost přijímaných opatření.

Reklama

Liberecký hejtman Martin Půta poslal dnes dopis starostkám a starostům měst a obcí v regionu. Situaci v České republice označil v souvislosti s covidem za „strašidelnou“, vládu viní z neschopnosti.

Článek

„Vzhledem k neschopnosti vlády představit veřejnosti předvídatelné kroky a srozumitelně vysvětlit nutnost přijímaných opatření, část lidí stále nevnímá situaci jako vážnou. Opatření nezabírají a statistická čísla se stále nelepší. Podle včerejších prohlášení ministra na odstřel profesora Prymuly a premiérových náznaků v ‚Čau lidi‘ (videopořad Andreje Babiše vysílaný na sociálních sítích – pozn. red.), nás v nejbližších dnech čeká další zpřísnění opatření,“ píše Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

A dodává: „Už dnes je ale evidentní, že se děti do školy za týden nevrátí. Vláda bude muset Sněmovnu požádat o prodloužení nouzového stavu a čekají nás další týdny omezení a nejistoty pro velkou část lidí. Smutný příběh nočního setkání ministra Prymuly, pana Faltýnka a dalších hostů v uzavřené restauraci jen dokresluje strašidelnou situaci, ve které se celá země ocitla. Snad nebude příběh s odvoláváním ministra, který porušil to, co chtěl sám od druhých, mít dlouhého trvání a pan prezident nebude jmenování jeho nástupce zbytečně protahovat. Situace je dost vážná i bez ústavních her, které se do nouzového stavu opravdu nehodí.“

Podle Půty je evidentní, že covid-19 v Libereckém kraji i jinde prochází masivně společností, roste počet pozitivně testovaných a také lidí, kteří na sobě pozorují příznaky nemoci. „Počet lidí, kteří jsou aktuálně evidovaní jako nemocní, narostl za poslední týden na dvojnásobek. K dnešnímu dni je jich v našem kraji 6236, denně přibylo v průměru 496 pozitivně testovaných osob, počet lidí hospitalizovaných v našich nemocnicích za týden vzrostl o 90 %, na 255 pacientů, z toho 51 je na jednotkách intenzivní péče. Od začátku pandemie zemřelo s diagnózu covid-19 v Libereckém kraji 46 lidí, za poslední týden to bylo 18 osob. Statistika jsou jen studená čísla, ale za každým z nich jsou konkrétní jména, osudy a také blízcí lidé, kteří se o svoje blízké bojí,“ dodává liberecký hejtman.

Práce krizového štábu Libereckého kraje podle něj nyní spočívá hlavně ve snaze o podporu nemocnic, záchranky a ústavů sociální péče. „Aby byly především personálně připraveny na polovinu listopadu, kdy se předpokládá vrchol počtu nemocných a hospitalizovaných.“

Nejhorší je v kraji situace na Semilsku, kde za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel připadá více než 985 nakažených, naopak nejlépe je na tom Českolipsko s 509 pozitivními testy na 100 000 obyvatel.

Nemocnice proto dál navyšují lůžkovou kapacitu určenou pro pacienty s koronavirem. S ohledem na současný vývoj bude podle odhadů kraj potřebovat 660 lůžek pro covidové pacienty. Podle Půty už v posledních dnech využívají v krajské nemocnici jako jednotky intenzivní péče i operační sály.

Reklama

Doporučované