Hlavní obsah

Hejtman Vondrák: Překvapilo mě, že si hlavní hygienička sundala roušku

Hejtman Vondrák: Překvapilo mě, že si hlavní hygienička po tiskovce sundala roušku.

Reklama

Rušné dny má za sebou Moravskoslezský kraj. Lidé v pondělí v Ostravě demonstrovali proti ministrovi zdravotnictví. Region zaznamenal nové výskyty koronaviru mimo známá ohniska. Platí tam přísnější opatření.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

V kraji v pondělí protestovaly zhruba 2000 lidí v rámci demonstrace Ostrava nemlčí zejména proti ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, který by podle nich měl odstoupit. Vaši podporu stále má?

Já myslím, že s ním normálně komunikuji, takže tady nevidím důvod k nějakému odvolávání. Protože, to je můj názor, ta situace epidemiologicky se nelepší a myslím si, že pochybení, které určitě nastalo, je ve formátu a způsobu, jak to bylo prezentováno. A dle mého názoru také rozsah těch omezení není úplně korektní, ale kdybychom měli kvůli každému takovému opatření odvolávat ministra, tak to mi nepřipadá úplně vhodné. Já si myslím, že ty věci je třeba, aby řešili ti, kteří jsou k tomu kompetentní, to znamená, já si myslím, že jako hejtman tady s tím problém nemám, spíš mám tedy problém s fungováním krajské hygienické stanice.

To jste řešili i v pondělí na bezpečnostní radě kraje. Pan ministr v neděli vyzval hlavní krajskou hygieničku k tomu, aby rezignovala, v pondělí zůstala ve funkci, co se tam tedy konkrétně stalo?

Teď vám úplně nerozumím. Co se stalo mezi nimi, to nevím. Ale pravda byla taková, že my jsme měli minulý týden v pondělí zasedání bezpečnostní rady kraje a paní krajská hygienička nám nesdělila, že se chystá takto zásadní opatření. Protože se domnívám, že bezpečnostní rada kraje by měla tyto věci posoudit a víceméně také oponovat, protože to není jenom o epidemiologii, ale je to také samozřejmě o dopadech takových rozhodnutí. Takže to bylo asi hlavní pochybení, protože v době, kdy jsme to měli probrat, jsme o to nic nevěděli a nemohli jsme se rozhodnout.

Hlavní krajská hygienička ale Seznamu řekla, že okamžité vyhlášení mimořádných opatření na severní Moravě tlačil sám ministr.

No, to já ale nevím.

Neptal jste se na to.

To se musíte domluvit s panem ministrem a s paní krajskou hygieničkou. Já jsem dostal telefonát v pátek ráno, že se chystá opatření. Na můj dotaz na paní krajskou hygieničku, jaká opatření to jsou, mi bylo řečeno, že mi přijdou e-mailem. Vůbec na můj e-mail nedošla, došla na nějaký úplně jiný e-mail. Já jsem je dostal vytištěná na stůl někde kolem desáté hodiny, kdy jsme měli jednání s panem ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem. Když jsem četl těch dvacet bodů, tak se přiznám, že mě upřímně překvapily, protože to byla plošná opatření pro celý kraj. A tady skutečně v celém kraji není situace stejná, není homogenní, ona se liší od okresu k okresu a dle mého názoru takovým plošným opatřením se v podstatě zase zavedlo něco, co právě v těch bezpečných okresech nebylo potřeba.

Rozhodnutí hodné epidemiologa?

A to vysvětlení hygieniků, že jsou tady ohniska, která nejsou schopni dohledat, vám nestačí?

Když jsem se zeptal na to, jak je to v Bruntále, jaké je tam ohnisko, protože paní krajská hygienička hovořila o ohnisku na Bruntálsku, tak mi řekla, že tam je ohnisko, a já jsem říkal: Tam je za posledních 14 dnů jeden nakažený. Tak odpověď zněla, že to teda není Bruntál, že to je někde v Polsku. Takže to se na mě nezlobte, ale to není skutečně rozhodnutí hodné epidemiologa, protože si myslím, že jestliže onemocněli polští zaměstnanci a odjeli do Polska, tak dle mého názoru tady žádné ohnisko není, a když to sleduji od toho pátku, tak tam nepřibyl, a to už několik dní, žádný nakažený.

A je rozhodnutí hodné ministra zdravotnictví to, že přes televizní obrazovky vyzve hygieničku k tomu, aby rezignovala?

To se musíte zeptat pana ministra, nikoliv mě.

Jestli vám to nevadí, protože jste za to samého hnutí.

Ale to mi je úplně jedno, jestli jsem z toho nebo jiného hnutí. Prosím vás, tady je hejtman, tady je ministr a tady krajská hygiena. Kdyby to byl hejtman jiného politického hnutí nebo politické strany, tak by to bylo úplně stejné. Takže dle mého názoru to nemá s tím nic společného.

Vy jste sám jako hejtman chtěl už šachty uzavřít dříve, také jste tvrdil, že s testováním se mělo zavřít dříve. Proč jste to nedokázali prosadit, když právě hnutí ANO má Ministerstvo zdravotnictví?

Já jsem to prosadil to testování.

Ale odbory chtěly doly uzavřít mnohem dříve.

Doly se zavíraly okamžitě vzápětí, když prostě se ukázalo, že tam je tolik nakažených.

Samy odbory ale tvrdily, že chtěly zavřít už doly dříve, nicméně stát otálel.

No, ale já nejsem stát, já jsem hejtman Moravskoslezského kraje a já s OKD nemám nic společné.

Ale jste z hnutí ANO a hnutí ANO je ve vládě.

Prosím vás, neopakujte tady pořád, že jsem z hnutí ANO. Já jsem tady hejtman a jsem ve funkci hejtmana. Já se nerozhoduji za hnutí ANO, rozhoduji se za radu kraje a v podstatě jsem reprezentantem kraje společně s koalicí, takže to bylo naše rozhodnutí, takže nechápu, proč tady pořád operujete pojmem hnutí ANO, protože kdybych byl hejtmanem z jiné strany, tak by se samozřejmě dělo totéž, takže úplně vám nerozumím.

Nemáte silnější páky jako člověk, který je za hnutí ANO hejtmanem na vládu, která je také za hnutí ANO?

Tím chcete říct, že v podstatě, když jste hejtmanem nějaké strany, tak byste měl mít lepší páky než ti ostatní hejtmani? To mi připadá diskriminační, to se na mě nezlobte.

Myšleno, když mluvíte s ministry, kteří jsou za to stejné hnutí, jestli to pro vás není jednodušší?

Však také jsem s jedním mluvil a také jsem díky tomu dokázal prosadit plošné testování na dole ČSM a také mimochodem i na dole ČSA, které proběhne teď v budoucnu.

Myslíte si, že už teď bude v kraji klid? Na samotné demonstraci Ostrava nemlčí vás demonstrující vyzvali k tomu, abyste vy jako hejtman zaujal jasné stanovisko, které se nebude skrývat za žádné politické kličkování a jednoznačně pojmenujete odpovědné osoby…

Prosím vás, madam, nezlobte se, o jakém politickém kličkování mluvíte?

Já mluvím o prohlášení z té demonstrace…

Já jsem tady jednoznačně prosadil to…

Pane hejtmane, nechte mě prosím teď domluvit vy.

Neskákejte mi do řeči.

Ne, pane hejtmane, prosím, nechte mě domluvit teď vy, to je stanovisko, které zaznělo na té demonstraci, já ho pouze, cituji, to je tedy prohlášení, podle kterého máte vyvodit důsledky, tak se ptám, jestli demonstrujícím takové jasné stanovisko dáte?

Já jsem jasně řekl, že jsem proti plošným opatřením a na včerejší bezpečnostní radě kraje jsme takové opatření také prosadili v tom smyslu, že se budou přehodnocovat ta opatření. Bylo řečeno, že to nebude možné dřív než za 5 dnů, takže očekávám, že ve čtvrtek se bude toto opatření přehodnocovat. Já si tady přepočítávám incidence, abych paní krajské hygieničce ukázal, jak vypadá současný stav v Opavě, jak vypadá na Bruntálsku, jak vypadá v Ostravě, jak vypadá v Novém Jičíně, protože bohužel stále hoří ohnisko v Karviné, které je ovšem teď spíš dáno tím, že se provádí další plošné testování. Takže já jsem ty věci učinil a činím, v podstatě to byl výsledek našeho jednání a tam byli všichni. Takže to není jenom o hejtmanovi. To je, prosím, o všech, kteří na té bezpečnostní radě sedí, a myslím, že to rozhodnutí bylo jednoznačné.

Vy jste také po jednání bezpečnostní rady řekl, že kdo neměří, neřídí. Teď už máte přesná data a už myslíte, že měříte a řídíte, když použiji vaše slova?

Samozřejmě, ta data mám od začátku, ale bohužel musím používat data z centrální databáze, to znamená, z centrálního řídícího týmu NAKIT, bohužel to nejsou data z KHS (Krajské hygienické stanice, pozn. red.), která v podstatě tato data nedodává. Nicméně právě proto včera přijeli do Ostravy zástupci chytré karantény, aby se věci nějakým způsobem ujasnily a systematizovaly. Ale ta data, která já mám k dispozici, poskytuje národní databáze a ta národní databáze je využívána potom všemi orgány, které se starají o veřejné zdraví, když to tak řeknu. To znamená ÚZIS, je to v podstatě centrální řídící tým a tato data já využívám a k tomu nějakým způsobem odvozuji další závěry. Takže ta data dle mého názoru nemusí být úplně přesná, to všichni víme, protože ta chybovost tam je, ale je dána tím, že to nikdo nevkládá tak, jak by měl.

Jak to bude teď v kraji dál? Na tiskové konferenci jste zmiňoval Shakespearovské slavnosti. Organizátoři Seznamu řekli, že by potřebovali do úterního rána vědět, jestli budou moci hrát a za jakých podmínek. Tak dostanou odpověď? V nejbližších dnech nebo už jste jim ji dali?

Znovu to zopakuji, abychom si rozuměli, já jsem řekl, že ve čtvrtek bude krajská hygienická stanice ta opatření přezkoumávat. Pan primátor s organizátory hovořil a říkal, že doporučuje v přípravách pokračovat. A já pevně věřím, protože tak, jak sleduji ta data, incidence se nemění, to znamená, zůstává tady v Ostravě v jednotkách nových případů. Takže dle mého názoru bude možné tu akci uspořádat, ale je to můj názor, není to rozhodnutí krajské hygienické stanice. Takže krajská hygienická stanice bude muset rozhodnout. A já jsem připraven, a udělám to, jí poskytnout veškerá data, proč ji k tomu budu vyzývat.

Jak je to u vás v kraji s dodržováním pravidel a s rouškovou disciplínou?

No, to samozřejmě nevím, to má na starost krajská hygienická stanice, která v tomto okamžiku musí ty věci dodržovat, to nedodržuje hejtman Moravskoslezského kraje, abychom si rozuměli.

Překvapila mě hlavní hygienička bez roušky

Tomu já rozumím, ale jestli vy jste si všiml, že lidé pravidla dodržují?

Já bych řekl, že to nosí. Akorát mě překvapilo, že na včerejší tiskové konferenci paní hlavní hygienička si po tiskové konferenci roušku sundala. Ale to je prosím hlavní hygienička, to si prostě musí rozhodnout ona, je to otázka jejího svědomí, nikoliv moje.

Ta fotka se objevila i na Twitteru, vy osobně jste jí to potom doporučoval po tiskové konferenci, ať si raději roušku nasadí?

Nepřipadá vám hloupé, aby hejtman doporučoval hlavní hygieničce, že má nosit roušku? To musí vědět ona, ne?

V případě ale, že taková pravidla v kraji platí, proč ne?

Nezlobte se na mě, jednak jsem se s ní nebavil, jednak jsem ji neviděl, měl jsem tam setkání s médii a odcházel jsem na radu kraje. Ale prosím vás, nepřipadá vám to skutečně hloupé, aby hejtman upozorňoval hlavní hygieničku, aby nosila roušku? To si myslím, že musí vědět ona jako hlavní hygienička.

Ptám se na to, protože to teď zmiňujete, že vás to překvapilo.

To je zbytečná otázka.

Já se na to ptám, protože jste to teď zmiňoval, tak si říkám, že když to teď máte potřebu zmiňovat, jestli jste jí to řekl i osobně.

Slyšela jste mě, co jsem řekl?

Ano, že vás to překvapilo.

Že jsem odcházel po té tiskové konferenci, měl jsem rozhovor s jednou televizí a odcházel jsem na radu kraje, takže já jsem tam nebyl, já jsem si toho všiml až na tom videu, které se objevilo na Twitteru.

Reklama

Doporučované