Hlavní obsah

Hejtmani se neshodli. O nouzový stav chce žádat jen část z nich

Foto: ČTK

Hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou opatření bez nouzového stavu pro boj s pandemií nedostatečná. Varoval před kolapsem nemocnic. Hejtmani ale nemají na žádost o nouzový stav jednotný názor.

Článek

Bez nouzového stavu se ještě víc zkomplikuje situace ve zdravotnictví a vláda nemá potřebné nástroje, jak šíření epidemie bránit. Ministři to v pátek odpoledne sdělili hejtmanům po společném jednání.

„Upozornili jsme na to, že opatření jsou podle našeho názoru nedostatečná a bude to znamenat růst epidemie a komplikace ve zdravotnictví,“ uvedl na Twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) se hejtmani zatím neshodli na tom, zda vládu společně požádají o znovuvyhlášení nouzového stavu. „Já osobně to považuji za nejvhodnější cestu. Nicméně dnešní jednání hejtmanů s vládou zatím neurčilo, jak bude vypadat boj proti koronaviru po ukončení nouzového stavu. Stav epidemie si dle mého názoru vyžaduje nepolevit v nastavených opatřeních,“ sdělil Vondrák.

V úvahu nyní připadá, že hejtmani buď požádají vládu o nový nouzový stav, nebo mohou v jednotlivých krajích vyhlásit stav nebezpečí. To je však slabší nástroj pro boj s epidemií a vznikl spíše k jiným účelům.

Nouzový stav skončí v neděli, jeho šesté prodloužení Sněmovna zamítla. „Rozsah nákazy považuji za značný, nikoli jen lokální, tak, jak by to mělo platit v případě vyhlášení stavu nebezpečí. Během dnešního dlouhého jednání jsme se domluvili, že pokud by přece jen vláda nový nouzový stav vyhlašovala, projedná s námi jeho nové podmínky a nová opatření,“ dodal Vondrák. S rozvolňováním by byl opatrný, protože zatím nikdo neodhalil, jaký vliv na šíření nákazy mají jednotlivá opatření.

Jednání hejtmanů s vládou bude o víkendu pokračovat. „Věřím, že výsledkem bude shoda na tom nejlepším způsobu, jak s koronavirem účinně bojovat,“ doplnil Vondrák.

Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) budou šéfové krajů situaci znovu řešit v sobotu večer. „Řekli jsme si základní východiska, které si jednotlivé kraje musejí vyhodnotit. Mezi hejtmany převládá většinový názor, ale ještě tam visí řada otazníků. Doufám, že nakonec vydáme jednotné stanovisko,“ řekl.

Grolich už avizoval, že nouzový stav považuje za nejvhodnější variantu krizového řízení státu. „Je jasné, že někteří hejtmani o znovuvyhlášení požádají. Všichni členové krizového štábu v našem kraji mi také doporučili tento postup,“ sdělil.

Hřib: Větší část opatření zůstane i bez nouzového stavu

Podle pražského primátora z odpoledního jednání s vládou vyplynulo, že v pondělí po ukončení nouzového stavu nedojde k okamžitému zrušení všech omezení. „Naopak lze očekávat, že Ministerstvo zdravotnictví větší část opatření zachová. Koronavirus v noci z neděle na pondělí opravdu nezmizí,“ uvedl pro ČTK pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Zástupci Prahy a Středočeského kraje už odpoledne řekli, že jsou připravení vyhlásit stav nebezpečí. Vládla podle nich může využít opatření na základě zákona o veřejném zdraví a dalších zákonů.

Část hejtmanů ale chce po vládě vyhlášení nového nouzového stavu. Stav nebezpečí je podle nich nedostatečný nástroj pro boj s covidem. „Ten stav je nastavený spíše na likvidaci následků povodní nebo jiných katastrof,“ řekl už odpoledne šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hamáček už odpoledne na Twitteru upozornil, že bez části plošných opatření se epidemická čísla rapidně zhorší. „Konec nouzového stavu a s ním spojených některých plošných opatření znamená nárůst rizikových kontaktů o 30 procent, nárůst reprodukčního čísla k 1,4 a vyčerpání kapacit JIP do 20 dnů,“ napsal.

Reklama

Související témata:

Doporučované