Hlavní obsah

Herci ústeckého divadla procházkou a tancem upozorňovali na situaci v kultuře

Foto: Shutterstock.com

.

Reklama

Herci z ústeckého Činoherního studia se dnes oblékli do svátečního a vypravili ve dvojicích ze své domovské scény do centra Ústí nad Labem.

Článek

Netradiční procházkou se zakončením v podobě tance za zvuku houslí u kostela chtěli upozornit na situaci, v níž se v době epidemie koronaviru ocitla kultura.

Cílem akce, která se bude ve čtvrtek opakovat, je podle herců podpořit názor Divadelního ústavu a ostatních kulturních institucí, že kultura je na vedlejší koleji. „Chceme poukázat na to, co se v tuto chvíli nemůže dít, na to, že v rámci rozvolňování se na kulturu zapomíná s tím, že je to jen zbytná zábava, ale je to vlastně péče o duši,“ řekl herec Adam Ernest. Sváteční oblečení má být symbolem jedinečnosti chvíle, s níž je kultura spojena.

„Na kulturu se zapomíná, jako by nebyla důležitá, přitom je všude kolem nás,“ řekl herec Lukáš Černoch. „Snažíme se být trpěliví, ale je to sakra dlouho a má to konotace jisté nespravedlnosti,“ dodal. „Rozdílně se přistupuje k malým kulturním akcím a velkým sportovním. My jsme schopni zajistit bezpečnost diváků stejně jako pořadatelé sportovních akcí, ale z nějakého nám neznámého důvodu nám to není umožněno,“ uvedl Ernest.

Soubor ústeckého Činoherního studia nezahálí a zkouší a čas od času některé inscenace přenáší on-lline. „Máme to štěstí, že máme co dělat, ale jsou tu kolegové na volné noze, kteří si museli vymyslet jiný způsob obživy,“ uvedl herec Jan Hušek.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí zkritizoval návrh na uvolňování covidových opatření v kultuře, který dostal od ministerstva zdravotnictví. Podle něj kulturu diskriminuje proti ostatním odvětvím například tím, že vyžaduje od diváků nákladnější PCR testy. Kabinet zhruba před dvěma týdny představil šest tzv. balíčků pro uvolňování koronavirových pravidel. Řídí se počtem případů covidu-19 na 100.000 obyvatel. V případě kultury se s nimi počítá také, podle Zaorálka ale umožní kultuře fungovat prakticky až na podzim.

Herci ústeckého divadla věří, že se snad v létě budou hrát na živo alespoň venku. „Máme velkou výhodu, že máme etablované tři venkovní scény, letos má přibýt čtvrtá,“ uvedl Ernest. Loni pódium vzniklo pro hru Pábitelé na koupališti, moderní adaptaci úspěšného komiksu Bratrstvo kočičí pracky diváci viděli v kulisách hradu Střekov, tradičně svou zahradu uprostřed města propůjčuje na konec léta Činohernímu studiu Český rozhlas.

Frustrující je podle Huška to, že nikdo nemá tušení, co bude. „Jsme nastartováni, těšíme se, ale nemůžeme dělat jasné plány. Bylo by fajn to vědět s dostatečným předstihem, aby někdo na tu kulturu přišel,“ uvedl Hušek. „Najednou se člověk ocitne na rok ve vzduchoprázdnu, je to náplň našeho života,“ řekl Černoch. Divákům chce soubor představit nově nazkoušené inscenace a vrátit do programu i původní.

Reklama

Doporučované