Hlavní obsah

Herec, podnikatel a záchranáři: Jak jim koronavirus zasáhl do života?

Záhady Josefa Klímy z 2. 4. 2020: Jak zvládají krizi způsobenou koronavirem herec Dejvického divadla, majitel hotelu nebo pražští záchranáři?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec a režisér Dejvického divadla Ivan Trojan, majitel restaurace a hotelu Panská zahrada Marek Nevrklo a dva záchranáři v první linii Tomáš Koch a Petr Zvolský v otevřené zpovědi o svých životech v době pandemie.

Článek

„Nemusíme mít narvané ledničky a okupovat nákupní domy, zastavme se a pěstujme rodinné vztahy. Celá tahle katastrofa je vzkaz a velké varování,“ říká Ivan Trojan, když stojí po deseti dnech opět na jevišti opuštěného domovského divadla v pražských Dejvicích, kam se společně s námi přišel podívat.

„My jsme také ohrožená skupina. Je mezi námi spousta herců, kteří jsou závislí na okamžitém výdělku. Jen pro představu – když se zkouší nějaká divadelní hra, tak se zkouší dva tři měsíce. A ti herci nejsou placení za zkoušky. Jsou placení až za představení. Takže, když někdo v téhle době zkoušel třeba tři měsíce nějakou hru bez platu, a ta hra se neuskutečnila čili se nehraje, tak už je teď vlastně třeba pět měsíců bez finančních prostředků.“ popisuje situaci řady svých kolegů Ivan Trojan.

Tomáš Koch a Petr Zvolský z pražské záchranné služby ještě donedávna jezdili s klasickou sanitkou. Dnes jsou z nich specialisté na transport nakažených koronavirem. „Pokud dostaneme výjezd na covid-19, tak se oblékáme do takového celotělového obleku, říkáme tomu atom-bordel,“ popisuje Tomáš Koch proceduru, při které záchranáři svá těla musí takřka hermeticky uzavřít tak, aby eliminovali riziko nákazy při transportu nemocného.

Hoteliér a restauratér Marek Nevrklo má už přes tři týdny zavřeno. „Pořád pevně věřím, že nebudu muset propouštět. Ale myslím, že teď nikdo v celém státě netuší, jak dlouho ta krize bude trvat. Teď ještě dáme nějak dohromady příští výplaty, to snad někde vyškrábneme. Ale déle nevydržíme,“ říká Nevrklo. Udrží svůj podnik nad vodou, nebo ho čeká bankrot?

Co si všichni myslí o tom, jak dlouho bude trvat krize? Bude se propouštět napříč profesemi? Co si myslí o budoucnosti?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované