Hlavní obsah

Historickou budovu nádraží v Plzni čeká oprava za 720 milionů

Foto: Správa železnic

Takto má nádraží vypadat po rekonstrukci.

Reklama

Historickou památkově chráněnou budovu hlavního vlakového nádraží v Plzni čeká od příštího roku kompletní rekonstrukce.

Článek

Správa železnic vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele oprav, s nimiž by se mělo začít v březnu 2021. Trvat by měly dva a půl roku a předpokládané celkové náklady jsou 721 milionů korun.

Stavba navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Bude zahrnovat především opravu střešního a obvodového pláště a úpravy vnitřních prostor v přízemí a patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující.

Foto: Správa železnic

Vizualizace ukazuje modernizovaný interiér.

Nakonec půjde o celkovou rekonstrukci památkově chráněného objektu osobního nádraží z roku 1908. „Zcela se přestaví horní hala, která bude sloužit jako otevřený čekárenský prostor v podobě obchodní pasáže s komerčními jednotkami po obou stranách. Pro snadnější překonání výškového rozdílu mezi hlavní a horní halou budou sloužit eskalátory a výtahy,“ uvedla Správa železnic.

Dojde i na přestavbu veřejných WC a bezbariérový přístup k nim. Hlavní hala bude mít nové komplexní osvětlení a kamery s přímým dohledem. Součástí orientačního a informačního systému budou hlasové majáčky pro nevidomé a indukční smyčky pro sluchově postižené.

Foto: Správa železnic

Rekonstrukce má vrátit historické budově dávný lesk.

„Celý objekt dostane novou střechu a fasádu, vše s důrazem na jeho památkovou ochranu. Důležitou součástí rekonstrukce pak bude výměna všech vnitřních rozvodů a také oken a dveří, což zajistí nižší energetickou náročnost budovy. Dále dojde k vytvoření administrativně provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech,“ uzavřeli správci železnice.

Reklama

Doporučované