Hlavní obsah

Historický proces začal. Vůdci kolumbijských povstalců přišli poprvé před soud

Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Vůdci povstalců FARC v Kolumbii předstoupili před zvláštní tribunál, který hledá viníky trestných činů z dob občanské války.

Článek

V Bogotě začal pracovat zvláštní tribunál, v němž se Kolumbie mimo jiné vyrovnává s tragickou historií  více než 50 let trvající občanské války, která si vyžádala na 200 tisíc obětí a na 7 milionů lidí muselo opustit své domovy.

Před soudce poprvé předstoupili vůdci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), kdysi největší povstalecké skupiny v zemi. Tribunál, který vznikl na základě mírové dohody mezi vládou a povstalci z roku 2016, bude hledat viníky trestných činů právě z éry občanské války.

Prvního soudního jednání se osobně zúčastnil někdejší šéf Revolučních ozbrojených sil Kolumbie Rodrigo Londoňo, známý pod přezdívkou Timochenko, a další dva členové vedení této dřívější marxistické povstalecké organizace.

„Jsem vám zde k dispozici a s velkými emocemi sleduji, jak se sen z Havany realizuje,” uvedl Londoňo.

Většina z 31 vůdců organizace byla však zastoupena svými právníky. 

Účelem tribunálu je mimo jiné, aby se oběti dozvěděly pravdu o svých blízkých, včetně toho, kde se nacházejí ostatky zavražděných rukojmích, a aby dostaly od bývalých rebelů kompenzace, například za ukradenou půdu a nemovitosti.

Tribunál, který má fungovat 15 let s možností prodloužení o dalších pět roků, je podle agentury AP jednou z nejdiskutovanějších součástí mírové dohody. Umožní totiž většině bývalých bojovníků, kteří budou spolupracovat, uniknout vězeňskému trestu a vstoupit do politiky.

První soudní případ se týká únosů, které povstalci FARC spáchali v letech 1993 až 2012. Únosy byly obvyklou praktikou, jejímž cílem bylo získat peníze od rodin rukojmích a dostat pod kontrolu civilní obyvatelstvo. Mezi oběťmi byli jak známí politici, jako Ingrid Betancourtová, která byla unesena v době své kandidatury na prezidentskou funkci, tak neznámí lidé, z nichž mnozí stále nebyli identifikováni. Některé oběti únosů byly zachráněny nebo se jim podařilo uniknout, jiné byly zabity.

Reklama

Doporučované