Hlavní obsah

Historický propad ČSSD. Na programu budeme trvat i v opozici, říká volební lídr Zaorálek

S tímto počtem hlasů to vypadá na opozici, řekl volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

„Neumíme si představit spolupráci s obviněnými politiky," řekl předseda strany Milan Chovanec. Vyjednávání o vládě ČSSD podle něj nepovede.

Článek

Nejhorší volební výsledek v historii. Sociální demokracie se poprvé od prvních parlamentních voleb v roce 1996 nedostala přes hranici deseti procent, získala pouhých 7,34 procenta. Pokles zaznamenala ČSSD již před čtyřmi lety, kdy získala dvacet a půl procenta.

Tisková konference ČSSD po neúspěšných volbách.Video: Jakub Říha

Milan Chovanec, ministr vnitra a úřadující předseda strany, uvedl, že je zcela zjevné, že ČSSD nepovede vyjednávání o vládě. Chovanec počítá s tím, že se strana zkonsoliduje v opozici a v řádu měsíců uspořádá mimořádný sjezd, který zvolí nové vedení.

„Musíme se poradit, jak s těmi hlasy naložit do budoucna tak, abychom hájili program. Na něm budeme trvat, i kdybychom byli v opozici,” řekl volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. „Pravděpodobně jsme měli celou dobu více mluvit s lidmi o tom, co děláme,” okomentoval Zaorálek neúspěch ve volbách.

Podívejte se na rozhovor s místopředsedou ČSSD Janem Hamáčkem:

ČSSD si bude muset projít sebereflexí, říká Hamáček.Video: Jolana Humpálová

Sociální demokracie podmiňuje jednání o vládě programovým průnikem. Neumí si také představit spolupráci s obviněnými politiky, řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec. Vnitrostranickou situaci budou sociální demokraté řešit na jaře na sjezdu, Chovanec zmínil jako pravděpodobný dubnový termín. Do té doby podle něj zůstane v čele asi současné vedení.

„Sociální demokracie utrpěla políček, je třeba vzít tento výsledek v potaz a zamyslet se, co dál,” řekl Chovanec. Strana chce nyní zpracovat analýzu, ve které zhodnotí příčiny volebního propadáku. „Jedním z východisek bude svolání sjezdu na jaře příštího roku,” uvedl.

Reklama

Doporučované