Hlavní obsah

Hlas z Palestiny: Když teď Izrael zvítězí, může obvinit z terorismu kohokoli

Foto: Profimedia.cz

Květnová demonstrace na podporu palestinských vězňů v Gaze, kterou organizovala neziskovka Ad Damír.

Reklama

„Dříve tlačili na Hamás, teď na celou občanskou společnost,“ říká Sahar Francisová, ředitelka palestinské lidskoprávní neziskovky, již spolu s pěti dalšími označil Izrael za teroristickou. Rozhodnutí kritizovala řada států i OSN.

Článek

Izrael obvinil organizaci Ad-Damír z terorismu kvůli napojení na zakázanou Lidovou frontou pro osvobození Palestiny (LFOP). Sdělili vám i nějaké důkazy, na nichž obvinění stojí?

Ne. My to obvinění samozřejmě odmítáme, nedostali jsme k tomu žádné vysvětlení ani argumenty, proč tak rozhodli. Podle soudní procedury a zákona, který uplatňují, je důkazní materiál částečně v utajení. My tvrdíme, že nelze používat tajné důkazy proti lidskoprávním organizacím, které zde působí už více než třicet, některé i čtyřicet let. Stejnou pozici jako my má v tomto směru i OSN. Vysoká komisařka řekla, že protiteroristické zákony nemohou být využívány tímto způsobem.

Ad-Damír byl založen už v roce 1991. Normálně přitom na denní bázi jedná s izraelskými úřady. Proč si myslíte, že vás obvinili z terorismu právě teď?

Ono to není právě teď, to bych chtěla zdůraznit. Kampaň proti občanským organizacím začala už mnohem dříve. Ten poslední krok nelze oddělit od toho, co se v minulosti dělo ve východním Jeruzalémě. Tam útočili na všechny organizace, které byly spojené s Palestinskou samosprávou. Zavřeli například Orient House, hlavní organizaci Palestinské samosprávy ve východním Jeruzalémě. Útočili také na charitativní organizace, o nichž tvrdili, že jsou spojené s hnutím Hamás. Prostě na každého, kdo kritizoval Izrael a upozorňoval na porušování lidských práv okupací.

My jsme byli v mnohém úspěšní. Například v tom, že se DCI (jednou z obviněných je i organizace Defence for Children International - Palestine, pozn. red.) snaží zapsat izraelskou armádu v OSN na blacklist kvůli tomu, že nerespektuje práva dětí. Vedou v tomto směru kampaň i ve Spojených státech. Ad-Damír, DCI a Al-Hak se také obrátily na Mezinárodní trestní tribunál v Haagu, který začne izraelské porušování lidských práv brzy vyšetřovat. Všechny obviněné lidskoprávní organizace úzce spolupracují s OSN a informují o porušování lidských práv.

Američané žádají vysvětlení

Všech šest palestinských lidskoprávních organizací, které označilo izraelské ministerstvo obrany pod vedením Bennyho Gance za teroristické, jsou známé a mezinárodně respektované instituce, kterým přispívá EU i její členské státy. Dokonce i USA, obvyklý spojenec židovského státu, požádaly ústy mluvčího diplomacie Neda Price o vysvětlení a důkazy.

Všechny tyto aktivity ovlivňují izraelskou politiku a její uskutečňování takzvané dohody století s USA, která měla skončit anexí palestinských území. Všechna naše práce má na to vliv, upozorňujeme na politiku apartheidu, na používání vojenských soudů proti Palestincům, zatímco osadníků, kteří žijí na okupovaných území, se to netýká.

Svět se ale mění, stále více se diskutuje o apartheidu a kolonialismu. A to se Izraeli nelíbí. Proto na nás útočí. To není jen těch šest organizací. Když ve sporu s nimi Izrael zvítězí, bude pak snadné obvinit z terorismu kohokoliv, kdo je kritizuje. Právě to plánují.

Lidová fronta pro osvobození Palestiny

Malá a krajně levicová skupina, která neuznává Stát Izrael. V 60. a 70. letech podnikla proti židovskému státu řadu ozbrojených útoků včetně únosů letadel. V útocích, včetně sebevražedných atentátů, pokračovala i v rámci druhé palestinské intifády po roce 2000. V posledních letech ale její ozbrojené akce vymizely, k poslednímu útoku došlo před dvěma lety.

Vaše organizace dostává i granty ze zahraničí. Odkud pocházejí peníze, které dostáváte?

Většinu dostáváme od různých evropských zemí. Nejsou to přímo státní peníze, ale fondy, které dostávají od vlád mezinárodní organizace, které pak financují Ad-Damír.

Jak na to obvinění vaši dárci reagovali?

Všichni dárci nás i nadále podporují, nikdo podporu nezastavil ani nám neoznámil, že by se k tomu chystal. Izraelské úřady tedy se svou pomlouvačnou kampaní neuspěly. Oni ale napadají i naše dárce, dělá to například izraelská nezisková organizace NGO Monitor a další pravicové skupiny. Nedaří se jim, naši dárci svoji politiku nezměnili. Poslali také zprávu se stejným obviněním z terorismu do Evropské unie, která si ale udělala své vlastní vyšetřování a dospěla k závěru, že to není pravda.

Zeptám se vás také na vaše kontakty s členy Lidové fronty pro osvobození Palestiny (LFOP). Jaké jsou, pokud tedy jsou?

Dobře víte, že izraelská obvinění mohou být vznesena proti jakémukoliv Palestinci. Oni říkají, že někteří naši zaměstnanci nebo členové výboru jsou členy LFOP nebo jsou na ni napojení. Předpokládejme, že je to pravda. No a co? Každý Palestinec má přece právo se hlásit k nějaké politické straně. Fakt, že Izrael označil některé z politických stran za ilegální, neznamená, že jsou ilegální. Vždyť Izrael stále ještě považuje za ilegální i Organizaci pro osvobození Palestiny, která zahrnuje všechny politické strany, mimo jiné i Fatah. Podle OSN žádná z palestinských politických stran teroristická není. Proč by tedy Palestinci nemohli být členy politických stran?

Vzpomeňte si, jak tlačili palestinskou samosprávu k tomu, aby přestala podporovat vězně. To je politická manipulace, vytváření nátlaku na celou palestinskou společnost. Do jisté doby to byl jen Hamás, teď už je to celá společnost.

Když skončil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, většina evropských politiků to přivítala. Teď se ale zdá, že k přístupu k Palestincům se od něj nová vláda nijak neliší…

Jestli není ještě horší… Netanjahu k tomuto kroku nepřistoupil, i když to byl on, kdo vymyslel úřad pro strategické záležitosti, aby mohl útočit na občanskou společnost. Založili si ministerstvo, aby mohli útočit na hnutí BDS (Bojkot, odklon investic, sankce, pozn. red.), na Mezinárodní trestní tribunál atd. Sám Netanjahu si ale nedovolil použít protiteroristický zákon takto brutálním způsobem. Jedním rozhodnutím tak ze šesti organizací udělali teroristy, to on neudělal, i když vyvíjel tlak na země, které občanské organizace finančně podporovaly.

Oni si teď myslí, že mohou dělat, co chtějí. Také proto, že ve vládě sedí i strana, jako je Merec (levicová liberální politická strana kritizující okupaci, pozn. red.).

Reklama

Doporučované