Hlavní obsah

Hlasy jsou téměř sečteny, izraelské volby nejspíš opět skončí nerozhodně

Foto: Wikimedia Commons/LalivG

Už druhé letošní volby opět nemají jasný výsledek.

Reklama

Ještě během noci nebylo jednoznačné, jak volby dopadnou. Benny Ganc, hlavní soupeř premiéra Benjamina Netanjahua, sice v jednu chvíli hlásil spokojenost s průběžnými výsledky, kdo se ale stane novým premiérem, je nyní opět nejasné. Po sečtení 96,9 % všech hlasů se pravděpodobně potvrdí jeden z očekávaných scénařů – výsledky opět skončí na mrtvém bodě.

Článek

Nejsilnější strany Likud a Modrá a bílá získaly shodně po 32 křeslech. Naplnil se jeden z očekávaných scénářů, kdy volby opět skončily na mrtvém bodě. Největší boj tedy nastane po oficiálních výsledcích. Prezident Reuven Rivlin bude muset vybrat kandidáta na předsedu vlády, vůdce, u kterého věří, že má nejlepší šanci sestavit stabilní koalici. Pokud prezidentův kandidát do 42 dnů koalici nesestaví, vybere prezident dalšího, který má na vytvoření alternativní koalice 28 dnů. Pokud padne i tato varianta, může dojít k dalším volbám.

To se v dějinách Izraele zatím nestalo a Rivlin slibuje, že udělá všechno pro to, aby třetím volbám zabránil. V situaci může sehrát roli i nepříliš vřelý vztah mezi Rivlinem a Netanjahuem.

Centrista Benny Ganc v noci na dnešek prohlásil, že bude usilovat o širokou vládu národní jednoty. Vyjádřil radost nad volebním výsledkem své koalice Modrá a bílá, ale podle agentury Reuters se neprohlásil vítězem. Netanjahu v proslovu ke svým spolustraníkům z konzervativního Likudu řekl, že bude usilovat o vytvoření silné „sionistické” vlády bez arabských stran.

První strany začaly vyjadřovat podporu svým favoritům. Strana Joint List, která skončila s třetím největším počtem křesel, podle The Times of Israel naznačila, že navrhne na post premiéra Bennyho Gance ze strany Modrá a bílá. Netanjahuovo nahrazení by podle izraelského serveru potěšilo i arabské Izraelce.

„V příštích dnech zahájíme jednání s cílem ustavení silné sionistické vlády,” prohlásil nad ránem před malým davem svých stoupenců Netanjahu, který z těchto jednání předem vyloučil „antisionistické arabské strany”. „Nebude a nemůže tu být vláda, která se opírá o arabské, protisionistické strany,“ citovala premiéra agentura Reuters.

Podle Netanjahua se Izrael nachází v „historickém bodě” s obrovskými šancemi a výzvami, mezi něž patří především „existenční ohrožení Izraele Íránem a jeho pobočníky”.

Izraelský premiér rovněž připomněl, že americký prezident Donald Trump brzy zveřejní mírový plán pro Blízký východ. „A způsob, jakým budou vedena vyjednávání s Trumpem, určí budoucnost státu Izrael pro nadcházející generace,” řekl Netanjahu. Proto podle něj Izrael potřebuje „silnou, stabilní a sionistickou vládu”.

Strany nyní čekají složitá koaliční jednání, která by mohla ohrozit politickou budoucnost Netanjahua.

Také Avigdor Lieberman už během povolební noci vyzval k vytvoření velké koalice. „Máme pouze jednu možnost – národní, liberální širokou vládu zahrnující Izrael je náš domov, Likud a Modrou a bílou,” řekl Lieberman svým stoupencům v Jeruzalémě.

Izraelci šli letos volit parlament už podruhé. Po dubnových volbách se Netanjahuovi nepodařilo sestavit většinovou koalici a Kneset hlasoval pro své rozpuštění. Hlasování se v úterý podle volební komise zúčastnilo 69,4 procenta oprávněných voličů, což je o necelé procento více než v dubnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované