Hlavní obsah

Hlavní cenu festivalu Šumava Litera získala biografie Adalberta Stiftera

Foto: wikimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Knihou roku festivalu Šumava Litera se stala biografie spisovatele a malíře Adalberta Stiftera, jíž napsal Peter Becher.

Článek

Šestý ročník festivalu, který přibližuje knihy o Šumavě a tituly šumavských autorů, začal 16. listopadu. Kvůli koronaviru se konal bez účasti diváků, program včetně dnešního předávání cen bylo možné sledovat pouze na internetu.

„Měli jsme připravený velmi bohatý program, bohužel se musel rapidně zredukovat,“ řekl ředitel městského kulturního střediska ve Vimperku Tomáš Jiřička. Původně měl festival zavítat na více míst Šumavy, nakonec se kompletně přesunul do on-line světa. Příspěvky části přednášejících byly předtočené. Přednáška historika Prokopa Tomka, který měl promluvit o agentech chodcích, musela být zrušená kvůli nemoci.

O ceny se v letošním ročníku festivalu ucházelo 43 publikací, které byly vydané v průběhu minulého roku. „Do Šumavy Litery se může nominovat jakákoliv kniha, pokud je její autor ze Šumavy nebo se dotýká tématem Šumavy,“ uvedl Jiřička. Letošní kniha roku s názvem Adalbert Stifter: Touha po harmonii připomíná umělce, který se narodil v roce 1805 v Horní Plané.

V jižních Čechách jsou další dva literární festivaly: Tabook v Táboře nabídl letos při devátém ročníku knihy od více než 60 českých a zahraničních nakladatelů, kvůli koronavirovým omezením se odehrál v komorní formě. Osm ročníků má za sebou i českobudějovický festival Literatura žije, jehož centrem je knižní stan na náměstí.

Reklama

Doporučované