Hlavní obsah

Lidé jsou jako utržení ze řetězu, stěžují si v Národním parku Šumava

Foto: wikimedia

Ilustrační snímek.

Reklama

V Národním parku Šumava přibylo v létě meziročně turistů, a tedy nepořádku. Přibylo i porušení zákona o ochraně přírody a krajiny a pokut. Park proto zvýšil počet kontrol a více střeží vytipovaná místa.

Článek

Rekordní zájem, 29 tisíc lidí, zaznamenal národní park v červenci v Návštěvnickém centru Srní, kde je výběh s vlky. Zvýšil se i počet turistů v jinak méně navštěvované jižní části parku.

Červencová návštěvnost infocenter a návštěvnických center NP Šumava byla podobná jako loni, zhruba 130 000 lidí. „Výjimkou je Návštěvnické centrum Srní, kde je výběh s vlky. Tam registrujeme rekordních 29 000 návštěvníků, tedy zhruba tisíc lidí denně. V terénu na sledovaných místech je návštěvnost v průměru vyšší o několik tisíc turistů než za stejný měsíc loni. Nárůst je znatelný prakticky všude,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Předpokládá, že vysoká návštěvnost bude i v září a říjnu. Programy, které NP Šumava připravil v červenci, přilákaly přes 3300 lidí.

Národní park Šumava zaznamenal kvůli většímu náporu turistů také více problémů. Podle Dvořáka se potvrzuje, že více návštěvníků znamená větší nepořádek kolem turistických tras.

„Je to velmi smutné už jen z toho pohledu, že lidé si kazí přírodu sami pro sebe. Je i více prohřešků proti zákonu o ochraně přírody a krajiny. Jsou to již klasické věci jako nepovolený vstup do klidových území, vjezd cyklistů mimo cyklotrasy a cyklostezky, vjezd automobilů na účelové komunikace za zákaz vjezdu, špatné parkování,“ řekl mluvčí.

NP Šumava má území rozdělené na tři strážní obvody. Jsou to Stožecko, Modravsko a Prášilsko. Na Stožecku uložili strážci v červenci pokuty za 80 tisíc korun. „Je to opravdu velké navýšení, znovu říkám, bohužel. Letos jsou lidé víc utržení ze řetězu,“ řekl Dvořák.

V NP Šumava pracuje 25 strážců. Letos přijal park jednoho na částečný úvazek, který dohlíží na návštěvníky u Královského hvozdu, u Černého a Čertova jezera, na Jezerní hoře i v Bílé strži. „Víme, že lidé tam porušují zákaz vstupu, loni jsme tam měli velký problém s koupáním v jezerech,“ uvedl mluvčí.

Na svém facebookovém profilu také ochránci Šumavy apelovali na motorkáře. „Pokud jezdíte po Šumavě nebo se chystáte na motorkářskou dovolenou, či jen výlet po šumavských silnicích, dodržujte dopravní předpisy. Chápeme, že zdejší silnice jsou tu atraktivní jak svým profilem, zatáčkami, kvalitou asfaltu i přírodními scenériemi, ale tady, stejně jako v celé České republice, platí zákony a dopravní předpisy,“ uvedli. „Především rychlá jízda, někdy podpořená laděním výfukového systému, případně kaskadérské kousky, na silnice nepatří a to obzvlášť do území národních parků. Jedná se totiž nejen o bezpečnost vaši, ale i o bezpečnost dalších účastníků silničního provozu, turistů, cyklistů a pochopitelně i množství divoké zveře, která se silnicích nečekaně vyskytuje.“

Národní park si kvůli většímu zájmu turistů stanovil prioritní oblasti, kde se strážci pohybují denně. Jsou to třeba místa u Březníku, Luzenské údolí a úsek k Roklanské chatě. Každý den tam hlídkují dva strážci. Nově dělá NP Šumava i náhodné kontroly večer, v noci a brzy ráno.

Reklama

Doporučované