Hlavní obsah

Hlavní je si tam stoupnout a hrát. Jeffrey Rathbun o zákulisí mezinárodních soutěží i mistrovských lekcích

„Moji rodiče chtěli, abych hrál ve školním orchestru. Hoboj jsem si vybral náhodou,“ říká slavný virtuos.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Přístup k hudbě v Evropě je úplně jiný než v Americe,“ říká hudebník, který přijel na Pražské jaro rozhodnout o vítězi. Svoje umění navíc během jednoho dopoledne předával českým studentům hry na hoboj.

Článek

„Výuka mi pomáhá s mojí hrou, protože mi při ní dojde, co bych měl sám dělat. Navíc je prospěšné, když si svůj přístup k hudbě formuluji,“ vysvětluje zkušený umělec, proč se pouští do vedení mistrovských lekcí. „Studenti často přijdou s problémem, který mě samotného nenapadl. Takže jim jejich nápad ukradnu,“ pokračuje s nadsázkou.

Jeffrey Rathbun je vedoucí osobnost známého The Cleveland Orchestra. Kromě zákulisí soutěží a hudebních kurzů se tak rozpovídal i o rozdílu mezi prostředím vážné hudby ve Spojených státech a Evropě. Celý rozhovor sledujte ve videu výše.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam. Anebo si jej můžete ze záznamu pustit v archivu.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované