Hlavní obsah

Hlavní odpůrce očkování naletěl, přijal falešný úplatek od výrobce vakcín

Foto: Profimedia.cz

Piers Corbyn na protestu proti vládním koronavirovým opatřením.

Reklama

Youtubeři ošálili jednoho z předních britských odpůrců vakcín Pierse Corbyna. Ten od nich přijal falešný dar ve výši 10 000 liber (téměř 300 tisíc Kč) za to, že přestane kritizovat vakcínu společnosti AstraZeneca.

Článek

Youtubeři Josh Pieters a Archie Manners si z konspiračního teoretika, který se v poslední době aktivně věnuje boji proti covidovým vakcínám, vystřelili tak, že se vydávali za obchodníky, kteří investují do společnosti AstraZeneca.

Po Corbynovi, bratrovi někdejšího lídra britské opozice Jeremyho, pod příslibem finančního daru chtěli, aby se v rámci svých antivakcinačních kampaní místo AstraZenecy zaměřil spíše na společnosti Pfizer a Moderna.

Ve videu vtipálci vysvětlili, že si s Corbynem domluvili schůzku. Aby mohli akci provést legálně, museli prý do společnosti skutečně investovat. Tak koupili jednu akcii za 100 liber (téměř 3 tísíce Kč).

„Včera jsme s Archiem Mannersem přesvědčili odpůrce vakcín Pierse Corbyna, aby si od nás vzal 10 000 liber, o kterých si myslel, že pocházejí od společnosti AstraZeneca, a přestal kritizovat jejich vakcínu. Až na to, že to byly peníze ze hry Monopoly a my jsme si to celé nahráli,“ napsal na Twitter jeden z autorů videa.

Pieters a Manners se s Corbynem skutečně setkali, setkání zaznamenali na skrytou kameru. Při schůzce Corbynovi 10 000 liber (téměř 300 tisíc Kč) v hotovosti ukázali, aby tím svá tvrzení dokázali. V nestřežené chvíli, kdy Corbyna „vyrušila“ předpřipravená kamarádka youtuberů, libry vyměnili za peníze ze společenské hry Monopoly. Piers Corbyn si nakonec odnesl tašku, v níž byly falešné bankovky z deskové hry.

Pieters Corbynovi tvrdil, že do vakcíny AstraZeneca investoval. „Není to z osobního hlediska, je to spíše dobrý obchod,“ řekl Pieters s tím, že Corbynovi chce ve skutečnosti pomoct. Oba šprýmaři předstírali, že s Corbynovými názory souhlasí.

„Rádi bychom vás financovali i nadále,“ řekl Pieters. „To je skvělé! Pokud to mohu přijmout bez naléhání na změnu politiky nebo čehokoli, co dělám,“ odvětil Corbyn.

„Nežádáme změnu politiky ani nic jiného, ale pokud by šlo udělat alespoň něco, třeba se v rámci vašich kampaní trochu více zaměřit na Pfizer nebo Modernu… Bylo by to užitečné,“ odpověděl Corbynovi Manners.

„S vědomím, že jsem investorem společnosti AstraZeneca s finančním zájmem na tom, aby se ostatním vakcínám dařilo špatně, začal Piers Corbyn sepisovat výhody vakcíny AstraZeneca,“ tvrdil Pieters ve videu.

„Netrvali jsme na žádných změnách politického jednání. Nicméně se zdá, že Corbyn byl myšlence přijmout náš dar a zaměřit své úsilí na společnosti Pfizer a Moderna otevřený,“ dodal.

„Pokud se mě lidé zeptají, odkud ty peníze pochází, řeknu, že od podnikatele, který provozuje restaurace,“ řekl Corbyn, když přijímal peníze, které podle youtuberů pocházely z rodinného podniku. Dodal, že neřekne nic o tom, že by pocházely od společnosti AstraZeneca.

„To, zda se lidé rozhodnou nechat se očkovat, nebo ne, je čistě jejich věc. Ale poslouchat lidi, kteří o vakcínách šíří dezinformace, ale jsou ochotni přijmout peníze vydělané na vakcínách, to je úplně jiná věc,“ uzavřel video jeden z autorů Pieters.

Corbyn se podle BBC kromě skepse vůči vakcínám nechvalně proslavil zejména kvůli šíření konspiračních teorií, popírání klimatických změn či tvrzení, že koronavirus neexistuje. Loni jej britská média kritizovala za účast na akci, na níž vystoupili popírači holokaustu.

Letos v únoru britská policie Pierse Corbyna zatkla kvůli letákům, které přirovnávaly aplikaci vakcín proti covidu-19 ve Spojeném království k nacistickému koncentračnímu táboru v Osvětimi. Policie jej rovněž kvůli loňským protestům v centru Londýna proti uzávěře obvinila z deseti trestných činů, týkajících se zejména porušení právě koronavirových opatření.

Reklama

Doporučované