Hlavní obsah

Hledá se nástupce za Schillerovou. Ve hře jsou čtyři muži

Foto: twitter.com/alenaschillerov

V opozici se vyjednává, kdo by v případě úspěchu po volbách nahradil Alenu Schillerovou na ministerstvu financí.

Reklama

Opoziční koalice Spolu i Pirátů se Starosty mají hned několik kandidátů, kteří by po volbách - v případě úspěchu - mohli nastoupit na nejdůležitější ministerstvo.

Článek

Ministr financí je po premiérovi nejdůležitějším členem vlády. Pokud v říjnových volbách uspěje dnešní opozice a vytvoří společný kabinet, vůbec není jasné, kdo dostane za úkol dát dohromady rozložené veřejné finance.

Zájem o mocný post - a vzhledem k očekávaným škrtům také o dost nepopulární roli - mají hned čtyři adepti. A každý má trochu jiné představy, kde a jak začít šetřit.

Poslanci Zbyněk Stanjura a Jan Skopeček, kteří ačkoliv jsou oba občanští demokraté, tak coby konkurenti usilují o nominaci na ministra financí od sestavy Spolu (ODS, lidovci a TOP 09).

A také v druhé koalici o finance bojují dva soupeři: senátor Lukáš Wagenknecht za Piráty a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik za hnutí STAN.

Sestavy z obou koalic se shodují na jednom pravidlu: Ať je ministr financí ze stejné koalice jako předseda vlády, aby měl jeho podporu, aby táhli za jeden provaz a nechovali se jako rivalové. Tohle prosazuje hlavně ODS, která má za sebou nepříjemnou zkušenost z vlády 2010 až 2013, kde soupeřili premiér Petr Nečas s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09.

Kdo tedy má jakou šanci stát se příštím ministrem financí?

Jestliže novou vládu povede lídr koalice Spolu Petr Fiala z ODS, s největší pravděpodobností dá přednost Zbyňku Stanjurovi. Křeslo si ale nárokuje i Jan Skopeček coby dlouholetý ekonomický expert strany a rozhodně se nechce lehce vzdát.

„V Česku panuje představa, že ministrem financí má být nejlepší ekonom, ministrem školství nejlepší učitel a ministrem zdravotnictví nejlepší lékař. Myslím, že je to mylná představa. Ministrem financí má být silná politická figura s úzkou vazbou na premiéra, jinak vůbec nemá šanci prosadit velké změny,“ míní Zbyněk Stanjura.

Sedmapadesátiletý první místopředseda ODS je dnes tím, kdo skutečně strategicky řídí stranu. Je lídrem poslanecké frakce a šéfem volebního štábu koalice Spolu. Petr Fiala ho v roli hlavního stratéga nechává, jsou nejbližšími spojenci. Ostatně byli to oni dva, kdo vymysleli koalici s lidovci a TOP 09 a prosadili ji v ODS.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zbyněk Stanjura: Ministrem financí má být silná politická figura s úzkou vazbou na premiéra, jinak vůbec nemá šanci prosadit velké změny.

Stanjurův vnitrostranický rival, o 15 let mladší Jan Skopeček, však říká, že se tak snadno nechce dát. Dál utužuje roli ekonomického experta ODS, v pondělí dokonce v Kutné Hoře křtí svou novou knihu Skopečkův kompas pro cestu z krize.

„Je to moje představa, jak zabránit krachu veřejných financí, jak zamezit dalšímu tloustnutí státu, jak se vrátit do reality a hlavně jak udržet dlouhodobou prosperitu,“ říká Skopeček. A protože dokola opakuje heslo „stát bez špeků“, rozhodl se v kampani přijmout výzvu a sám hubne každodenním cvičením v posilovně.

Mimo jiné kvůli konkurenčnímu konfliktu Stanjura - Skopeček nemá ODS stínovou vládu. Předseda Fiala nechce říct nahlas, že jeho kandidátem na ministra financí je Zbyněk Stanjura, aby nenaštval Skopečkův středočeský region, nejsilnější kraj.

Jan Skopeček utužuje roli ekonomického experta ODS, v pondělí v Kutné Hoře křtí svou novou knihu Skopečkův kompas pro cestu z krize.

Podobné soupeření o post ministra financí se odehrává v koalici Pirátů a Starostů. Pokud by se premiérem stal Ivan Bartoš, může si také vybrat mezi dvěma jmény.

Prvním je pirátský senátor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

„Ten resort dobře znám ze svého předchozího působení, což je, myslím si, moje výhoda. Chci prosadit jednoduchá pravidla pro utrácení veřejných peněz a kontrolu veřejných výdajů, která už mnoho let fungují v zahraničí, ale naši politici a úředníci je důsledně a tvrdohlavě odmítají zavést,“ říká Wagenknecht.

Lukáš Wagenknecht: Ten resort dobře znám ze svého předchozí působení, což je, myslím si, moje výhoda.

Poslední měsíce ale Piráti svého senátora, považovaného za neřízenou střelu, sami odsunuli na vedlejší kolej.

Více prosazují kandidáta Starostů Věslava Michalika, náměstka středočeské hejtmanky. Je to on, kdo psal většinu ekonomického programu a kdo častěji v médiích vysvětluje ekonomické plány dvojkoalice.

„Lukáš i Věslav se dobře doplňují odborností. Kdo nakonec bude ministrem, záleží na výsledku voleb, ale na našem programu se podíleli oba,“ říká pirátský stratég a poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Senátor Wagenknecht má ale pocit, že pirátští lídři Ivan Bartoš nebo Mikuláš Ferjenčík dnes raději v ekonomických tématech naslouchají starostovi Michalikovi než jemu.

Foto: Yan Renelt / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Věslav Michalik psal většinu ekonomického programu a v médiích vysvětluje ekonomické plány dvojkoalice.

Zajímavé je, jaký mají Wagenknecht a Michalik vztah k polostátnímu gigantu ČEZ, který má tradičně vliv na českou politiku.

Věslav Michalik před vstupem do politiky působil v investičně-poradenské společnosti CAIB, jež mimo jiné před lety radila ČEZu před vstupem do Bulharska, kde privatizovala energetiku.

Naopak někdejší auditor Lukáš Wagenknecht, který se dříve chlubil přezdívkou „inkvizitor“, před dvěma roky otevřel bolavou bulharskou ránu, tedy jedno z balkánských dobrodružství české energetické firmy. Inicioval pátrání bulharské policie, zda při transakci nedošlo k porušení povinností při správě cizího majetku či k daňovým únikům velkého rozsahu.

Reklama

Doporučované