Hlavní obsah

Hledá se: stavební dělník, jakýkoliv technik, člověk se vzděláním. Co se skrývá v číslech o nezaměstnaných?

Přivezte Ukrajince, říká o řešení kritického nedostatku lidí viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková o nezaměstnanosti.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Míra nezaměstnanosti stoupla v prosinci na 3,1 procenta, ale stále platí pro firmy smrtící konstatování: nejsou lidi.

Článek

Ten nepoměr je patrný už na první pohled. Na jedno volné místo připadalo koncem roku pouhých 0,7 uchazeče o práci, oznámily v nových číslech o nezaměstnanosti úřady.

Možná příliš složitá řeč čísel prozrazuje jednoduchý fakt, který trápí firmy napříč republikou: nejsou lidi.

Největší „konkurence“ – tedy pokud hledáte práci – panuje na Karvinsku, kde na jedno místo bylo 5,4 uchazeče. Nejmenší byla naopak v okresech Tachov, Praha-východ a Pardubice, kde bylo pouze 0,1 uchazeče na každé volné místo. Pro firmy v těchto lokalitách to představuje praktický problém – nemohou sehnat skoro nikoho.

„Na trhu práce zaměstnanci opravdu nejsou, proto se tak přimlouváme pro změnu imigrační politiky, proto tolik stojíme speciálně o pracovníky z Ukrajiny,“ řekla ve studiu Byznys Televize Seznam viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková. „Ukrajinci nám sem velmi dobře zapadají vším, bez nich HDP tvořit nemůžeme.“

Po kom je největší hlad? Zaměstnavatelé měli v prosinci největší zájem o stavební či montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních aut a vysokozdvižných vozíků, skladníky, svářeče i pomocné manipulační pracovníky.

Jako obvykle byla velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory. V této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované pracovníky.

Opačný pohled – tedy na skupinu lidí, kteří si na úřady přišly říct o místo – ukazuje, že mezi nezaměstnanými v evidenci bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků ostrahy či řidičů osobních aut a malých dodávek.

Skupiny se tedy příliš „nepotkávají“.

Reklama

Související témata:

Doporučované